Kluski z dyni brzmią swojsko i smacznie, tak też zresztą smakują. To niebanalna i bardzo prosta w wykonaniu propozycja w sam raz na szybki obiad dla całej rodziny. Masełko szałwiowe dodatkowo nadaje daniu charakteru.
Kluski z dyni. Dlaczego warto je przygotować?
Dynia to prawdziwa bomba wartości odżywczych. Jej miąższ jest szczególnie bogaty w beta-karoten, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A, niezbędną dla zdrowego wzroku, skóry i odporności. Zawiera też luteinę, ważny antyoksydant wspierający ochronę oczu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Wyróżnia się wysoką zawartością minerałów: wapnia, potasu, magnezu, żelaza, fosforu, miedzi oraz kobaltu, które wspierają pracę układu nerwowego, mięśniowego i kostnego. Dynia jest też źródłem wielu witamin, m.in. z grupy B, C, E i PP, a także kwasu foliowego, który jest szczególnie istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego.
Regularne spożywanie dyni wspomaga odporność, poprawia przemianę materii, działa oczyszczająco i korzystnie wpływa na zdrowie serca oraz układ pokarmowy. Jest ponadto lekkostrawna. Można ją podawać całej rodzinie, również niemowlętom na etapie rozszerzania diety.
→ Sprawdź przepis na kluski marchewkowe
Wśród różnych odmian dyń wyróżnia się dynia hokkaido, która jest niewielka i nie trzeba jej obierać ze skórki. Ma lekko orzechowy smak, który dobrze komponuje się z innymi warzywami i ziołami.
Z dyni można przygotować wiele smacznych i pożywnych dań. Polecamy zwłaszcza ciasto dyniowe, które wyjątkowo smakuje w pochmurne dni.
→ Przeczytaj również: Co można zrobić z dyni?
W naszym serwisie mamy też przepisy na takie dania jak:
- Zupa dyniowa z grzybami
- Zupa po tajsku z dynią i kolendrą
- Krem ziemniaczano-dyniowy z orzechami nerkowca
- Curry dyniowe
- Dyniowe brioszki z karmelem imbirowym
- Złote mleko z dynią
- Kotleciki warzywne
Poniżej mamy dla Was z kolei przepis na kluski z dyni (albo jak kto woli: kopytka z dyni). Są dość proste w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli mamy już upieczoną wcześniej dynię i ugotowane ziemniaki (np. zostały z poprzedniego obiadu). Do tego wpisują się w ideę taniego gotowania.

Kluski z dyni: przepis
Żeby przygotować kluseczki z dyni potrzebujesz:
- szklankę puree z dyni
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soli
- 1 jajko
Dynię przeciśnij razem z ziemniakami przez praskę. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól i jajko. Zagnieć ciasto (powinno być elastyczne, jeśli jest za luźne – podsyp mąką). Z ciasta formuj wałeczki i krój je na mniejsze kawałki. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj ok. 10 min.
→ Przeczytaj również: Pestki dyni – właściwości i zastosowanie
Z czym podawać kopytka dyniowe?
Nasz przepis na kopytka z dynią uzupełnia masełko szałwiowe. Do jego zrobienia potrzebujesz 4 gałązki szałwii i 3 łyżki masła. Masło rozpuść, dodaj listki szałwii, całość podsmaż.
FAQ – Kopytka dyniowe
1. Czy dzieci mogą jeść kluski dyniowe?
Tak. Kopytka dyniowe są delikatne, lekkostrawne i mają łagodny smak, dlatego świetnie nadają się dla dzieci. Możesz podawać je z masłem, lekko posypane parmezanem, lub w wersji z sosem warzywnym.
2. Ile kosztuje przygotowanie dania?
Przygotowanie kopytek dyniowych jest bardzo ekonomiczne. Większość składników – dynia, mąka, jajka, masło, szałwia – jest łatwo dostępna i niedroga. Koszt przygotowania porcji dla 4 osób zwykle nie przekracza kilkunastu złotych.
3. Ile kalorii mają kopytka dyniowe?
Porcja standardowa (ok. 200–250 g) ma ok. 250–300 kcal. Dodatek masła szałwiowego podnosi kaloryczność, ale sprawia też, że danie jest bardziej sycące i aromatyczne.
4. Jak długo można przechowywać kopytka?
Surowe kopytka można przechowywać w lodówce przez 1–2 dni. Ugotowane najlepiej spożyć od razu, ale można je przechowywać w szczelnym pojemniku do 24 godzin i podgrzać na maśle lub w wodzie.
5. Czy można mrozić kopytka dyniowe?
Tak. Surowe kopytka można mrozić na tacy, a następnie przełożyć do woreczka. Ugotowane również nadają się do zamrożenia, ale najlepiej osobno, aby się nie sklejały.
6. Z czym najlepiej podawać kopytka dyniowe?
Najlepiej smakują z masłem szałwiowym, ale można je również łączyć z sosem serowym, pomidorowym, warzywnym lub podsmażonym boczkiem i cebulką. Są też świetną bazą do dań wegetariańskich i zup kremów.
7. Jak przygotować masło szałwiowe idealne do kopytek?
Wystarczy rozpuścić 3 łyżki masła na patelni, dodać 4 gałązki świeżej szałwii i podsmażyć przez kilka minut, aż liście staną się lekko chrupiące. Masłem polewamy ciepłe kopytka tuż przed podaniem.
8. Czy danie jest odpowiednie dla wegetarian?
Tak, kopytka dyniowe w wersji z masłem szałwiowym są w pełni wegetariańskie. Jeśli chcesz wersji wegańskiej, masło można zastąpić olejem roślinnym lub wegańskim margaryną.