Dynia – 5 popularnych odmian i ich zastosowanie

Dynia to prawdziwy kulinarny skarb. Ma wyjątkowy kolor, smak i mnóstwo walorów odżywczych. Poznaj jej najpopularniejsze odmiany.


Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce dynia jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu (to jemu zawdzięcza żółtopomarańczową barwę), który wraz z witaminą C chroni przed wolnymi rodnikami. Beta-karoten jest odporny na działanie wysokiej temperatury, więc dynia duszona, pieczona lub gotowana jest równie zdrowa i wartościowa.

Jakie są najpopularniejsze odmiany dyni?


Dynia makaronowa

Charakteryzuje się tym, że po ugotowaniu miąższ rozpada się na pasemka, co upodabnia ją do makaronu i tej właściwości właśnie zawdzięcza swoją nazwę.

Dynia makaronowa jest bardzo delikatna w smaku. Można z niej robić te wszystkie potrawy, które przyrządza się z innych gatunków dyni, ale najefektowniejsze z nich to dynia gotowana w różnych sosach oraz dynia marynowana w occie. W tej formie zachowuje ona swoją niezwykłą „makaronową” postać. Trzeba jednak pamiętać, by przekroić ją w poprzek i widelcem delikatnie usunąć miąższ.

Dynię makaronową często podaje się jako niskokaloryczne spaghetti. To również dobra propozycja dla osób będących na diecie bezglutenowej.


Dynia makaronowa zawiera niewiele węglowodanów, stosunkowo dużo cukrów i soli mineralnych, zwłaszcza fosforu, wapnia, żelaza.

Dynia olbrzymia

Jest gatunkiem dobrze rosnącym w polskich warunkach klimatycznych i dającym wysokie plony. Odpowiedni skład soli, znaczna zawartość karotenoidów i niska zdolność do wiązania azotanów sprawiają, że stanowi ona cenny składnik wielu dań. Znajduje zastosowanie również jako składnik odżywek dla niemowląt. Często jej owoce służą również jako jesienne dekoracje. Hodowcy starają się pokonywać rekordy wielkości – największy okaz miał wagę… 824,9 kg.

Dynia Butternut

Dynia o bladożółtej skórce i jasnopomarańczowym miąższu w kształcie dzwonu. Bardzo słodka, o orzechowym smaku. Idealnie nadaje się do przechowywania. Świetnie smakuje w postaci pieczonej (przekrojona na pół). Można z niej przygotować smaczną zupę

Dynia Hokkaido

Zalicza się do najbardziej lubianych dyń jadalnych. Ma czerwono-pomarańczową skórkę, miąższ ciemnożółty, jest dość twarda. Przy przygotowywaniu z niej potraw nie trzeba usuwać skórki.


Dynia Hokkaido jest znakomita na zupę-krem oraz do pieczenia.

Dynia Delica

Dynia o wspaniałym kolorze miąższu, co wskazuje na dużą zawartość beta-karotenu.

Możemy ją piec i dodawać jako składnik gulaszu czy curry, duszony solo czy np. z ziemniakami. Możemy też ją gotować, wtedy jej słodki smak przenika do wywaru, stąd gotowana dynia jest najczęściej składnikiem zup.