Staramy się, aby każdy nasz artykuł spełniał oczekiwania naszych Czytelników. Poruszamy tematy związane ze zdrowiem, rynkiem żywności ekologicznej, zero waste i kosmetykami naturalnymi. Publikujemy też ciekawe i unikatowe przepisy. Są jednak artykuły, które polubiliście szczególnie. Oto „złota dziesiątka” Biokuriera.
1. 7 produktów, które mogą zaszkodzić trzustce
Trzustka pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Położona jest zaotrzewnowo, ma kilkanaście centymetrów długości i waży ok. 90 g. Najczęściej o niej zapominamy, zupełnie o nią nie dbając. To błąd, który może być dla nas niezwykle bolesny.
Przeczytaj: 7 produktów, które mogą zaszkodzić trzustce
2. Oscypek – jak rozpoznać ten prawdziwy i na co zwracać uwagę przy zakupie?
Oscypek jest już dzisiaj traktowany jako produkt masowy, bez którego skosztowania nie powinno się wyjeżdżać z Podhala. Czy ma on jednak cokolwiek wspólnego z tradycyjnym produktem wyrabianym na tych terenach od wieków? I jak poznać prawdziwy oscypek?
O tym przeczytasz w artykule: Oscypek – jak rozpoznać ten prawdziwy i na co zwracać uwagę przy zakupie?
3. Dynia – 5 popularnych odmian i ich zastosowanie
Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce, dynia jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu (to jemu zawdzięcza żółtopomarańczową barwę), który wraz z witaminą C chroni przed wolnymi rodnikami. Beta-karoten jest odporny na działanie wysokiej temperatury, więc dynia duszona, pieczona lub gotowana jest równie zdrowa i wartościowa.
Poznaj 5 popularnych odmian dyni i ich zastosowanie
4. Kiszone czy kwaszone? Gdzie tkwi różnica i jak kupować?
Produkty kiszone od lat obecne są w polskiej tradycji kulinarnej. Na rynku pojawia się również żywność opisywana jako kwaszona, co wywołuje zamieszanie. Sprawdzamy, co oznaczają te pojęcia i czy w ogóle się od siebie różnią?
Czytaj więcej: Kiszone czy kwaszone? Gdzie tkwi różnica i jak kupować?
5. Co to jest agar-agar i kiedy się go stosuje?
Agar-agar to substancja żelująca bardzo dobrze znana weganom. Pozyskuje się ją z krasnorostów występujących u wybrzeży Japonii. Jest wykorzystywana nie tylko w kuchni roślinnej, ale też w przemyśle spożywczym, farmacji i mikrobiologii. Ma również właściwości lecznicze.
Przeczytaj artykuł: Co to jest agar-agar i kiedy się go stosuje?
6. Ziarna ekspandowane, czyli…?
Pełnoziarniste produkty zbożowe powinny stanowić istotny element naszego codziennego żywienia. Od pewnego czasu na sklepowych półkach przybywa produktów ekspandowanych. Ziarna ekspandowane – co tak naprawdę znaczy ten termin?
Więcej: Ziarna ekspandowane, czyli…?
7. Nalewka malinowa na 4 sposoby
Sezon na maliny jeszcze trwa. Te pyszne owoce można spożywać bezpośrednio, ale któż nie chciałby jesienią lub zimą skosztować wybornej nalewki? Nie masz pomysłu, jak ją przygotować? Przedstawiamy 4 propozycje z „Atlasu nalewek”.
Przepisy znajdziesz w artykule: Nalewka malinowa na 4 sposoby
8. 10 sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba
Federacja Polskich Banków Żywności podaje, że najczęściej marnowanym produktem w polskich domach jest pieczywo. Chleb i bułki wyrzuca blisko 62 proc. konsumentów. Jak temu zapobiec? Mamy na to 10 sposobów!
Czytaj więcej: 10 sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba
9. Pulchne dziecko to chore dziecko. Jak otyłość wpływa na zdrowie i rozwój najmłodszych?
Zaczyna się niewinnie: ciastko przed pierwszymi urodzinami, soczek do obiadu, potem drożdżówka do szkoły, batonik między kolejnymi zajęciami i lody na otarcie łez. Ale konsekwencje takiej diety są bardzo poważne. Otyłość to cichy zabójca XXI wieku. Czy jednak faktycznie trzeba zupełnie zrezygnować ze słodyczy? Jak gotować zdrowo, kiedy brakuje nam czasu? O pułapkach, jakie zastawiają na nas producenci żywności, rozmawiam z Anną Piekarczyk i Katarzyną Olejniczak, autorkami książki „Kiedy dziecko waży za dużo. Dietoterapia otyłości”.
Przeczytaj: Pulchne dziecko to chore dziecko. Jak otyłość wpływa na zdrowie i rozwój najmłodszych?
10. Gojnik – właściwości „górskiej herbaty” z Grecji
O gojniku nie wszyscy jeszcze słyszeli. Czas jednak to zmienić. To roślina śródziemnomorska o bardzo długiej tradycji, i co najważniejsze – ma wiele prozdrowotnych właściwości potwierdzonych naukowo.
O gojniku więcej przeczytasz: Gojnik – właściwości „górskiej herbaty” z Grecji