Nalewka malinowa to jeden ze sposobów zachowania smaku i aromatu tych owoców, gdy sezon w pełni. Te pyszne owoce można spożywać bezpośrednio, ale któż nie chciałby jesienią lub zimą skosztować wybornej nalewki? Nie masz pomysłu, jak ją przygotować?
Oto 4 propozycje z Atlasu nalewek.
Nalewka malinowa na wódce
Składniki: 5 kg dojrzałych malin, 6 l wódki, 2 kg cukru
Sposób przygotowania: 5 kg dojrzałych malin umyć w zimnej wodzie, włożyć do dużej butelki szklanej, tak aby napełnić jej dwie trzecie, zalać 6 litrami wódki, zakorkować i odstawić na tydzień. Po tym czasie zlać wódkę, do malin wsypać 2 kg cukru i znów nalać wódkę. Niech postoi jak pierwsza. Po tym czasie obie wódki zmieszać, zlać w butelki, zakorkować i postawić w piwnicy.
Źródło: „Praktyczna kuchnia domowa” Danuta Wyrybkowska
Nalewka malinowa na spirytusie
Składniki: 0,5 kg malin, 0,5 l spirytusu, 0,5 kg cukru, 0,5 l wody
Sposób przygotowania: Maliny zasypać cukrem, zostawić do czasu aż puszczą sok, a cukier się rozpuści, następnie połączyć otrzymany sok z pozostałymi składnikami, rozlać do butelek i pozostawić, by nalewka malinowa dojrzała.
Przepis udostępniony przez Małgorzatę Łysak.

Nalewka malinowa trójkolorowa
Składniki: maliny (najlepiej żółte, czarne i czerwone), wódka 40 proc., ½ kg cukru lub miodu
Sposób przygotowania: Zerwać bardzo dojrzałe owoce malin, najlepiej różnych odmian, bardzo aromatycznych. Owoce można przepłukać wodą. Wsypać do słoja i zalać wódką 40 proc. lub spirytusem 75 proc. Pozostawić na miesiąc. Następnie alkohol zlać, a owoce zasypać cukrem. Jeżeli zerwane owoce były bardzo słodkie, można użyć mniej cukru lub połączyć go z miodem pół na pół.
Jeżeli przygotowujemy nalewkę pod kątem zdrowotnym, jako lek na przeziębienie i grypę, warto zrezygnować z cukru i owoce zalać płynnym miodem. Wówczas trzeba pozostawić słój na słońcu przez 10-14 dni i macerować, by miód się rozpuścił. Następnie do słoików wlać alkohol i pozostawić nalewkę do przegryzienia na miesiąc. Nalewkę przelać do butelek.
Przepis udostępniony przez Magdalenę Przybylak–Zdanowicz.
Malinówka na soku z malin
Składniki: Maliny, cukier, spirytus, kilka ziaren jałowca, odrobina ginu
Sposób przygotowania: Według moich obserwacji nalewka malinowa jest najlepsza, gdy przygotowuje się ją na bazie soku z malin. Owoce zbieram, gdy są dojrzałe, soczyste. Zasypuję je cukrem i czekam, aż puszczą sok. Gdy owoce rozmiękną, opadną, przecedzam sok i dodaję spirytusu z odrobiną ziaren jałowca lub ginu. Odstawiam na kilka tygodni. Gotowa malinówka przygotowana według tej receptury ma ciekawy dębowy posmak.
Przepis udostępniony przez Roberta Wagnera (rolnik ekologiczny z Lubnowa, woj. dolnośląskie).
Powyższe przepisy pochodzą z „Atlasu nalewek„, w której znajdziecie jeszcze kilka innych propozycji na malinowe nalewki, a także ponad 130 innych przepisów na inne trunki.
Poradnik dostępny jest w wersji papierowej oraz elektronicznej w postaci e-book’a (w formacie mobi i epub).
Jeżeli interesuje Was samodzielna uprawa malin, polecamy ten poradnik: Uprawa malin