Nalewka malinowa na 4 sposoby

blank

Sezon na maliny w pełni. Te pyszne owoce można spożywać bezpośrednio, ale któż nie chciałby jesienią lub zimą skosztować wybornej nalewki? Nie masz pomysłu, jak ją przygotować? Oto 4 propozycje z “Atlasu nalewek”.

Nalewka malinowa na wódce

Składniki: 5 kg dojrzałych malin, 6 l wódki, 2 kg cukru

Sposób przygotowania: 5 kg dojrzałych malin umyć w zimnej wodzie, włożyć do dużej butelki szklanej, tak aby napełnić jej dwie trzecie, zalać 6 litrami wódki, zakorkować i odstawić na tydzień. Po tym czasie zlać wódkę, do malin wsypać 2 kg cukru i znów nalać wódkę. Niech postoi jak pierwsza. Po tym czasie obie wódki zmieszać, zlać w butelki, zakorkować i postawić w piwnicy.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Źródło: „Praktyczna kuchnia domowa” Danuta Wyrybkowska

Nalewka malinowa na spirytusie

Składniki: 0,5 kg malin, 0,5 l spirytusu, 0,5 kg cukru, 0,5 l wody

Sposób przygotowania: Maliny zasypać cukrem, zostawić do czasu aż puszczą sok, a cukier się rozpuści, następnie połączyć otrzymany sok z pozostałymi składnikami, rozlać do butelek i pozostawić, by nalewka malinowa dojrzała.

Przepis udostępniony przez Małgorzatę Łysak.blank

Nalewka malinowa trójkolorowa

Składniki: maliny (najlepiej żółte, czarne i czerwone), wódka 40 proc., ½ kg cukru lub miodu

Sposób przygotowania: Zerwać bardzo dojrzałe owoce malin, najlepiej różnych odmian, bardzo aromatycznych. Owoce można przepłukać wodą. Wsypać do słoja i zalać wódką 40 proc. lub spirytusem 75 proc. Pozostawić na miesiąc. Następnie alkohol zlać, a owoce zasypać cukrem. Jeżeli zerwane owoce były bardzo słodkie, można użyć mniej cukru lub połączyć go z miodem pół na pół.

Jeżeli przygotowujemy nalewkę pod kątem zdrowotnym, jako lek na przeziębienie i grypę, warto zrezygnować z cukru i owoce zalać płynnym miodem. Wówczas trzeba pozostawić słój na słońcu przez 10-14 dni i macerować, by miód się rozpuścił. Następnie do słoików wlać alkohol i pozostawić nalewkę do przegryzienia na miesiąc. Nalewkę przelać do butelek.

Przepis udostępniony przez Magdalenę Przybylak–Zdanowicz.

blank

Malinówka na soku z malin

Składniki: Maliny, cukier, spirytus, kilka ziaren jałowca, odrobina ginu

Sposób przygotowania: Według moich obserwacji nalewka malinowa jest najlepsza, gdy przygotowuje się ją na bazie soku z malin. Owoce zbieram, gdy są dojrzałe, soczyste. Zasypuję je cukrem i czekam, aż puszczą sok. Gdy owoce rozmiękną, opadną, przecedzam sok i dodaję spirytusu z odrobiną ziaren jałowca lub ginu. Odstawiam na kilka tygodni. Gotowa malinówka przygotowana według tej receptury ma ciekawy dębowy posmak.

Przepis udostępniony przez Roberta Wagnera (rolnik ekologiczny z Lubnowa, woj. dolnośląskie).

Maliny, truskawki, porzeczki, agrest, borówki, winogrona – „witaminowe bomby”

Powyższe przepisy pochodzą z “Atlasu nalewek, w której znajdziecie jeszcze kilka innych propozycji na malinowe nalewki, a także ponad 130 innych przepisów na inne trunki.

blank

Poradnik dostępny jest w wersji papierowej oraz elektronicznej w postaci e-book’a (w formacie mobi i epub).

Brak postów do wyświetlenia