Teraz czytasz...
Gojnik – właściwości „górskiej herbaty” z Grecji

Gojnik – właściwości „górskiej herbaty” z Grecji

Agnieszka Gotówka

O gojniku nie wszyscy jeszcze słyszeli. Czas jednak to zmienić. To roślina śródziemnomorska o bardzo długiej tradycji, i co najważniejsze – ma wiele prozdrowotnych właściwości potwierdzonych naukowo.

O gojniku wspomina Teofrast z Eresos (ok. 370-287 p.n.e.), przyjaciel i uczeń Arystotelesa, filozof przyrody, ojciec botaniki i prekursor ekologii i geografii roślin.

Z kolei wybitny grecki lekarz, Pedanios Dioskurydes żyjący w okresie panowania cesarze Nerona, na kartach swojego wybitnego dzieła „De Materia Medica” zalecał picie herbaty z gojnika żołnierzom wracającym z działań wojennych. Napar miał im dodać sił i pomóc zregenerować organizm.

Omawiane zioło przez wieki było na wyposażeniu każdej wojennej apteczki, bo wykorzystywano je do opatrywania ran. Napar z gojnika pili wojownicy, ale też mieszkańcy antycznej Grecji, bo już wówczas wierzono, że roślina ta jest w stanie wypędzić chorobę z organizmu, dodając przy tym witalności i energii.

Przeczytaj: dlaczego warto używać ziół?

Gojnik – skąd pochodzi?

Ta śródziemnomorska roślina występuje na terenie Grecji w 12 odmianach. Różnią się one między sobą nie tylko wyglądem, smakiem i aromatem, ale również właściwościami (co ma związek z jakością olejku eterycznego).

Niezwykle istotna jest również wysokość, na której uprawiany jest gojnik. Naturalnie rośnie on od 800 do 2100 m n.p.m. (niektóre odmiany spotkać można już na wysokości 650 m n.p.m.).

W Grecji nazywamy gojnik górską herbatą

– mówi Chrystos Markopulos, właściciel firmy Greco Products, której gojnik otrzymał Złoty Medal podczas Natura Food 2016 w Łodzi. I dodaje:

Z roku na rok roślina ta staje się coraz bardziej popularna, co niestety rodzi pewne zagrożenia. Plantacje nie są uprawiane w sposób tradycyjny, tworzy się je na nieodpowiednich glebach i wysokościach. To sprawia, że te uprawiane blisko poziomu morza mają więcej naturalnych wrogów, czyli owadów.

Właściwości zdrowotne gojnika

Gojnik poddano licznym badaniom naukowym, a ich wyniki pozwalają mówić o nim jako o roślinie leczniczej.

Badania niemieckiego biologa molekularnego oraz lekarza z kliniki Neurologicznej Uniwersytetu w Magdeburgu prof. Jensa Pahnke dowodzą, że substancje obecne w gojniku mają wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu, a zatem ograniczają ryzyko wystąpienia choroby starczej i choroby Alzheimera.

Naukowcy zdecydowali się przetestować to na myszach, przez 25 dni podając gryzoniom gojnik. Zauważono, że uszkodzenia mózgu cofnęły się w 80 proc. To pozwoliło badaczom wysnuć wniosek, iż regularne picie górskiej herbaty niweluje problem zaburzeń pamięci i orientacji.

To jednak nie jedyne znane prozdrowotne właściwości gojnika. Ta niezwykła roślina wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Działa wzmacniająco na układ odpornościowy. Jej picie zaleca się w okresie jesienno-zimowym, gdy łatwo o infekcję. Łagodzi ból gardła i zmniejsza objawy chorób układu oddechowego.

Napar z gojnika dodatkowo wspomaga układ krążenia . Jest naturalnym przeciwutleniaczem i kryje w sobie dużą ilość składników mineralnych, by wspomnieć choćby o pierwiastkach takich jak:

Zawiera ponadto spore pokłady łatwo przyswajalnego żelaza, a zatem jest wskazany w diecie osób z anemią. Przeciwdziała też osteoporozie, reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu.

Po gojnik powinni sięgać pacjenci zmagający się z chorobami nerek i wątroby (substancje w nim zawarte wspomagają trawienie).

Napar z gojnika

Ziele gojnika pachnie niezwykle intensywnie. Jego zapach rozchodzi się po kuchni długo po przygotowaniu naparu.

Zobacz także

dynia hokkaido, pestki dyni hokkaido

Sama roślina wygląda zwyczajnie, ale smak ma już w sobie coś wyjątkowego. Jest łagodny, delikatny, a dobrej jakości gojnik w niczym nie przypomina zwyczajnego suszu. Jego jakość ma ogromne znaczenie dla właściwości rośliny.

I dlatego musi być on pozyskiwany jedynie w początkowym okresie kwitnienia i suszony w odpowiednich warunkach (miejscu suchym, przewiewnym, z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych, w temperaturze maksymalnej 40-50°C). Po zbiorach gojnik musi być przechowywany w określonych warunkach. Ważne, by był chroniony przed światłem.

Przeczytaj także: Herbata -rodzaje, właściwości, czas zaparzania

Suszony gojnik. Co decyduje o jakości?

To bardzo ważne, bo tylko wówczas roślina zachowuje swoje lecznicze właściwości. I w takiej formie również zaparza się zioło, bo każda jego część – łodyga, liście, kwiaty – nadają herbacie smaku i aromatu. I to tam właśnie kryje się najwięcej substancji aktywnych oraz olejków eterycznych

– wyjaśnia Chrystos Markopulos.

Gojnik powinien być przetwarzany w minimalnym stopniu. Surowiec musi być jak najbardziej naturalny, bo mielenie pozbawia go cennych wartości. Złym pomysłem jest też sięganie po gojnik sprzedawany w postaci kapsułek i tabletek.

Jak działa gojnik?

Omawiane zioło w Grecji najczęściej pije się na śniadanie. Dlaczego? Bo dodaje energii, działa pobudzająco. Herbata ta z pewnością stanowi zdrową alternatywę dla kawy. I co ważne, sięgać po nią mogą wszyscy członkowie rodziny. Serwuje się ją nawet najmłodszym, również dlatego, że pobudza apetyt.

A jak ją przygotować? Jeśli chcemy uzyskać jedną porcję herbaty, wówczas do szklanki wrzucamy maksymalnie dwie gałązki gojnika i zalewamy wrzątkiem, parząc pod przykryciem przez 3-4 minuty. Gorący napój smakuje doskonale, lecz można pokusić się o małe eksperymenty, dodając do niego odrobinę świeżej mięty, plaster imbiru lub cytrynę. Słodyczy nada herbacie łyżeczka miodu.

Napar z gojnika dobrze smakuje również na zimno

Mimo wielu badań medycznych, jakim poddano gojnik, żadne z nich nie wykazało efektów ubocznych stosowania tej rośliny. Z kolei lista jego prozdrowotnych właściwości systematycznie się wydłuża. Przybywa też zwolenników górskiej herbaty w Europie. Kto bowiem raz jej skosztuje, ten z pewnością będzie chciał sięgać po nią częściej.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.