5 produktów, które wzmocnią serce latem

blank

O serce trzeba dbać każdego dnia, ale lato to doskonała pora, by wspomóc swój układ krwionośny. W tym okresie nie tylko łatwo o produkty obfitujące w cenne witaminy i minerały, ale też o odpoczynek na łonie natury. Co jest ważne dla naszego serca? Czego potrzebuje ten niezwykle ciężko pracujący mięsień, by sprawnie działać?

Choroby serca w Polsce

Serce w ciągu minuty pompuje nawet 6 litrów krwi. Każdego dnia kurczy się blisko 100 tysięcy razy. Waży ok. 220 gramów, a w przypadku mężczyzn nawet 80 gramów więcej. Tworzy się u zarodka w 2-3 tygodniu ciąży. Niszczy je przede wszystkim długotrwały stres i zła dieta.

Każdego roku w Polsce z powodu chorób sercowo-naczyniowych umiera 91 tysięcy Polek i 82 tysiące Polaków. Komplikacje częściej zdarzają się u pań. W ciągu pierwszego roku po przebytym zawale serca umiera niemal połowa pacjentek. Dzieje się tak choćby dlatego, że w przypadku płci pięknej objawy zawału serca są nieco inne. Niektóre z nich wcale nie przywodzą na myśl choroby niedokrwiennej, a gdy są bagatelizowane, często na pomoc jest już za późno.

Objawy zawału serca u kobiet

  • ostry ból w górnej części ciała (szyja, plecy, żuchwa),
  • bardzo silne zmęczenie,
  • duszności,
  • ból w klatce piersiowej,
  • mdłości,
  • zawroty głowy,
  • silne pocenie się bez uzasadnienia (brak wysiłku fizycznego, umiarkowana temperatura powietrza).

Dbaj o serce każdego dnia

Największymi wrogami naszego serca są stres oraz zła dieta. Stresujących sytuacji bardzo trudno jest unikać, zwłaszcza w dzisiejszym świecie. Warto jednak pamiętać, że gdy stan ten trwa permanentnie, wówczas mięsień sercowy jest nie tylko znacznie przeciążony, ale też szybciej ulega „zużyciu”. Jego wydajność w sytuacji stresowej zwiększa się nawet pięciokrotnie.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Hormony stresowe ponadto podnoszą ciśnienie krwi i wpływają na zwiększenie się ilości odkładanego na ściankach naczyń krwionośnych tłuszczu. A to już prosta droga do zawału serca i udaru.

Drugim potężnym wrogiem serca jest zła dieta. Otyłość znacząco zwiększa ryzyko choroby wieńcowej. Nadmiar masy ciała mocno obciąża organizm i sprawia, że serce musi pracować zdecydowanie ciężej.

Lato – idealny czas, by zadbać o serce

O serce dbać trzeba każdego dnia, wszak pracuje ono od chwili naszych narodzin niemal bez odpoczynku. To jednak latem możemy dostarczyć mu tego, czego potrzebuje najbardziej – zdrowych warzyw i owoców obfitujących w cenne dla niego składniki. To również odpowiedni czas na przygotowywanie przetworów. Które dary natury są dla niego najcenniejsze?

5 produktów, które mają bardzo dobry wpływ na serce

Pomidory

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Czerwone, żółte, a nawet czarne – odmian ich jest bez liku. Każda ma swoich zwolenników. Warzywa te są bowiem bardzo lubiane i smaczne. Nadają się do sałatek lub jako przekąska. A jaki wpływ mają na serce?

blank

Pomidory zawierają likopen, roślinny przeciwutleniacz należący do grupy karotenoidów. Jest niezwykle skuteczny w walce z wolnymi rodnikami. Niweluje stres oksydacyjny, a przy tym ma bardzo doby wpływ na układ krążenia. Te czerwone warzywa obfitują również w potas i magnez, które są niezwykle cenne dla serca.

Regularne sięganie po pomidory znacząco obniża ryzyko zawału serca i wystąpienia choroby wieńcowej.

Latem warto sięgać po pomidory bardzo często, wybierając te pochodzące z polskich upraw. Dojrzewające w swoim naturalnym tempie, w pełnym słońcu, są nie tylko bardzo zdrowe, ale i smaczne. Warto również zrobić z nich przetwory, np. sok pomidorowy lub przecier. Likopen jest bowiem zdecydowanie lepiej przyswajalny z pomidorów poddanych obróbce termicznej.

Jagody

Na przełomie czerwca i lipca w naszych lasach pojawiają się jagody. Niektórzy czekają na to z utęsknieniem, są to bowiem owoce bardzo smaczne i zdrowe. Idealnie nadają się jako dodatek do owsianki, ciast i deserów. Są dobra podstawą domowych lodów lub soku. Jagody mają również wiele walorów prozdrowotnych. Są idealne na problemy żołądkowe. Świeże jagody likwidują zaparcia, z kolei przetworzone owoce pomagają pozbyć się biegunki.

blank

Jagody to również cenny owoc dla serca. Te małej wielkości kulki to prawdziwe bogactwo polifenoli, a więc związków o bardzo silnym działaniu przeciwutleniającym. Nie giną one nawet podczas gotowania czy pasteryzacji. Polifenole wpływają ponadto na zmianę profilu lipidowego, zmniejszając poziom cholesterolu LDL na korzyść cholesterolu HDL. Redukują również nadciśnienie tętnicze.

Najwyższą zawartość polifenoli mają jagody leśne, nieco mniejszą – borówki hodowlane.

Ciemne winogrona

Winogrona znane są od tysiącleci. To z nich przygotowywano wyborne wina, które bardzo często gościły na stołach naszych starożytnych przodków. Obok waloru smakowego, doceniano również ich właściwości prozdrowotne. Wierzono, że winogrona wspomagają pracę układu pokarmowego, leczenie ran i skaleczeń. W ziołolecznictwie powstała nawet specjalna gałąź nauki. Ampeloterapia, bo o niej mowa, proponuje pacjentom terapię winogronami, sokiem winogronowym bądź winem.

Winogrona to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Ich ciemnofioletowa odmiana obfituje w flawonoidy, witaminy A i C, potas, wapń i fosfor.

Regularne sięganie po ciemne winogrona wpisuje się w profilaktykę chorób nowotworowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan na łamach serwisu EurekAlert przekonują, że owoce te są również niezwykle cenne dla serca. Obecne w nich flawonoidy obniżają poziom „złego” cholesterolu, zapobiegając miażdżycy.

blank

Uwaga! Winogrona mają niski indeks glikemiczny, ale mimo to nie mogą regularnie gościć w diecie cukrzyków. Zawierają bowiem dużo glukozy i fruktozy. Jedna kiść to równowartość 5 kostek cukru.

Aronia

Druga połowa sierpnia i początek września to doskonały czas na zbiór aronii i przygotowanie z nich zdrowego soku. Warto mieć go pod ręką cały rok, gdyż to doskonały naturalny lek na odporność. Aronia to skarbnica witaminy C i P, a także magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i potasu.

Kuzynka jarzębiny, bo i tak można nazywać aronię, jest także niezwykle cenna dla układu krwionośnego. Wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga wzrost poziomu adiponektyny (hormonu, który ma zdolność odbudowy uszkodzonych naczyń tętniczych).

blank

Na układ krwionośny pozytywny wpływ mają również bioflawonoidy obecne w aronii, zwłaszcza rutyna i antocyjany. Uszczelniają one delikatne naczynia, zmniejszając ich przepuszczalność. Pozytywnie wpływają na pracę nawet najmniejszych naczyń krwionośnych, m.in. tych obecnych w oku. I dlatego regularne sięganie po aronię opóźnia pojawienie się takich chorób jak jaskra czy zaćma.

Czarna porzeczka

Owoce czarnej porzeczki zaczęto wykorzystywać w celach terapeutycznych w XVI wieku. Zauważono wówczas, że to skuteczny lek na infekcje przebiegające z gorączką oraz problemy żołądkowe. Współcześnie prowadzone badania naukowe dowiodły, że czarna porzeczka to prawdziwa skarbnica witaminy C. Zawiera jej całe mnóstwo (znacznie więcej niż cytrusy). Towarzyszy jej ponadto rutyna, co w połączeniu daje doskonały lek na odporność.

blank

Czarna porzeczka to także bogactwo flawonoidów. Pomagają one w walce z wolnymi rodnikami, działają antynowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, wspomagają leczenie nadciśnienia tętniczego. Wspominana już rutyna obecna w omawianych owocach uszczelnia naczynia krwionośne i skutecznie je wzmacnia.

Z czarnej porzeczki zebranych na przełomie czerwca i lipca warto przygotować soki oraz dżemy. Im cieplejsze lato, tym większa w owocach zawartość witaminy C.

Serce potrzebuje wsparcia

Dieta to jednak nie wszystko. Lato to idealny czas na rozpoczęcie regularnych ćwiczeń. Można spacerować, pływać lub jeździć na rowerze. Odpowiednia dawka aktywności fizycznej pozwoli uregulować masę ciała, ale też wzmocni serce i przyczyni się do poprawy pracy tego najważniejszego mięśnia w naszym organizmie.

Brak postów do wyświetlenia