Teraz czytasz...
Makowiec – przepis

Makowiec – przepis

Avatar photo
makowiec

Makowiec to jedno z ciast, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jaka jest jego symbolika? I jak zrobić makowiec, który się zawsze udaje? Przeczytajcie!

Makowiec: ciasto świąteczne i nie tylko

Przepis na makowiec dawniej znała chyba każda domowa gospodyni. To kulinarna tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Wierzono bowiem, że ziarna maku przyciągają bogactwo. Stanowiły symbol pomyślności i płodności. Wierzono, że jeśli makowiec pojawi się wśród ciast na Boże Narodzenie, rodzina będzie miała zapewniony dobrobyt i szczęście w nadchodzącym roku.

→ Zobacz przepis na pierniki

Przygotowywano więc nie tylko makowce, ale też kutię, kluski z makiem oraz łamańce (kruche placuszki). Dziś grono to powiększyło się o makowiec japoński (z jabłkiem).

Mak mielony. Jak przygotować?

By zrobić makowiec, niezbędny jest mielony mak. Masę makową można co prawda kupić w puszce, jednak my odradzamy takie rozwiązanie. Dlaczego?

W wielu produktach tego typu mak i bakalie stanowią tylko połowę wszystkich składników. Uzupełniają je m.in. syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia modyfikowana, mąka pszenna, błonnik bambusowy, aromat i kwas cytrynowy (E 330) oraz woda i substancje konserwujące (najczęściej dwutlenek siarki). Nie brzmi smacznie i zdrowo, prawda?

Zdecydowanie lepiej jest poświęcić pół godziny i przygotować masę do makowca samodzielnie. Wiemy wówczas, co jest w środku, a i smak ciasta jest zdecydowanie lepszy.

→  Przeczytaj również: Potrawy wigilijne: co przygotować na świąteczny stół?

Makowiec – przepis

makowiec

Makowiec

Makowiec to tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie. W teorii nie jest trudne w przygotowaniu, jednak praktyka nie raz może zaskoczyć.
Autorami przepisu są Joanna i Michał Litwińscy.

Składniki
  

Masa makowa

  • 400 g suchego maku niebieskiego
  • 400 ml mleka
  • 75 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 60 g masła 2 białka
  • 220 g miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 3 łyżki rumu
  • 1 laska wanilii
  • 100 g migdałów
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych 
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g skórki pomarańczowej smażonej opcjonalnie
  • 2 białka

Ciasto

  • 13 g świeżych drożdży
  • 40 g miodu
  • 100 ml mleka 
  • 225 g mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 75 g masła 
  • 2 żółtka

Dodatkowo

  • 2 arkusze  papieru do pieczenia
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie
 

Masa makowa

  • Zagotuj mleko. Dodaj suchy mak, a następnie praż na małym ogniu przez około 15 min, mieszając od czasu do czasu. Płyn powinien całkowicie odparować. W przeciwnym razie odcedź mak.
  • Mak wystudź i zmiel 2-krotnie w maszynce lub blenderze.
  • Śmietankę, masło i miód zagrzej i rozpuść. Przelej do maku razem z rumem, sokiem z cytryny i wydrążoną zawartością laski wanilii.
  • Migdały sparz i obierz ze skórki. Rodzynki sparz i odsącz. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie (także skórkę pomarańczową, jeśli używasz) dodaj do masy i wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywno i dodaj do masy makowej, delikatnie wymieszaj.

Ciasto

  • Drożdże rozetrzyj z miodem w szklanym naczyniu. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj. Posyp 1 łyżką mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 10-20 min, do podwojenia objętości).
  • Kiedy ciasto będzie rosło, w mikserze umieścić mąkę, sól i pokrojone na kawałki masło. Zmiksuj.
  • Dodaj żółtka i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj ok. 3 min, ręcznie lub mikserem, jeśli ma funkcję do wyrabiania ciasta drożdżowego.
  • Ciasto podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o szerokości 20 cm i długości 30 cm. Posmaruj roztrzepanym białkiem, a następnie na każdy prostokąt nałóż połowę masy makowej. Przy długim górnym brzegu zostaw ok. 2 cm wolnego ciasta, a przy bocznych – ok. 1 cm.
  • Srucle zwiń dość ciasno, zaczynając do dolnego długiego brzegu. Boki zlep i zwiń pod spód.
  • Dwa arkusze papieru do pieczenia posmaruj olejem. W każdy z nich zawiń makowiec. Brzeg ciasta powinien być na spodzie, a między papierem a ciastem powinno być 1,5 cm wolnej przestrzeni.
  • Makowce odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°. Piecz ok. 50 min.
  • Makowce ostudź i delikatnie odwiń z papieru. Możesz udekorować je lukrem i posypać posiekanymi orzechami.
Słowa kluczowe Boże Narodzenie, makowiec
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Makowiec: jak zrobić?

Pamiętaj, że:

  • nadmiar masy makowej możesz zamrozić i przechowywać nawet rok,
  • w lodówce możesz ją trzymać w szklanym naczyniu przez tydzień,
  • do masy możesz dodać ulubione bakalie (polecamy bakalie ekologiczne) i orzechy, np. włoskie; idealne będą też: suszona żurawina, miechunka, morele, daktyle, miękkie figi, jagody goi lub morwa biała,
  • gotowe ciasto możesz polać lukrem lub polewą czekoladową.

→  Zobacz przepis na makowiec bezglutenowy

Jak zrobić lukier?

Najlepszy będzie lukier królewski. By go przygotować, wlej do kubka 3 łyżki wody i 8-10 łyżek cukru pudru.

→  Przeczytaj również: Ozdoba świąteczna DIY: jak ją zrobić?

Jak zrobić polewę z czekolady?

Do rondelka przelej 200 ml śmietanki kremówki i dodaj dwie połamane w kostki czekolady deserowe. Podgrzewaj i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa stanie się jednolita. 

Możesz też skorzystać z podpowiedzi Violi Grzelki, autorki książek „Mamucie Przysmaki”, która polewę robi następująco:

3 łyżki śmietany (18 proc.), 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao i łyżeczkę spirytusu lub octu spirytusowego (10 proc.) zagotowuje i miesza, aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Po chwili przestudzenia, polewę trzeba szybko rozsmarować na powierzchni ciasta (by nie zdążyła zgęstnieć).

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.