Oliwa extra vergine BIO – poradnik eko smakosza

 Co to znaczy, że oliwa jest extra vergine? Dlaczego warto skorzystać z certyfikowanej oliwy ekologicznej? – dziś odpowiadamy na kilka pytań dotyczących złocistego płynu. Oliwa z oliwek to jeden z kluczowych składników diety śródziemnomorskiej.  Badacze i dietetycy przez wiele lat nie potrafili rozwiązać zagadki niskich wskaźników zachorowalności na choroby serca w krajach śródziemnomorskich.

 

Dopiero szczegółowe analizy pozwoliły zauważyć, że w diecie mieszkańców krajów śródziemnomorskich znalazło się wiele  cennych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących z oliwy z oliwek. Kwasy te korzystnie oddziałują na krew. Oliwa z oliwek zmniejsza poziom „złego” cholesterolu (frakcji LDL), a podnosi poziom „dobrego” cholesterolu (HDL) dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia i rozwoju chorób serca. W „złocistym płynie” znajdują się ponadto substancje przeciwutleniające, które mogą pomóc w powstrzymaniu przemian nowotworowych, a także spowalniają proces starzenia się. Warto więc, od czasu do czasu, „naoliwić” nasz organizm. Aby to zrobić trzeba wiedzieć jak poznać najlepszej jakości oliwę z oliwek i gdzie jej szukać.

Większość oliw dostępnych na rynku polskim oznaczonych jest “extra virgine”. Określenie to klasyfikuje poziom kwasowości oliwy, który ustalany jest w laboratoriach.

Co oznacza termin extra vergine (Virgin)?

Mianem extra vergine mogą być określane jedynie oliwy, których kwasowość nie przekracza 0,8 %. Rozpiętość między 0,1 a 0,8 % jest jednak dość duża. Im niższy procent kwasowości, tym delikatniejsza oliwa – tłumaczy Marzena Gregier Franco z firmy Smaki Portgualii, która importuje na polski rynek także oliwę eko.  – Niewiele z oliw dostępnych na polskim rynku zawiera na etykiecie informację o procencie kwasowości. Na tym tle wyrożnia się pochodząca z Portugalii oliwa Oliveira da Serra BIO, której procent kwasowości jest oznaczony i wynosi 0,4%. Pochodzi ona z ekologicznej uprawy, jej dodatkową zaletą jest brak filtrowania – dodaje.

Tłuszcze nieoznaczone znakiem „Extra Virgin” mają mniejszą jakość odżywczą. Zdarza się także, że tańsza “oliwa z oliwek” to w rzeczywistości mieszanka oleju rzepakowego i słonecznikowego uzupełniona oliwą po to, by uzyskać charakterystyczny, zielonkawy kolor. Warto uważnie przyglądać się etykietom. Na opakowaniu powinniśmy szukać informacji o surowcu, aby wiedzieć czy oliwa wytworzona została bezpośrednio z oliwek czy z ich wytłoczyn, gdyż tak też się zdarza

Na co zwracać uwagę przy zakupie oliwy?

– Jeśli chcemy wybrać dobrą oliwę warto też przyjrzeć się dacie przydatności do spożycia. Nie powinna ona przekraczać 18 miesięcy od daty produkcji, gdyż wraz z upływającym czasem jakość oliwy pogarsza się – mówi Marzena Gregier Franco.

Dlaczego oliwa ekologiczna?

Jeżeli myślimy o zakupie oliwy Extra Virgin warto zastanowić się, czy nie pójść krok dalej i sięgnąć po produkt ekologiczny. Ekologiczne oliwy z oliwek maja opinię najlepszych na rynku. – Ekologiczna uprawa oliwek i tradycyjne przetwórstwo to niezbędny warunek, który trzeba spełnić aby finalny produkt miał najwyższą jakość – mówił Biokurierowi, hiszpański producent oliwy, Manuel Heredia Halcon Marques de Prado,  w trakcie Targów BioFach 2012 (przeczytaj: Eko oliwa z oliwek z Hiszpanii na BioFachu)
Oprócz spełnienia warunków wymaganych, aby nazwać oliwę Extra Virgin, certyfikat ekologiczny gwarantuje, że przy wytwarzaniu uwzględniono także dodatkowe kryteria wpływające na końcową jakość. W certyfikowanych, ekologicznych gajach nie stosuje sztucznych nawozów i oprysków. Ważny jest także fakt, że oliwki nie są długo magazynowane a owoce powinny pochodzić z tego samego gatunku drzewka oliwnego (niedopuszczalne są mieszaniny).

 

Zakup ekologicznej oliwy z oliwek na polskim rynku nie jest już wyzwaniem. Bez problemu znajdziemy ją w sklepach z żywnością EKO, sieciach delikatesów czy też na różnego rodzaju eko jarmarkach.

Przechowywanie oliwy

Oliwa z oliwek, tak jak wszystkie tłuszcze roślinne, bardzo łatwo traci swoje korzystne właściwości. Dlatego bardzo ważne jest jej odpowiednie przechowywanie.

Kilku zasad trzeba przestrzegać w domu, ale także zwracać uwagę, czy przestrzegane są one także w miejscu, w którym zaopatrujemy się w oliwę. Najlepiej kupować oliwę w ciemnych butelkach (ewentualnie puszkach) i przetrzymywać w ciemnym, chłodnym miejscu (nie w lodówce).

Światło, ciepło i tlen to najważniejsi wrogowie dobrej oliwy z oliwek! W szczelnie zamkniętej butelce. Jeżeli zauważymy, że kolor naszej oliwy nie jest już złocistawo-zielonkawy, a pomarańczowy oznacza to, że tłuszcz utlenił się i nie jest już przydatny do spożycia.

Przeczytaj także: Oleotourism – czyli odpocznij i zobacz jak powstaje oliwa z oliwek

Oliwa extra vergine bio przydatna w kuchni

 

„Złocisty płyn” sprawdza się znakomicie jako dodatek do sałatek czy też dań z makaronem i ryżem. Ponieważ oliwa z oliwek ma stosunkowo wysoką temperaturę wrzenia, dobrze nadaje się do smażenia, choć może wtedy stracić część swoich korzystnych właściwości. Dodanie oliwy z oliwek, do niektórych warzyw (np. pomidora) sprawia, że nasz organizm lepiej przyswaja zawarte w nich korzystne składniki. Co ciekawe, oliwie można, wedle gustu, nadać własny smak. Jak to zrobić? Do naczynia z oliwą trzeba wsypać zioła przyprawy (2 łyżki stołowe dodatków na 500 ml oliwy), zamknąć naczynie i odstawić na kilka tygodni w ciemne miejsce. Gdy oliwa nabierze charakterystycznego smaku i koloru należy odcedzić elementy stałe i… gotowe.

Sprawdź jeden z naszych przepisów wykorzystująctych eko oliwę: Eko-zupa z cukiniowo-pomidorowa z kaszą jaglaną

i… naturalnej kosmetyczce

Oliwa z oliwek ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Świetnie nadaje się do domowej, ekologicznej pielęgnacji skóry. Smarowanie jej oliwą poprawia kondycję, wzmacnia odporność i nadaje zdrowy wygląd. Działanie to związane jest z występowaniem witamin E i F. Masaż z wykorzystaniem oliwy z oliwek korzystnie wpływa na krążenie krwi. Uzupełniona o dodatek soku z cytryny, oliwa z oliwek jest składnikiem kuracji wzmacniających paznokcie. Na bazie oliwy z oliwek przyrządzanych jest wiele dostępnych na rynku kosmetyków ekologicznych oraz leków.

 

Karol Przybylak

Szukaj najtańszych ofert na oliwę bio

Szukasz więcej informacji o zaletach zdrowotnych żywności ekologicznej? Sprawdź dział ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA

Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym