Większość oliw dostępnych na rynku polskim oznaczonych jest „extra virgine”. Określenie to klasyfikuje poziom kwasowości oliwy, który ustalany jest w laboratoriach.
Co oznacza termin extra vergine (Virgin)?
– Mianem extra vergine mogą być określane jedynie oliwy, których kwasowość nie przekracza 0,8 %. Rozpiętość między 0,1 a 0,8 % jest jednak dość duża. Im niższy procent kwasowości, tym delikatniejsza oliwa – tłumaczy Marzena Gregier Franco z firmy Smaki Portgualii, która importuje na polski rynek także oliwę eko. – Niewiele z oliw dostępnych na polskim rynku zawiera na etykiecie informację o procencie kwasowości. Na tym tle wyrożnia się pochodząca z Portugalii oliwa Oliveira da Serra BIO, której procent kwasowości jest oznaczony i wynosi 0,4%. Pochodzi ona z ekologicznej uprawy, jej dodatkową zaletą jest brak filtrowania – dodaje.
Na co zwracać uwagę przy zakupie oliwy?
– Jeśli chcemy wybrać dobrą oliwę warto też przyjrzeć się dacie przydatności do spożycia. Nie powinna ona przekraczać 18 miesięcy od daty produkcji, gdyż wraz z upływającym czasem jakość oliwy pogarsza się – mówi Marzena Gregier Franco.
Dlaczego oliwa ekologiczna?
Z tego artykułu dowiesz się:
Przechowywanie oliwy
Oliwa z oliwek, tak jak wszystkie tłuszcze roślinne, bardzo łatwo traci swoje korzystne właściwości. Dlatego bardzo ważne jest jej odpowiednie przechowywanie.
Kilku zasad trzeba przestrzegać w domu, ale także zwracać uwagę, czy przestrzegane są one także w miejscu, w którym zaopatrujemy się w oliwę. Najlepiej kupować oliwę w ciemnych butelkach (ewentualnie puszkach) i przetrzymywać w ciemnym, chłodnym miejscu (nie w lodówce).
Światło, ciepło i tlen to najważniejsi wrogowie dobrej oliwy z oliwek! W szczelnie zamkniętej butelce. Jeżeli zauważymy, że kolor naszej oliwy nie jest już złocistawo-zielonkawy, a pomarańczowy oznacza to, że tłuszcz utlenił się i nie jest już przydatny do spożycia.
Przeczytaj także: Oleotourism – czyli odpocznij i zobacz jak powstaje oliwa z oliwek
Oliwa extra vergine bio przydatna w kuchni
„Złocisty płyn” sprawdza się znakomicie jako dodatek do sałatek czy też dań z makaronem i ryżem. Ponieważ oliwa z oliwek ma stosunkowo wysoką temperaturę wrzenia, dobrze nadaje się do smażenia, choć może wtedy stracić część swoich korzystnych właściwości. Dodanie oliwy z oliwek, do niektórych warzyw (np. pomidora) sprawia, że nasz organizm lepiej przyswaja zawarte w nich korzystne składniki. Co ciekawe, oliwie można, wedle gustu, nadać własny smak. Jak to zrobić? Do naczynia z oliwą trzeba wsypać zioła przyprawy (2 łyżki stołowe dodatków na 500 ml oliwy), zamknąć naczynie i odstawić na kilka tygodni w ciemne miejsce. Gdy oliwa nabierze charakterystycznego smaku i koloru należy odcedzić elementy stałe i… gotowe.
Sprawdź jeden z naszych przepisów wykorzystująctych eko oliwę: Eko-zupa z cukiniowo-pomidorowa z kaszą jaglaną
i… naturalnej kosmetyczce
Szukaj najtańszych ofert na oliwę bio
Szukasz więcej informacji o zaletach zdrowotnych żywności ekologicznej? Sprawdź dział ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA