Teraz czytasz...
Oliwne bary podbiją USA? Przedstawiamy “We olive”
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Oliwne bary podbiją USA? Przedstawiamy “We olive”

„We olive” to amerykańska sieć barów oliwnych. W każdym punkcie można kupić i spróbować 40 rodzajów kalifornijskiej oliwy. W ofercie jest także wino i różnego rodzaju delikatesy serwowane także na miejscu. W ostatnich latach w USA otwarto ok. 100 podobnych punktów.

 

Celem jaki postawili sobie twórcy sieci jest dostarczenie klientom wysokiej jakości żywności z lokalną oliwą (także ekologiczną) i winem na czele. Każdy, kto zawita do „We olive” może spróbować dowolnej oliwy z oferty sklepu (w sprzedaży jest ok. 40 rodzajów) . W doborze mogą mu pomóc także wyedukowani sprzedawcy, którzy wiedzą skąd pochodzi dany produkt i w jaki sposób powstawał. W niektórych placówkach serwuje się także wina, lokalne piwa oraz różnego rodzaju przekąski i sałatki.

Posmakuj, zjedz, odpocznij i kup

Jak to wygląda w praktyce? Obejrzyjcie film udostępniony przez We Olive

Aktualnie sieć We Olive posiada 15 „barów oliwnych”. Większość znajduje się w Kaliforni, Nevadzie i Texasie, niedawno zadebiutowała pierwsza placówka na wschodnim wybrzeżu, w Nowym Yorku. Eksperci z serwisu „Olive Oil Times” zwracają uwagę, że tego typu punkty to obecnie jeden z szybciej rozpowszechniających się trendów w USA. W ostatnich latach otwarto ok. 100 podobnych lokali (pod różnymi szyldami).

Oliwne bary w Polsce?

Czy moda na tego typu działalność przywędruje do Polski? Prawdopodobnie trudno będzie w taki sposób podejść u nas do sprzedaży oliwy, ale przecież już funkcjonuje kilka sklepów (choć to pojęcie troszkę zawęża spektrum ich działalności) wyspecjalizowanych w lokalnych serach, niedawno w Rzeszowie ruszyła placówka, której specjalność to cydr. A mamy przecież jeszcze mnóstwo interesujących produktów jak chociażby wina, przetwory mięsne czy też… oleje.

Możliwość degustacji produktu to bardzo ważny aspekt działalności We Olive i pamiętać o tym powinni także sprzedawcy i producenci żywności lokalnej, ekologicznej i tradycyjnej. Żadne opowieści, marketingowe triki i zabiegi nie zastąpią przecież smaku i aromatu. To jedne z najskuteczniejszych sposobów na pozyskiwanie klientów.

Więcej na temat jakości oliwy w Biokurierze:

Oliwa extra vergine BIO – poradnik eko smakosza

Zobacz także

złote medale natura food

Oliwa Extra Vergine najwyższej jakości czyli… Rozmowa Biokuriera  

Czym wyróżnia się dobra oliwa? Jak poznać oliwę extra virgin BIO? Co zwiedzać na Krecie?

Karol Przybylak /zdjęcia: We Olive

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.