Oliwa, sos chilli i za’atar to palestyńskie produkty marki MAWASEM, na których znajdziecie teraz logo Fundacji Fairtrade. Palestyńskich producentów żywności wspiera polska organizacja pozarządowa: Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej.
MAWASEM (po arabsku „pory roku”) działa od 2015 roku. To grupa małych wytwórców żywności, która stworzyła spółdzielnię. W rozpoczętym w maju 2017 roku projekcie Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej rolnicy, spółdzielnie i centrum dystrybucji – New Farm Company (NFC), podnoszą kwalifikacje i doskonalą łańcuch powiązań w celu certyfikacji swoich wysokiej jakości produktów. Grupa składa się z 10 spółdzielni produkcyjnych i sprzedażowych. Ich członkowie to rolnicy (ok. 700) oraz ich rodziny (w sumie około 3500 osób).
Trzy produkty grupy będą oznaczane logiem Fair Trade. Znak ten poświadcza, że handel danym produktem posiada pozytywny wpływ na konsumentów i na zrównoważony rozwój gospodarki. Certyfikat ten przyczynia się również do wzrostu konkurencyjności produktów MAWASEM na lokalnych i zagranicznych rynkach.
Każdy z produktów z logiem Fair Trade powstaje w innej spółdzielni i ma swoją własną historię.
Przeczytaj więcej: jak działa sprawiedliwy handel
OLIWA Z OLIWEK
Powstaje w liczącej 160 członków spółdzielni Yasouf. Oliwki są segregowane, drylowane, myte i wyciskane na linii tłoczącej. Maszynę obsługują wykwalifikowani pracownicy, ale zwykle pozostają w budynku podczas tłoczenia.
Część świeżej oliwy zabierają dla siebie i rodzin. Oprócz członków spółdzielni, oliwę tłoczą w niej także inni, niestowarzyszeni farmerzy.
ZA’ATAR
Za’atar (arab. tymianek) wyrasta w kobiecej spółdzielni Aqrabaniya, położonej w prowincji Nablus na Zachodnim Brzegu. Trzy razy do roku będące członkiniami spółdzielni kobiety zbierają świeży tymianek, suszą go, a następnie ręcznie oddzielają suche listki od twardych łodyżek. Tak wyselekcjonowane zioło trafia do New Farm Company, gdzie jest rozdrabniane, a następnie mieszane z sezamem, sumakiem i solą, które razem tworzą nieodłączną przyprawę bliskowschodniej kuchni – za’atar. W Palestynie za’atar najczęściej jada się maczając w nim wcześniej zanurzony w oliwie chleb. Można nim też posypać świeże warzywa, sałatkę lub domowy hummus.
SOS CHILLI
Powstaje w spółdzielni Baqa Sharkia w prowincji Tulkarm na Zachodnim Brzegu. Stowarzyszeni w spółdzielni rolnicy uprawiają paprykę i inne warzywa, które – o ile nie zostaną sprzedane świeże – skupuje od nich spółdzielnia, by przerobić na pasty. Papryka na sos chili jest w spółdzielni myta i suszona, a następnie mieli się ją i gotuje. Do sosu dodawana jest jedynie odrobina soli i oliwy dla lepszej konserwacji. W ciągu 2-3 godzin w Baqa przetwarza się nawet tonę papryki! W 2017 roku spółdzielnia wyprodukowała 9 ton sosu chili, co nie stanowi nawet połowy jej możliwości. Marzeniem jej członków jest zakup maszyny, umożliwiającej paczkowanie sosu w saszetki tak, aby przetwory mogły trafić do barów szybkiej obsługi i hoteli.
Wszystkie produkty MAWASEM są testowane, pakowane, znakowane i dystrybuowane przez New Farm Company. Dzięki NFC produkty MAWASEM można kupić nie tylko w Palestynie, ale także w krajach Zatoki Perskiej, Ameryki Północnej i Europy, w tym w Polsce.
Źródło: materiały prasowe PCPM / fot. u góry: A. Włoch06