Teraz czytasz...
Masło (nie zawsze) maślane
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Masło (nie zawsze) maślane

Avatar photo

Wielkanocą przygotowuje się z niego tradycyjne baranki. Na co dzień jest istotnym dodatkiem do kanapek. Masło przydaje się także podczas przygotowania wielu potraw. Warto kupować je świadomie. W ostatnich latach produkt ten stał się bowiem areną najróżniejszych manewrów stosowanych przez producentów. Zabiegi te odbiły się na jakości masła i zaowocowały pojawieniem się różnego rodzaju smarowideł. 

Ile masła w maśle?

Znalezienie prawdziwego masła w polskich sklepach zaczyna być coraz trudniejsze. Niektórzy producenci wzbogacają swoje produkty o tanie tłuszcze roślinne, takie jak olej słonecznikowy czy rzepakowy. Warto wiedzieć, że dozwolone są one jedynie w produktach o nazwie „mix”. Prawdziwe masło nie ma prawa ich zawierać!

Marek Szczygielski z Kujawsko-Pomorskiego IJHARSU zauważył w Gazecie Wyborczej, że inspektorzy sanitarni znajdują w produktach oznaczonych jako „masło”: olej palmowy najgorszej jakości, zwany oleiną. Żółta maź. On jest przewidziany do celów technicznych, produkcji smarów. Żeby go związać, dodaje się utwardzacze chemiczne albo tłuszcze o gęstszej konsystencji, np. łój wołowy. Prawda, że nie brzmi apetycznie?

https://biokurier.pl/jedzenie/wiesz-co-jesz/maslo-czy-podrobka-jak-odroznic/

Ekologiczna alternatywa

Dlatego warto sięgnąć po certyfikowane masła ekologiczne. Są one droższe, być może jednak korzystniej będzie dla nas nieco ograniczyć spożywanie masła, ale w zamian za to wybierać produkt o zdecydowanie lepszej jakości?

Pierwsze szlaki w zakresie wytwarzania eko masła na szerszą skalę przecierało ekologiczne gospodarstwo i mleczarnia w jednym, Nowak z Grabowa k. Szczecinka.

Zaczynaliśmy na początku lat 90. od wytwarzania eko twarogu. Masłem zajmujemy się około 7 lat. Przygotowujemy je z mleka pochodzącego od krów z naszego gospodarstwa. Zwierzęta żywią się zieloną paszą. Wyrób przygotowujemy w sposób tradycyjny, a do masła nie dodajemy żadnych sztucznych dodatków, barwników, czy konserwantów

tłumaczy Anna Kozera, żona gospodarza, Mariana Nowaka. Produkcją eko masła zainteresowały się także, niektóre mleczarnie takie jak OSM Jasienica czy EkoŁukta.

Masło produkujemy wyłącznie z mleka pochodzącego z gospodarstw ekologicznych. Krowy karmione są zielonką przez cały rok, co daje efekt organoleptyczny: barwę, zapach i smarowność. Szczególną uwagę zwracamy na „dojrzałość śmietanki” przed produkcją masła. Ważny jest jej smak i zapach. Masło ekologiczne wytwarzane jest metodą tradycyjną, ręcznie formowane i pakowane

tłumaczy Karina Skutnik z EkoŁukty.

Zobacz także


https://biokurier.pl/jedzenie/zdrowie-jedzenie/nietolerancja-laktozy-kiedy-dieta-bezmleczna-jest-konieczna/

Sposób karmienia krów ma bardzo duży wpływ na ostateczny smak masła. Wawrzyniec Maziejuk z rodzinnego gospodarstwa ekologicznego „Figa” tłumaczy:

Smak zmienia się wraz z porami roku, ale konsumenci, którzy spróbowali, wracają. Starszym przypomina ono smaki młodości, ale sięga po nie także coraz więcej młodzieży i rodziców z małymi dziećmi.

Gdzie znaleźć eko masło?

Ekologiczne masła dostępne są już w prawie wszystkich specjalistycznych sklepach z ekologiczną żywnością. Te wytwarzane przez mleczarnie znaleźć można także w popularnych sieciach delikatesów i hipermarketach. O masła wytwarzane tradycyjnymi metodami przez rolników warto pytać bezpośrednio w gospodarstwach lub na kiermaszach i jarmarkach. Często trzeba je wcześniej zamawiać, gdyż jak zgodnie przyznają Wawrzyniec Maziejuk i Anna Kozera:

Masło ekologiczne charakteryzuje bardzo krótki okres przydatności do spożycia, ok. tygodnia.

Jak przechowywać masło?

Warto także dbać o to, by masło było prawidłowo przechowywane. Powinno leżeć w lodówce w temperaturze ok. 5°C. Pod wpływem światła i podwyższonej temperatury tłuszcze jełczeją, co powoduje powstawanie szkodliwych dla przewodu pokarmowego substancji toksycznych. Przed włożeniem do lodówki masło powinno być szczelnie zapakowane, gdyż szybko pochłania obce zapachy, co może niekorzystnie odbić się na jego smaku.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.