Od niedawna bardzo oryginalny produkt pojawił się w ofercie małopolskiego gospodarstwa ekologicznego „Harfa Traw”. To łubin jadalny.
Jak przekonują gospodarze, łubin jest coraz częściej wykorzystywany kulinarnie i powoli staje się „modną” rośliną. A do tego bardzo cenną…
Walory zdrowotne i kulinarny potencjał łubinu
Łubin zawiera nawet 40% białka, ma bardzo niski indeks glikemiczny i wpływa na obniżanie „złego” cholesterolu. W innych krajach europejskich wykorzystywany jest dość powszechnie: we Francji na przykład białko łubinu białego dodawane jest do mąki, w Finlandii dodaje się je do jogurtów, w niektórych restauracjach hiszpańskich oraz włoskich łubin stanowi doskonały zamiennik sosu sojowego, w Portugalii jest zaś popularną przekąską do piwa.
U nas kwiat łubinu dalej zdobi ogrody lub wazony, w na polach zasiewa się go również jako poplon lub roślinę pastewną. Jego jadalna odmiana dopiero „trafia pod strzechy”, zaczyna być rozpoznawalna i pojawiać się w przepisach kulinarnych.
Gospodarze Harfy Traw także sami poszukują najlepszych zastosowań i samodzielnie starają się odkryć tę roślinę na nowo. Jednym z ciekawszych ostatnio „wynalazków” jest na przykład łubin kiszony (metodą podobną do kiszenia ogórków).
Działalność Harfy Traw
Oprócz łubinu, w ofercie Harfy Traw znaleźć można m.in.: ostropest plamisty oraz dawną odmianę pszenicy – samopszę.
Gospodarstwo prowadzi sprzedaż bezpośrednią ale także sklep internetowy. Do sprzedaży przeznaczone są przede wszystkim uprawiane w gospodarstwie mąki, kasze, ziarna, poszukiwana słoma owsiana, lecznicze poduszki z łuski gryczanej, suszone owoce ze starego sadu oraz ostropest. Są również wyroby lokalne, będące przydatnym uzupełnieniem oferty gospodarstwa – na przykład specjalistyczne domki dla poszczególnych gatunków ptaków, leszczynowe kobiałki, wyroby bednarskie, a nawet miotły z witek brzozowych. Państwo Łazarewicz chcą w ten sposób wesprzeć lokalnych wytwórców, a także uchronić przed zapomnieniem, przydatne na co dzień, ekologiczne pod każdym względem przedmioty.
W Harfie Traw prowadzona jest także działalność edukacyjna: od czasu do czasu odbywają się tu warsztaty związane tematycznie z tym, co aktualnie w Harfie się dzieje, lub czym fascynują się gospodarze. Ich tematyka jest rozmaita: od warsztatów dotyczących adaptacji gospodarstwa rolnego (dedykowanych tym, którym również marzy się ucieczka z miasta i prawdziwe życie w bliskiej relacji z naturą), poprzez budowę super wydajnego pieca rakietowego, aż po zakładanie ogródka permakulturowego. Łazarewiczowie podkreślają, że edukacja to kierunek, w którym na pewno chcą się rozwijać.
Budowanie świadomości to bowiem jeden z filarów ekologicznego rolnictwa i takiegoż stylu życia. Dlatego też w przyszłości warsztatów ma być więcej, a w domu przygotowywane są nawet dodatkowe miejsca noclegowe, które będą mogły pomieścić większą liczbę gości.
Gospodarstwo ekologiczne Harfa Traw znajduje się w Różnowicach (woj. małopolskie)
tekst: Adam Turowiec | fot. Maria Zubowicz