Teraz czytasz...
Jak „ominiesz” system kaucyjny domowym sposobem?

Jak „ominiesz” system kaucyjny domowym sposobem?

Avatar photo

Od 1 października 2025 roku obowiązuje w Polsce system kaucyjny. To rozwiązanie długo wyczekiwane i, co do idei słuszne, ale wciąż budzące wiele kontrowersji związanych z praktycznymi szczegółami. Dla tych, którzy nie chcą składować i dźwigać opakowań, a jednocześnie też nie chcą zwiększać liczby śmieci mamy sprytne rozwiązanie.

Plusy i minusy systemu kaucyjnego

Zaletą systemu kaucyjnego jest to, te opakowania będą wracały do producenta, a co za tym idzie zostaną przetworzone i wykorzystane ponownie. Wadą jest to, że część osób nie ma chęci lub możliwości składować niezgniecione opakowania i przynosić bądź przywozić je do sklepu (który również może znajdować się stosunkowo daleko). Część tych opakowań ulegnie zniszczeniu, zagubieniu i kaucja przepadnie.

Jak ominąć system kaucyjny jednocześnie nie powodując nadmiernej szkody dla środowiska naturalnego?

Rozwiązaniem może być domowa produkcja napojów gazowanych i niegazowanych. Z pomocą przyjdzie nam saturator. Obsługa takiego urządzenia jest bardzo prosta, a wybór na rynku duży. Zerknijcie tutaj: Czym gazować wodę w domu? Porównanie dostępnych urządzeń. 

W sklepach znajdziecie wiele gotowych syropów – koncentratów na bazie których przygotujecie własne domowe napoje (wciąż czekamy na wersje z certyfikatem ekologicznym!), ale takie bazy do napojów możecie również przygotować samodzielnie.

Z pomocą przychodzi książka Napoje gazowane i niegazowane.100 przepisów na orzeźwiające lemoniady, soki, nektary, wodę sodową, herbaty fermentowane i inne. Krzysztof Leśniewski, pasjonat domowego przetwórstwa i lokalnej kuchni a także autor popularnych książek o wyrobie domowych konserw, tym razem wziął na warsztat domowy wyrób napojów. Publikację wydało Wydawnictwo Gaj.

W książce znajdziecie 100 sprawdzonych przepisów na napoje gazowane i niegazowane a wśród nich:

Zobacz także

Przepisy są stosunkowo proste. Poradzą sobie z nimi z pewnością osoby początkujące. Pomogą również liczne opisy sprzętu i technologii wyrobu – mówi autor. – Domowy wyrób napoi może być sposobem na kaucję, ekologię i… zdrowie, bo jesteśmy w stanie w pełni kontrolować użyte składniki – dodaje.

Samodzielnie przygotowane napoje mogą być atutem restauracji

Przygotowane na miejscu lemoniady, oranżady czy inne napoje mogą stać się ciekawym wyróżnikiem restauracji lub gospodarstwa agroturystycznego. Z pewnością zachwycą się nimi turyści i to nie tylko kulinarni. To jednak temat na odrębny artykuł – wkrótce go opublikujemy.

Gdzie kupić książkę?

Zajrzyjcie na stronę wydawcy: https://wydawnictwogaj.pl/produkt/napoje-gazowane-i-niegazowane-100-przepisow-na-orzezwiajace-lemoniady-soki-nektary-wode-sodowa-herbaty-fermentowane-i-inne

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.