Pałuki to… Biskupin, Żnin, Wenecja, ale także wyjątkowa kuchnia. Nie pozbawiona wpływów niemieckich czy wielkopolskich, ale posiadająca własny charakter. 150 pałuckich przepisów zebrał i przygotował Krzysztof Leśniewski.
Kuchnia Pałucka to zbiór ponad 150, wzbogaconych zdjęciami, przepisów. Krzysztof Leśniewski przewertował dziesiątki starych książek kucharskich i rozmawiał z regionalnymi gospodyniami. Zebrane przepisy wypróbował w praktyce, m.in. gotując podczas licznych regionalnych wydarzeń.
Starając się podtrzymywać tradycję sezonowości w kuchni, autor pogrupował przepisy zgodnie z 4 porami roku – pozwala to na czerpanie kulinarnych inspiracji i sięganie po receptury, które w danym okresie roku można przyrządzić z najzdrowszych i najłatwiej dostępnych składników. Całość wzbogacają opisy regionalnych zwyczajów i obrzędów.
Przykładowe przepisy z książki? Kluski z makiem, kwas grzybowy, kluszczonka, kwaśne jaja, ćwikła zasmażona, gęsie pipki, szneka z glancem.
Spotkanie z autorem
6 maja w Bibliotece Publicznej w Barcinie odbędzie się spotkanie z autorem książki Krzysztofem Leśniewskim. Małego poczęstunku nie zabraknie. Serdecznie zapraszamy!
Gdzie kupię książkę?
Już wkrótce na stronie internetowej www.kuchniapalucka.pl pojawi się lista sklepów. Na razie „Kuchnia Pałucka” dostępna jest w przedsprzedaży (zakupy premiowane są niespodziankami i…autografem autora) na czytajwkuchni.pl
Kuchnia Pałucka, Wydawnictwo Gaj, Bydgoszcz 2016, format B5, oprawa integrowana, 160 stron