Pikantne śledzie w pomidorach z żurawiną smakują rewelacyjnie! Nieszablonowe połączenie słonych śledzi i słodkiej żurawiny to uczta dla zmysłów. Danie świetnie sprawdzi się jako przystawka na sylwestrową noc.
Przepis na pikantne śledzie w pomidorowym sosie dostałam kiedyś od sprzedawczyni w sklepie. Zapamiętałam składniki, ale pierwszy raz zrobiłam tylko niewielką ilość, ponieważ nie dowierzałam, że z połączenia słonych śledzi, słodkich rodzynek oraz pikantnego sosu pomidorowego wyjdzie coś dobrego. Myliłam się, a śledzie te najbardziej smakowały na świątecznym stole. Kiedy zabrakło rodzynek, zastąpiłam je słodko-kwaśnymi owocami żurawiny.
Składniki na pikantne śledzie w pomidorach z żurawiną
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 20 minut
Studzenie: 30 minut
Marynowanie: minimum 12 godzin
- 500 g dobrych śledzi, np. 5 matiasów (mogą być w oleju)
- 3 średnie lub duże cebule
- krojone pomidory w puszce (400 g)
- 100 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- sok z 1/2 cytryny
- świeże listki kolendry lub pietruszki do ozdoby
Opcjonalnie:
- 100 g rodzynek zamiast żurawiny
- harissa zamiast chili w płatkach
Jak zrobić pikantne śledzie w pomidorach z żurawiną?
Śledzie mocz w zimnej wodzie co najmniej 1 godzinę, co jakiś czas zmieniaj wodę. Jeśli są w oleju, pomiń ten etap, odsącz je dokładanie, układając na chwilę na ręczniku papierowym. Żurawinę lub rodzynki przelej wrzątkiem na sitku.
Cebule obierz, pokrój w cienkie półtalarki i zeszklij powoli do miękkości na delikatnie rozgrzanej oliwie (ok. 10 minut). Mieszaj co jakiś czas i uważaj, aby się nie przypaliła. Następnie dodaj do zeszklonej cebuli pokrojone w kostkę pomidory (o tej porze roku z puszki) i duś całość kolejne 5 minut.
Do cebuli z pomidorami dodaj żurawinę, ewentualnie rodzynki, oraz sok z cytryny. Dopraw całość chili, odrobiną soli i pieprzu, a w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody i jeszcze chwilę potrzymaj na bardzo delikatnym ogniu, a następnie ostudź.
Pokrój śledzie na 2-centymetrowe kawałki. Dodaj je do ostudzonych pomidorów, wymieszaj i przełóż do wyparzonego słoika. Pozostaw w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin.
Tak przygotowane śledzie mogą stać w lodówce 3–7 dni. Podawaj ozdobione świeżymi listkami kolendry, ewentualnie pietruszki.
Śledzie są najsmaczniejsze 2-3 dni po przygotowaniu.