Go Back
pikantne śledzie

Śledzie w pomidorach z żurawiną

Pikantne śledzie w pomidorach z żurawiną to jedne z lepszych dań na bożonarodzeniowy stół. Autorką przepisu jest Viola Grzelka, autorka książek "Mamucie Przysmaki".

Składniki
  

  • 0,5 kg dobrych śledzi, np. 5 matiasów (mogą być w oleju)
  • 3 średnie lub duże cebule
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeże listki kolendry lub pietruszki do ozdoby
  • 100 g rodzynek zamiast żurawiny opcjonalnie
  • harissa zamiast chili w płatkach opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • Śledzie mocz w zimnej wodzie co najmniej 1 h, co jakiś czas zmieniaj wodę. Jeśli są w oleju, pomiń ten etap, odsącz je dokładanie, układając na chwilę na ręczniku papierowym. Żurawinę lub rodzynki przelej wrzątkiem na sitku.
  • Cebule obierz, pokrój w cienkie półtalarki i zeszklij powoli do miękkości na delikatnie rozgrzanej oliwie (ok. 10 minut). Mieszaj co jakiś czas i uważaj, aby się nie przypaliła. Następnie dodaj do zeszklonej cebuli pokrojone w kostkę pomidory (o tej porze roku z puszki) i duś całość kolejne 5 minut.
  • Do cebuli z pomidorami dodaj żurawinę, ewentualnie rodzynki, oraz sok z cytryny. Dopraw całość chili, odrobiną soli i pieprzu, a w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody i jeszcze chwilę potrzymaj na bardzo delikatnym ogniu, a następnie ostudź.
  • Pokrój śledzie na 2-centymetrowe kawałki. Dodaj je do ostudzonych pomidorów, wymieszaj i przełóż do wyparzonego słoika. Pozostaw w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin.
  • Tak przygotowane śledzie mogą stać w lodówce 3–7 dni. Podawaj ozdobione świeżymi listkami kolendry, ewentualnie pietruszki.
  • Śledzie są najsmaczniejsze 2-3 dni po przygotowaniu.
Słowa kluczowe śledzie, śledzie na święta
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!