Składniki:
Mąka pszenna BIO, 1kg
Cukier trzcinowy nierafinowany BIO, 0,5 kg
Proszek do pieczenia bio, 30-40g
2 łyżki kawy BIO
2 łyżki kakao BIO
Przyprawy
2 łyżki mielonego cynamonu
1 łyżka goździków
4 jaja BIO
Ok. 350g masła BIO
Na potrzeby lukru:
Cukier puder BIO,
Sposób przygotowania:
Wsypać do miski szczyptę soli, 1 kg mąki pszennej przesianej, 2 małe proszki do pieczenia. Wlać esencję kawową bez fusów przygotowaną wcześniej z dwu łyżeczek kawy zaparzonych niezbyt dużą ilością wody. Wymieszać oddzielnie dwie łyżki kakao z 2 paczkami przypraw do pierników, 2 łyżeczkami do herbaty cynamonu mielonego i łyżeczką goździków mielonych. Stopić nie rumieniąc 1,5 kostki masła, albo margaryny. Dodać kakao, przyprawy i tłuszcz do masy w misce, 0,5 kg cukru upalić na kolor brązowy. W rozpuszczony, najlepiej w głębokim garnku, karmel wlewać powoli 1 szklankę wrzącej wody. Zachować przy tym dużo ostrożności, bo istnieje groźba poparzenia, jako że karmel mocno burzy się. Karmel dodać do pozostałych składników i wszystko dobrze wymieszać. Po przestudzeniu ciasta dodać 4 całe jaja.
Masę dobrze wyrobić i pozostawić w chłodnym miejscu, można na powietrzu, na kilka, kil-kanaście dni. Po upływie tego czasu cienko rozwałkować i formować foremkami, najlepiej małe i średniej wielkości pierniczki. Po upieczeniu, zdjęciu z blachy i wystudzeniu zdobić lukrem z pudru lub polewą czekoladową, nakładając na każdy piernik kawałki orzechów, migdały, rodzynki itp.
Lukier z pudru
Pół kubka cukru pudru BIO zalać ostrożnie wodą gotowaną. Wodę lać najlepiej kropelkami, by lukier nie był za rzadki.
Smacznego!
Pierniki ekologiczne – przepis nadesłany przez czytelniczkę Biokuriera
Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!