Hummus buraczany to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie nowe smaki i wartościowe dania. To mieszanka egzotyki z polską tradycja kulinarną.
O tym, że burak obfituje w wartościowe składniki odżywcze nie trzeba nikogo przekonywać. Na jego temat piszemy w drukowanym numerze Biokuriera, który pojawi się pod koniec marca. Nie wszyscy wiedzą jednak, co można z niego przygotować, by było oryginalnie i smacznie.
Co to jest hummus?
Hummus to przysmak z Rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jego głównym składnikiem jest ciecierzyca – orientalna odmiana grochu (wyjątkowo bogata w białko) z dodatkiem pulpy sezamowej, która nadaje jej niepowtarzalny smak.
Hummus to świetny produkt dla wegetarian, ale nie tylko – także dla wszystkich, którzy po prostu dbają o swoje zdrowie i uważają na to, co jedzą. Stanowi bardzo dobre źródło kalorii – 100 g humusu przygotowywanego w domu to 177 kcal. Produkt ten to skoncentrowane źródło witamin i składników mineralnych, m.in. manganu.
Burak zwyczajny – jak go uprawiać w zgodzie z naturą?
Hummus z burakiem to wersja bliskowschodnia, nie tak popularna jak tak klasyczna, ale również bardzo lubiana. Pieczony burak nadaje potrawie piękną amarantową barwę i przyjemnie słodki smak.
Jak przygotować hummus buraczany?
Czas przygotowania
: 15 minut + czas pieczenia buraka: ok. 40 minut
Składniki:
- 1 puszka odsączonej ciecierzycy 400 g (zachowaj płyn),
- 2-3 łyżki tahiny,
- ząbek czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 1 mały burak,
- 2 łyżeczki za’ataru (opcjonalnie).
Buraka umyj, przekrój na pół, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w 180°C przez około 40 minut, aż będzie miękki przy nakłuciu. Ostudź, obierz, pokrój na części.
https://www.facebook.com/biokurier/videos/10155618331203227/
W misce zmiksuj blenderem odsączoną ciecierzycę z odrobiną płynu, tahiną, czosnkiem, kawałkami buraka i sokiem z cytryny. Jeżeli masa jest za sucha, możesz dodać więcej płynu, ale rób to ostrożnie. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, wyłóż do miseczki.
Przed podaniem polej oliwą i posyp za’atarem lub drobno posiekaną pietruszką.
Przepis pochodzi z numeru 1/2018 drukowanej wersji Biokuriera. Zaprenumeruj