Lasagne, przepis na które to danie publikujemy, kojarzymy z kuchnią włoską. I słusznie, bo to właśnie na Półwyspie Apenińskim jada się ją najczęściej. W Polsce jednak również jest to danie popularne. Krok po kroku podpowiadamy więc, jak zrobić lasagne.
Lasagne – przepis, który zawsze się udaje
W malowniczo położonej włoskiej wiosce żył utalentowany kucharz o imieniu Marco. Jego marzeniem było stworzenie dania, które podbiłoby serca wszystkich! Przez lata eksperymentował z różnymi składnikami i technikami, aż w końcu połączył typowo włoskie smaki:
- makaron,
- sos pomidorowy,
- zioła,
- wołowe mięso mielone
- ser.
Zapach, jaki roznosił się po wsi, podobno przyciągnął tłumy.
Tyle legenda, a teraz trochę kulinarnych faktów. W tradycyjnej wersji lasagne (lazania) w wersji neapolitańskiej (lasagne neapoletana) zawiera mięso uformowane w kulki, którego smak uzupełniają sery ricotta, Provola i Pecorino produkowany z mleka owczego. Z kolei lasagne bolońskie (lasagne verdi alla bolognese) to mięso ułożone równo na kawałkach makaronu uzupełnione smakiem sosu beszamelowego i dobrej jakości sera.
Dziś jednak danie to niemal każdy przygotowuje inaczej. W menu dobrych restauracji jest lasagne ze szpinakiem. Smak dania uzupełniamy też sosem pomidorowym, a mięso zastępuje się soczewicą lub ciecierzycą. Nie ma też konieczności używania wyszukanych serów. Wystarczy dostępna w każdym sklepie mozzarella lub parmezan.
Przepis na lasagne przeczytacie też w letnim numerze Biokuriera (3/2023). Szukajcie go w dobrych sklepach z ekologiczną żywnością. By jednak mieć pewność, że magazyn do nas dotrze, zachęcamy do zamawiania prenumeraty indywidualnej (cena za 5 numerów to 60 zł). Możecie też przeczytać go on-line.
Jak zrobić lasagne?
Lasagne [przepis krok po kroku]
Składniki
Makaron do lasagne
- 300 g mąki do makaronu
- łyżeczka soli
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
Sos beszamelowy
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 600 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
Sos boloński
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 700 g mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 200 ml wina białego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 l pasaty pomidorowej
100 g sera starego żółtego
Przygotowanie
- Połącz składniki na makaron i zagnieć ciasto. Wyrabiaj tak długo, aż stanie się elastyczne.
- Ciasto podziel na kilka części i każdą rozwałkuj. Przepuść przez maszynkę do makaronu, zaczynając od najgrubszego do najcieńszego.
- Aby ciasto było lepsze i odpowietrzone, należy składać i przepuszczać je przez maszynkę po kilka razy.
- Zrób sos beszamelowy: roztop masło, dodaj mąkę i podsmaż ok. 3 minuty. Wolno wlewaj mleko i mieszaj. Zagotuj, dopraw solą i startą gałką muszkatołową.
- Przygotuj sos boloński: cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na złoto. Dodaj mięso mielone oraz marchewkę startą na tarce, smaż ok. 15 minut. Dodaj wino i duś aż odparuje. Dodać pasatę oraz koncentrat pomidorowy. Smaż na małym ogniu ok. 40 minut.
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Ułóż płaty makaronu.
- Na płatach równomiernie rozprowadź sos boloński i posyp startym serem.
- Nałóż kolejną warstwę płatów makaronowych i powtórz tak cztery razy (ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy i ser).
- Naczynie przykryj folią aluminiową lub pokrywką, w połowie pieczenia zdejmij.
- Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
- Po wyjęciu odstaw na 10 minut i dopiero krój.
Nasz przepis na lasagne uwzględnia domowy makaron, bo taki jest najlepszy. Jeśli jednak nie mamy serca i czasu do jego przygotowania, możemy skorzystać z kupnych płatów makaronów. Dostępne są również w wersji ekologicznej, np. ze szpinakiem.
Ile piec lasagne?
Lasagne piecze się co najmniej 40-50 min. w temperaturze 180°C.
Ta włoska zapiekanka nie jest daniem z typu błyskawicznych. Potrzeba czasu, by je przygotować, ale z całą pewnością warto!
Jak zrobić sos beszamelowy?
Rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż ok. 3 minuty. Wolno wlewaj mleko i mieszaj. Zagotuj, dopraw solą i startą gałką muszkatołową.
Jak podgrzać lasagne w piekarniku?
Lasagne to danie, które może być zrobione na zapas. Jej nadmiar wystarczy odgrzać. Jak to zrobić? Przykryj żaroodporne naczynie folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 110°C. Po 10 minutach danie będzie gotowe.
Jaki ser do lasagne będzie odpowiedni?
Najlepszy będą: ser Parmigiano Reggiano (parmezan), ricotta lub mozzarellę (ale nie jasny, w zalewie, tylko twardy, żółty ser).