Teraz czytasz...
Lasagne – przepis krok po kroku
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Lasagne – przepis krok po kroku

Katarzyna Kosmala
Lasagne (lazania)

Lasagne, przepis na które to danie publikujemy, kojarzymy z kuchnią włoską. I słusznie, bo to właśnie na Półwyspie Apenińskim jada się ją najczęściej. W Polsce jednak również jest to danie popularne. Krok po kroku podpowiadamy więc, jak zrobić lasagne.

Lasagne – przepis, który zawsze się udaje

W malowniczo położonej włoskiej wiosce żył utalentowany kucharz o imieniu Marco. Jego marzeniem było stworzenie dania, które podbiłoby serca wszystkich! Przez lata eksperymentował z różnymi składnikami i technikami, aż w końcu połączył typowo włoskie smaki:

Zapach, jaki roznosił się po wsi, podobno przyciągnął tłumy.

Tyle legenda, a teraz trochę kulinarnych faktów. W tradycyjnej wersji lasagne (lazania) w wersji neapolitańskiej (lasagne neapoletana) zawiera mięso uformowane w kulki, którego smak uzupełniają sery ricotta, Provola i Pecorino produkowany z mleka owczego. Z kolei lasagne bolońskie (lasagne verdi alla bolognese) to mięso ułożone równo na kawałkach makaronu uzupełnione smakiem sosu beszamelowego i dobrej jakości sera.

Dziś jednak danie to niemal każdy przygotowuje inaczej. W menu dobrych restauracji jest lasagne ze szpinakiem. Smak dania uzupełniamy też sosem pomidorowym, a mięso zastępuje się soczewicą lub ciecierzycą. Nie ma też konieczności używania wyszukanych serów. Wystarczy dostępna w każdym sklepie mozzarella lub parmezan.

Przepis na lasagne przeczytacie też w letnim numerze Biokuriera (3/2023). Szukajcie go w dobrych sklepach z ekologiczną żywnością. By jednak mieć pewność, że magazyn do nas dotrze, zachęcamy do zamawiania prenumeraty indywidualnej (cena za 5 numerów to 60 zł). Możecie też przeczytać go on-line.

Jak zrobić lasagne?

Lasagne (lazania)

Lasagne [przepis krok po kroku]

Lasagne to tradycyjny danie kuchni włoskiej. Jest smaczne i sycące. Najlepiej smakuje zrobione samodzielnie od początku do końca. Katarzyna Kosmala, autorka przepisu, podpowiada, jak to zrobić.

Składniki
  

Makaron do lasagne

  • 300 g mąki do makaronu
  • łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju

Sos beszamelowy

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 600 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Sos boloński

  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 700 g mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 200 ml wina białego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 l pasaty pomidorowej

100 g sera starego żółtego

    Przygotowanie
     

    • Połącz składniki na makaron i zagnieć ciasto. Wyrabiaj tak długo, aż stanie się elastyczne.
    • Ciasto podziel na kilka części i każdą rozwałkuj. Przepuść przez maszynkę do makaronu, zaczynając od najgrubszego do najcieńszego.
    • Aby ciasto było lepsze i odpowietrzone, należy składać i przepuszczać je przez maszynkę po kilka razy.
    • Zrób sos beszamelowy: roztop masło, dodaj mąkę i podsmaż ok. 3 minuty. Wolno wlewaj mleko i mieszaj. Zagotuj, dopraw solą i startą gałką muszkatołową.
    • Przygotuj sos boloński: cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na złoto. Dodaj mięso mielone oraz marchewkę startą na tarce, smaż ok. 15 minut. Dodaj wino i duś aż odparuje. Dodać pasatę oraz koncentrat pomidorowy. Smaż na małym ogniu ok. 40 minut.
    • Nagrzej piekarnik do 180°C. Ułóż płaty makaronu.
    • Na płatach równomiernie rozprowadź sos boloński i posyp startym serem.
    • Nałóż kolejną warstwę płatów makaronowych i powtórz tak cztery razy (ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy i ser).
    • Naczynie przykryj folią aluminiową lub pokrywką, w połowie pieczenia zdejmij.
    • Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
    •  Po wyjęciu odstaw na 10 minut i dopiero krój.
    Słowa kluczowe kuchnia włoska
    Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

    Nasz przepis na lasagne uwzględnia domowy makaron, bo taki jest najlepszy. Jeśli jednak nie mamy serca i czasu do jego przygotowania, możemy skorzystać z kupnych płatów makaronów. Dostępne są również w wersji ekologicznej, np. ze szpinakiem.

    Ile piec lasagne?

    Lasagne piecze się co najmniej 40-50 min. w temperaturze 180°C.

    Ta włoska zapiekanka nie jest daniem z typu błyskawicznych. Potrzeba czasu, by je przygotować, ale z całą pewnością warto!

    Jak zrobić sos beszamelowy?

    Rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż ok. 3 minuty. Wolno wlewaj mleko i mieszaj. Zagotuj, dopraw solą i startą gałką muszkatołową.

    Jak podgrzać lasagne w piekarniku?

    Lasagne to danie, które może być zrobione na zapas. Jej nadmiar wystarczy odgrzać. Jak to zrobić? Przykryj żaroodporne naczynie folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 110°C. Po 10 minutach danie będzie gotowe.

    Jaki ser do lasagne będzie odpowiedni?

    Najlepszy będą: ser Parmigiano Reggiano (parmezan), ricotta lub mozzarellę (ale nie jasny, w zalewie, tylko twardy, żółty ser).

    Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

    Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.