Teraz czytasz...
Domowy ketchup [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Domowy ketchup [przepis]

Katarzyna Kosmala

Domowy ketchup nie ma sobie równych. Nie tylko idealnie smakuje, ale też jest bardzo zdrowy ze względu na wysoką zawartość likopenu. Przygotowanie tego smacznego dodatku nie jest trudne i nie wymaga dużych nakładów finansowych. Przekonajcie się sami!

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 0,5 kg cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki papryki w proszku

Dowiedz się więcej na temat właściwości odżywczych ketchupu

Ketchup – przepis w 5 krokach

  1. Pomidory przepuszczamy przez specjalną maszynę do pomidorów lub parzymy je, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  3. Wszystkie składniki wrzucamy do dużego garnka. Następnie przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek (jeśli pomidory nie były przecierane przez maszynę).
  4. Przetarte pomidory z cebulką stawiamy na małym ogniu, dodajemy przyprawy, wlewamy ocet. Gotujemy, aż uzyskamy pożądaną gęstość (ok. 3 h).
  5. Gorący ketchup przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Możemy go dodatkowo pasteryzować ok. 10 min.

Z pomidorów warto zrobić również passatę (przecier).

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.