Domowy ketchup [przepis]

blank
Domowy ketchup można wykorzystać również jako bazę do sosów.

Domowy ketchup nie ma sobie równych. Nie tylko idealnie smakuje, ale też jest bardzo zdrowy ze względu na wysoką zawartość likopenu. Przygotowanie tego smacznego dodatku nie jest trudne i nie wymaga dużych nakładów finansowych. Przekonajcie się sami!

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 0,5 kg cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
blank
Katarzyna Kosmala jest autorką książki “Ziołowe smaki”, która zawiera 70 przepisów z wykorzystaniem 21 ziół.

Domowy ketchup w 5 krokach

  1. Pomidory przepuszczamy przez specjalną maszynę do pomidorów lub parzymy je, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  3. Wszystkie składniki wrzucamy do dużego garnka. Następnie przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek (jeśli pomidory nie były przecierane przez maszynę).
  4. Przetarte pomidory z cebulką stawiamy na małym ogniu, dodajemy przyprawy, wlewamy ocet. Gotujemy, aż uzyskamy pożądaną gęstość (ok. 3 h).
  5. Gorący ketchup przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Możemy go dodatkowo pasteryzować ok. 10 min.
Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Brak postów do wyświetlenia