Teraz czytasz...
„Owsianki – 60 zaskakujących przepisów” Edyty Stępczyńskiej [recenzja książki]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

„Owsianki – 60 zaskakujących przepisów” Edyty Stępczyńskiej [recenzja książki]

Agnieszka Gotówka

Owsianki kojarzą się z mało smacznym, choć zdrowym śniadaniem? To zmora przedszkolaków? Nic bardziej mylnego! Czasy, gdy danie to podawane było w wersji mało przyjaznej dla oczu papki bezpowrotnie minęły. Edyta Stępczyńska w swojej najnowszej książce pokazuje, że owsianka może być nie tylko pożywnym, ale też bardzo smacznym posiłkiem. I to nie tylko na słodko!

Dietetycy są zgodni: owsianka to danie niezwykle zdrowe i pożywne. Ich najważniejszy składnik – płatki owsiane – to źródło węglowodanów złożonych. Zawierają błonnik, który jest niezbędny, by utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi. Stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, potrzebnych do prawidłowej pracy układu nerwowego. Dostarczają ponadto wielu witamin i minerałów, m.in. żelazo, mangan, magnez, cynk, witaminy z grupy B.

Do swojej diety owsiankę poleca się włączyć osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym oraz cukrzycą. Pamiętać o niej powinny też osoby zdrowe, aktywne fizycznie i pracujące umysłowo. Zaleca się również, by regularnie pojawiała się na talerzach dzieci.

Edyta Stępczyńska pokazuje jednak, że owsianka smakować może również w wersji wytrawnej. Łączy ze sobą składniki, które wbrew pozorom z owsianką niewiele mają wspólnego. Co się jednak okazuje?

Wytrawne dodatki do owsianki

Smak płatków owsianych wzbogacić mogą

Na talerzu jest zdrowo, smacznie i kolorowo.

W książce „Owsianki. 60 zaskakujących przepisów” Edyta Stępczyńska proponuje wiele ciekawych i zaskakujących dań. Jest całe mnóstwo podpowiedzi, jak przygotować zdrową owsiankę wersji wytrawnej i na słodko.

Owsianka? Miej ją pod ręką!

Dużą zaletą książki jest jej wydanie. Książka jest w formacie podręcznym. Spis treści ułatwia wyszukanie interesujących przepisów, a obrazujące je zdjęcia autorstwa Edyty Stępczyńskiej zachęcają do gotowania. Nie ma w książce zbędnej treści: podana jest lista składników i sposób przygotowania, co w zupełności wystarczy. Ma ona bowiem być praktyczna. Czytelnik ma ją mieć pod ręką i często z niej korzystać.

Edyta Stępczyńska zadebiutowała książką „Wegańska kuchnia polska”. Dużą popularnością cieszy się jej blog „Zakręcony wege obiad”. Nic zatem dziwnego, że owsianki proponuje gotować na wodzie lub mleku roślinnym. Nie oznacza to jednak, że nie można przygotować ich z dodatkiem mleka krowiego. Autorka zachęca do eksperymentowania i sięgania po nowe smaki.

Książkę „Owsianki. 60 zaskakujących przepisów” kupić w sklepie Wydawnictwa Gaj.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.