Wytwarzając samodzielnie konserwy i przetwory mamy pełną kontrolę nie tylko nad ich smakiem stosowanymi surowcami oraz dodatkami. Do takiego hobby warto się jednak przygotować, zwłaszcza jeżeli chcemy w domu przygotowywać konserwy mięsne.
W książce „Wyrób konserw w słoikach i puszkach”, Krzysztof Leśniewski, zebrał, przetestował i opracował receptury wykorzystywane m.in. w epoce PRL-u, podczas wojen światowych (a nawet w XIX wieku).
Receptury wzbogacił rozbudowanym wstępem, w którym zawarł niezbędne informacje teoretyczne oraz rozwiązania najczęściej pojawiających się w trakcie domowego wyrobu konserw problemów.
Konserwa w słoiku, czy w puszce? Ty decydujesz
Wszystkie przepisy opracowane są w taki sposób, aby dało się je wykorzystać zarówno gdy pakujemy konserwę w puszkę, czy też w szklany słoik. Autor przeanalizował też plusy i minusy obu rozwiązań.
Domowy wyrób konserw. Dlaczego warto spróbować?
- Dania przygotujesz z łatwo dostępnych składników, które kupisz w pobliskim sklepie lub na targu.
- Dzięki domowemu przetwórstwu ograniczysz marnowanie żywności.
- Zaoszczędzisz też czas. Zamknięte w słoikach potrawy mogą stać w spiżarni. Sięgniesz po nie, gdy zabraknie Ci czasu na gotowanie lub w domu zjawią się niespodziewani goście.
- Ugotujesz zdrowo. Domowe przetwory to alternatywa dla gotowych produktów.
- Puszki (lub słoiki)( z domowym jedzeniem zabierz ze sobą w podróż. Delektuj się ich smakiem podczas wakacji.
- Jesteś restauratorem? Zamykaj serwowane w restauracji potrawy w puszkach lub poszerz swoją ofertę o dania w puszce na wynos. Zainteresowanie tego typu produktami jest ogromne!

Wyrób konserw w słoikach i puszkach. Informacje o książce
Wyrób konserw w słoikach i puszkach to wyjątkowa seria książek, bo na polskim rynku brakuje publikacji o tej tematyce.
Konserwy w puszkach to skuteczny sposób przedłużania trwałości żywności dla kierowców samochodów ciężarowych, pracowników wyjeżdżających za granice, czy jako dodatkowy dochód dla restauracji lub gospodarstwa agroturystycznego.
Receptury w książce Wyrób konserw w słoikach i puszkach (cz.1) podzielone zostały na 8 rozdziałów:
- Konserwy mięsne
- Konserwy z mleka
- Warzywa – owoce
- Konserwy rybne
- Konserwy wojskowe
- Prezerwy
- Pieczywo
- Dodatki
W książce znajdziesz m.in. przepisy na:
- gulasz angielski,
- konserwa tyrolska
- kaczkę pieczoną w weku,
- karkówkę BBQ,
- klopsy w smalcu,
- groszek konserwowy,
- mieszanki warzywne,
- klopsiki rybne,
- pulpety z karpia,
- krewetki, kaszankę wojskową,
- tuszonkę, mielonkę marynarską,
- pastę wędzoną
- i wiele, wiele innych.
W części 2 Krzysztof Leśniewski sporo miejsca poświęca dziczyźnie, ale tam również zamieszczone są inne, ciekawe przepisy.
Książka została podzielona na 6 części:
- Konserwy z ptactwa
- Konserwy mięsne (z dziczyzny i zwierząt hodowlanych)
- Konserwy rybne
- Konserwy z warzyw i owoców
- Dania gotowe, desery
- Dodatki
Całość poprzedza wstęp z wprowadzeniem do tematyki konserwowania żywności.
Książkę można kupić w sklepie firmowym Wydawnictwa Gaj oraz na Allegro (ze smartem). Kup Wyrób konserw w słoikach i puszkach