Teraz czytasz...
Chleb słonecznikowy – przepis

Chleb słonecznikowy – przepis

Katarzyna Kosmala
chleb słonecznikowy domowy na białej serwetce

W piekarniach chleb słonecznikowy często kosztuje niemało, zwłaszcza jeśli jest wypiekany na zakwasie lub z dodatkiem wysokiej jakości ziaren. Ale dobra wiadomość jest taka, że bez problemu możesz przygotować go w domu. 

Domowy chleb słonecznikowy to nie tylko oszczędność, ale też kontrola nad składem: bez polepszaczy, konserwantów czy zbędnego cukru. Wystarczą podstawowe składniki – mąka, drożdże lub zakwas, odrobina soli, woda i oczywiście ziarna słonecznika, które możesz dodać zarówno do ciasta, jak i posypać nimi wierzch bochenka.

Pomysły dla Ciebie: Czerstwy chleb – 10 sposobów na jego wykorzystanie.

Chleb słonecznikowy ma delikatnie orzechowy smak i miękki środek z chrupiącymi ziarnami, dlatego pasuje zarówno do wersji wytrawnych, jak i słodkich. Dobrze smakuje z:

  • masłem i miodem
  • pastą jajeczną lub twarożkiem z ziołami
  • awokado i jajkiem
  • serem żółtym i warzywami
  • hummusem, pastą z fasoli lub pieczonych buraków
  • wędliną, ogórkiem kiszonym i musztardą (klasyczne polskie połączenie 😊).
chleb słonecznikowy
Ziarna słonecznika zawierają głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-6), które wspierają pracę serca i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.

Przepis na chleb słonecznikowy

Składniki:

  • 250 g mąki żytniej
  • 280 g mąki pszennej (może być razowa)
  • 25 g drożdży świeżych
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 10 g soli
  • 500 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże utrzyj w ciepłej wodzie. Dodaj obie mąki, sól i wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z łopatkami do ciasta. 
  2. Dodaj nasiona słonecznika, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
  3. Formę keksówkę wyłóż papierem, przelej ciasto, wyrównaj i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika.
  4. Piecz 40 minut w temperaturze 200°C.
  5. Po upieczeniu wyjmij chleb z formy na kratkę, posmaruj wodą i poczekaj aż ostygnie.

→ Sprawdź również przepis na chleb bezglutenowym z lnem

Zobacz także
makowiec

Jak przechowywać chleb słonecznikowy?

Żeby chleb słonecznikowy nie stracił świeżości zbyt szybko:

  • przechowuj go w lnianym woreczku lub owinięty w bawełnianą ściereczkę (te naturalne materiały pozwalają ciastu oddychać, co zapobiega powstawaniu pleśni),
  • trzymaj w chlebaku lub pojemniku na pieczywo, z dala od źródeł ciepła i wilgoci,
  • nie wkładaj do lodówki (niska temperatura przyspiesza wysychanie chleba).

Sprawdź, jak przechowywać chleb

Jeśli chcesz zachować świeżość pieczywa na dłużej, zamroź część bochenka (→ przeczytaj, jak mrozić chleb).

Świeży chleb domowy najlepiej zjeść w ciągu 2–3 dni. Możesz też podpiec kromki w tosterze.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.