W piekarniach chleb słonecznikowy często kosztuje niemało, zwłaszcza jeśli jest wypiekany na zakwasie lub z dodatkiem wysokiej jakości ziaren. Ale dobra wiadomość jest taka, że bez problemu możesz przygotować go w domu.
Domowy chleb słonecznikowy to nie tylko oszczędność, ale też kontrola nad składem: bez polepszaczy, konserwantów czy zbędnego cukru. Wystarczą podstawowe składniki – mąka, drożdże lub zakwas, odrobina soli, woda i oczywiście ziarna słonecznika, które możesz dodać zarówno do ciasta, jak i posypać nimi wierzch bochenka.
→ Pomysły dla Ciebie: Czerstwy chleb – 10 sposobów na jego wykorzystanie.
Chleb słonecznikowy ma delikatnie orzechowy smak i miękki środek z chrupiącymi ziarnami, dlatego pasuje zarówno do wersji wytrawnych, jak i słodkich. Dobrze smakuje z:
- masłem i miodem
- pastą jajeczną lub twarożkiem z ziołami
- awokado i jajkiem
- serem żółtym i warzywami
- hummusem, pastą z fasoli lub pieczonych buraków
- wędliną, ogórkiem kiszonym i musztardą (klasyczne polskie połączenie 😊).

Przepis na chleb słonecznikowy
Składniki:
- 250 g mąki żytniej
- 280 g mąki pszennej (może być razowa)
- 25 g drożdży świeżych
- 150 g ziaren słonecznika
- 10 g soli
- 500 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Drożdże utrzyj w ciepłej wodzie. Dodaj obie mąki, sól i wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z łopatkami do ciasta.
- Dodaj nasiona słonecznika, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
- Formę keksówkę wyłóż papierem, przelej ciasto, wyrównaj i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika.
- Piecz 40 minut w temperaturze 200°C.
- Po upieczeniu wyjmij chleb z formy na kratkę, posmaruj wodą i poczekaj aż ostygnie.
→ Sprawdź również przepis na chleb bezglutenowym z lnem
Jak przechowywać chleb słonecznikowy?
Żeby chleb słonecznikowy nie stracił świeżości zbyt szybko:
- przechowuj go w lnianym woreczku lub owinięty w bawełnianą ściereczkę (te naturalne materiały pozwalają ciastu oddychać, co zapobiega powstawaniu pleśni),
- trzymaj w chlebaku lub pojemniku na pieczywo, z dala od źródeł ciepła i wilgoci,
- nie wkładaj do lodówki (niska temperatura przyspiesza wysychanie chleba).
→ Sprawdź, jak przechowywać chleb
Jeśli chcesz zachować świeżość pieczywa na dłużej, zamroź część bochenka (→ przeczytaj, jak mrozić chleb).
Świeży chleb domowy najlepiej zjeść w ciągu 2–3 dni. Możesz też podpiec kromki w tosterze.