Smaczne pierogi – poznaj 5 rodzajów z różnych zakątków świata

Jeżeli wydaje się wam, że pierogi to słowiański wynalazek, jesteście w błędzie. Można je spożyć w wielu zakątkach naszego globu.

A piszemy o nich przy okazji Festiwalu Pierogów Świata, który odbędzie się w Warszawie 29 lipca na Bulwarze Flotylli Wiślanej. Będzie można tam spróbować pierogów dużych i małych, polskich, hiszpańskich, japońskich, tybetańskich czy hinduskich. Będzie w czym wybierać!

Przeczytaj więcej na temat receptury i historii powstania pierogów.

Przedstawiamy dziś pięć smakowitych rodzajów tego pysznego dania. Być może kiedyś uda się wam skosztować go tam, skąd się wywodzi.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

1. Indyjskie samos

Samosy to trójkątne pierożki (wegetariańskie i mięsne), smażone na głębokim tłuszczu. Serwowane są w Azji i niektórych regionach Afryki. W Indiach to bardzo popularna potrawa.

Samosy można zrobić również na sposób europejski w piekarniku, używając gotowego ciasta filo lub francuskiego. Na farsz można zużyć ziemniaki pomieszane z zielonym groszkiem i cebulką, przyprawić chilli, curry i kolendrą. Doskonale smakują polane sosem miętowym i tak najczęściej są podawane.

2. Chińskie wonton

To rodzaj pierożków znanych w kuchni chińskiej. Popularny na Zachodzie zapis “wonton” wywodzi się z języka kantońskiego. Tradycyjnie nadzienie do tego przysmaku sporządza się z mielonej wieprzowiny, krewetek lub ostryg, oleju sezamowego i sosu sojowego. Pierogi często podawane są jako dodatek do zup.

3. Tybetańskie momo

Ciasto na te pierożki jest robione z białej mąki z dodatkiem wody, czasami również drożdży i sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Nadzienie jest tradycyjnie mięsne, używane jest mięso jaka, bawołu wodnego, kozie, wieprzowe i drób. W Indiach najczęściej wykorzystuje się mięso kozie i drób, popularne są również odmiany wegetariańskie: z serem lub ziemniakami. Spożywa się gotowane lub smażone.

4. Włoskie agnolotti

Agnolotti alla piemontese to odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera).


Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu. Prostokątne noszą natomiast nazwę agnolotti al plin.

Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Popularne jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

5. Gruzińskie chinkali

To duże kołduny wypełnione zupą. Aby je spożyć, należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączącą się zupę ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej części pieroga. Chinkali to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji. Przygotowuje się je w ten sposób, iż surową porcję mięsa (najczęściej mielonego, np. baraniny, wołowiny) rozrobioną z wodą umieszcza się wewnątrz kołduna wykonanego z ciasta przypominającego zarówno smakiem, jak i wyglądem ciasto pierogowe. Ciastu nadaje się formę “sakiewki”, a następnie gotuje w wodzie tak jak pierogi. Bulion pojawia się samoistnie w wyniku gotowania potrawy, wydzielając się ze znajdującego się w środku kawałka mięsa.

Brak postów do wyświetlenia