Teraz czytasz...
Bezglutenowy pudding z nasionami chia i sezonowymi owocami [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Bezglutenowy pudding z nasionami chia i sezonowymi owocami [przepis]

Macie ochotę na zdrową i smaczną przekąskę lub pożywny deser? Proponujemy Wam bezglutenowy pudding z nasionami chia i sezonowymi owocami.

Składniki:

  • 500 ml mleka sojowego lub migdałowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego eko
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 200 g sezonowych owoców: truskawki, maliny, porzeczki (mogą być mrożone), borówki
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3-4 łyżki nasion chia

Bezglutenowy pudding z nasionami chia i sezonowymi owocami w 4 krokach

  1. 400 ml mleka sojowego lub migdałowego gotujemy z cukrem waniliowym i łyżką syropu z agawy.
  2. Pozostałe 100 ml mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną. Dolewamy powoli do gotującego się mleka ciągle mieszając. Unikniemy w ten sposób grudek. Zagotowujemy, a następnie przelewamy do salaterek lub słoiczków odstawiając do zgęstnienia.
  3. Mleko kokosowe mieszamy z nasionami chia i odstawiamy do namoknięcia około 30 min. Po tym czasie dosładzamy i dodajemy umyte i obrane sezonowe owoce. Dokładnie mieszamy.
  4. Na wierzch waniliowego budyniu nakładamy owoce z chia. Deser podajemy schłodzony.

Autorką przepisu jest Katarzyna Gubała, która w ostatnim czasie wydała książkę “Wege Energia. Moc i siła z roślin”.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.