KATEGORIA:

Ekologiczne jedzenie

Żywność ekologiczna może być istotnym składnikiem zdrowej diety. Produkty z certyfikatem BIO posiadają dobre składy i często są w mniejszym stopniu przetworzone niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Duże znaczenie dla jakości ma także naturalny sposób uprawy. Przeczytajcie o właściwościach odżywczych i wykorzystaniu mniej i bardziej znanych produktów spożywczych.

hummus z ciecierzycy

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
niedobór żelaza anemia
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Niedobór żelaza – przyczyny i objawy

Niedobór żelaza dotyczy wielu osób. W grupie ryzyka są małe dzieci (0–5 lat), kobiety w wieku rozrodczym, kobiety ciężarne, seniorzy, a także osoby na diecie wegetariańskiej. Jakie objawy powinny wzbudzić naszą …

czytaj więcej >>
Lubczyk właściwości
Dom i ogródEkologiczne jedzenieOgród ekologiczny

Lubczyk – właściwości i zastosowanie

Lubczyk, właściwości którego są naprawdę zadziwiające, to nie tylko przyprawa, bez której wyobrazić sobie wyrazisty w smaku rosół. To też roślina będąca jednym z silniejszych afrodyzjaków, stąd jego ludowa nazwa: …

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Rzodkiewki – jakie witaminy zawierają i dlaczego warto je jeść?

Rzodkiewki pochodzą najprawdopodobniej z Chin. Jej smak doceniali już Egipcjanie, a w średniowieczu uchodziła za środek wpływający na jasność umysłu i regulujący trawienie. Popularność zawdzięcza oryginalnemu smakowi oraz atrakcyjnemu wyglądowi. …

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Zupa szparagowa z pokrzywą [przepis]

Zupa szparagowa to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Idealnie smakuje w sezonie wiosenno-letnim, kiedy na lokalnych targach pojawiają się szparagi, a w ogrodzie lub nieużytkach rośnie pokrzywa. Jeśli zatem nie …

czytaj więcej >>
sałata i rzodkiewka nowalijki młode warzywa wiosną
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Nowalijki? Bądź cierpliwy!

Nowalijki już nas kuszą. Kupimy je na lokalnym targu i w hipermarkecie. Spragnieni świeżych warzyw chętnie po nie sięgamy, ale czy to na pewno dobry pomysł?

czytaj więcej >>
przechowywanie czosnku i cebuli
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Jak przechowywać czosnek i inne warzywa?

Jak przechowywać czosnek? Gdzie go trzymać, by zachował swoją jędrność i aromat? I co z pozostałymi warzywami? Oto nasz krótki przewodnik. 

czytaj więcej >>

Nasze kanały:

Z kategorii Przepisy: