O soli i antyzbrylaczu

Choć do używania soli w kuchni warto podchodzić z umiarem, może się zdarzyć, że w czasie upałów zdrowym osobom lekarze wręcz zalecają obfitsze solenie potraw, by zatrzymać więcej wody w organizmie i tym samym zapobiec odwodnieniu. To także częsta porada dla wybierających się do krajów o gorącym i suchym klimacie. Na co zwracać uwagę przy zakupie soli?

E-536 czyli sól z dodatkiem

Wydawałoby się, że do soli, która konserwantów nie wymaga, bo sama konserwuje, nie da się dodać nic więcej. A jednak… specjaliści od marketingu znaleźli niszę zauważając, że klient chętniej sięga po sól sypką, niż zbitą. W zachowaniu tej sypkości pomagha żelazocyjanek potasu (E-536)-  antyzbrylacz. Żelazocyjanek potasu dodaje się często, aby nie zbijała się ona w twardą bryłę pod wpływem wilgoci, która może wystąpić przy niewłaściwym przechowywaniu. Wpływ tej substancji na zdrowie nie jest do końca zbadany, ale uważana jest za nieszkodliwą.

Mimo tego, dla zdrowia dzieci i osób wrażliwszych lepiej unikać soli z antyzbrylaczem. Ten związek chemiczny ma mocne wiązania, ale pod wpływem mocnych kwasów (także żołądkowego) oraz podgrzewania może rozpadać się wydzielając cyjanowodór. Ma działanie mutagenne wobec bakterii i drożdży. W spożyciu doustnym jest toksyczny dla myszy w ilości 2970 mg/kg ale już ilość 1600 mg/kg okazała się śmiertelna dla szczurów. „Na szczęście” do soli spożywczej dodaje się go najczęściej w ilości 10 mg/kg. Zagrożenie prawdopodobnie nie jest więc duże, ale warto zadać sobie pytanie, po co w ogóle ten dodatek zwłaszcza, że nie ma właściwie badań toksyczności przy spożywaniu E- 536 przez długi czas.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Oprócz zastosowania jako antyzbrylacz żelazocyjanek potasu jest używany do produkcji pigmentów takich jak błękit żelazowy lub błękit pruski i składnik odczynników używanych w fotografii klasycznej. Pozostaje zadać sobie pytanie, po co nam on w żywności…
Na szczęście zwykle solimy niewiele, ale na pewno nie polecamy kąpieli w soli z tym dodatkiem.

Sól bez antyzbrylaczy

Antyzbrylaczy nie zawiera sól kamienna (szara), sól himalajska oraz wiele dostępnych na polski rynku soli morskich.
Jeżeli w soli bez antyzbrylacza pojawią się bryłki, można rozbić je drewnianym tłuczkiem, sól przesypać do szczelnego opakowania, gdzie nie wchłonie wilgoci z powietrza, a w solniczce przechowywać ją z odrobiną ziaren ryżu, które także ją pochłaniają.

Małgorzata Górska / for. sxc.hu

Źródła:
http://www.sciencelab.com/msds.php?msdsId=9927405
http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid=161067
http://www.misiontek.pl/webpage/antyzbrylacz-e536.html

Brak postów do wyświetlenia