Teraz czytasz...
Pelargonia do jedzenia?!
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Pelargonia do jedzenia?!

Pelargonie o tej porze roku nie tylko pięknie wyglądają, pachną i odstraszają zapachem liści komary (geranium). Mogą też służyć za dodatek do potraw i napojów. Są także stosowane w kosmetyce. Idealnie nadaje się do potpourri i poduszeczek zapachowych w szafach z bielizną.

Subtelna nuta geranium

Większość pelargoni pochodzi z Przylądka Dobrej Nadziei, a znane są pod nazwą geranium lub anginka, a ich zalety odkrył i rozpowszechnił francuski przemysł perfumeryjny. Olejek stosowano w aromaterapii i kosmetyce. Ma działanie odkażające i relaksujące. Jest dodawany do kremów do twarzy, dzięki czemu zyskują one właściwości łagodzące podrażnienia i normalizują tłustą cerę.
Napar z listków, nawet suszonych, działa łagodnie ściągająco, oczyszcza, dodaje blasku i rumieńców zmęczonej cerze. Można go dodawać do kąpieli.

Jak smakuje pelargonia?

Zależnie od odmiany ma lekko cytrynowy, orzeźwiający smak, lub nutę muszkatołowo-sosnową (P. x fragrans), różano-miętową, kadzidłową (P. graveolens „Variegatum”), a nawet pomarańczową, czy jabłkową (P. odoratissimum). Listki najlepiej obrywać przed kwitnieniem, można je suszyć.
Naparem z pelargonii można aromatyzować sosy, kremy i galaretki, kostki lodu do letnich napojów, słodkie wypieki, jak bułeczki czy biszkopty. Siekane listki można dodać do masła, lodów, syropów, octów, napojów, a nawet do dżemu, czy cukru, dzięki czemu zyskają one niepowtarzalny, świeży aromat. Można ją zaparzać jak herbatę, dodawać do win i pasztetów. Całe liści można położyć pod pieczone jabłka, czy ciasta.

Właściwości zdrowotne pelargonii

Oprócz ciekawego smaku i działania kosmetycznego opisywana roślina ma jeszcze działanie zdrowotne. Masaże z olejkiem koją nerwy, usuwają napięcia przedmiesiączkowe, obrzęki, zapalenia skóry, egzemy, liszaje i ożywiają wysuszoną skórę.

Pelargonia afrykańska (Pelargonium sidoides) od dawna jest stosowana w medycynie ludów afrykańskich, obecnie na czarnym lądzie dodaje się wyciągi z jej korzenia min. w syropach. Jak dowiodły badania: „Ekstrakt zawiera bioaktywne substancje należące do grupy kumaryn, tanin i proantocyjanianów. Wyzwalają one naturalne mechanizmy obronne organizmu wpływając bezpośrednio na układ immunologiczny”. Dodatkowo składniki wyciągu mają działanie wspomagające ruchy rzęsek w układzie oddechowym i wpływa na naturalną odporność, co pomaga w  zwalczaniu infekcji z kaszlem, także u dzieci.

Zobacz także


Pelargonia jest łatwa w uprawie, rośnie dobrze w słonecznym miejscu (parapet), w przepuszczalnej ziemi doniczkowej. Ukorzenia się nawet w piasku. Kiedy roślina ma 15 cm to obrywamy wierzchołki wzrostowe i obcinamy o 1/3 przed przeniesieniem rośliny do domu na zimę.

Małgorzata Górska

fot.www.sxc.hu

źródła:

L. Bremness, „Wielka księga ziół”, Warszawa 1991.
http://leki.wieszjak.pl/preparaty-ziolowe/314957,Pelargonia-afrykanska-wzmocnij-odpornosc-zima.html
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/pelargonia-nie-tylko-do-ozdoby-co-mozna-zrobic-z-pelargonii,17_32266.html

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.