Rolnictwo ekologiczne pozytywnie wpływa na glebę – wyniki badań Uniwersytetu w Iowa (ISU)

blank

Uprawy ekologiczne przyczyniają się do tworzenia dobrej, żyznej gleby wiążącej dwutlenek węgla – takie wnioski zaprezentowali niedawnio naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Iowa (ISU).

Badania prowadzone były na farmie eksperymentalnej (Neely-Kinyon Research Farm) koło Greenfield. Rezultaty badań prowadzonych w latach 2002-2010 opublikowano w marcu z czasopiśmie Crop Mangement pod autorstwem profesor Kathleen Delate, choć eksperyment rozpoczął się właściwie już w 1998 roku wraz z założeniem centrum badań dla rolnictwa zrównoważonego (Leopold Center for Sustainable Agriculture), które także wskazano jako przykład w badaniach USDA.

Prowadząca projekt profesor Delate stwierdza: „Farmerzy zainteresowani przejściem na produkcję ekologiczną będą zadowoleni widząc jak, z dobrym zarządzaniem, plony mogą być takie same, ale z większym zyskiem i możliwością utrzymania lepszej jakości gleby”.

W USA, które kojarzone są razczej z rolnictwem przemysłowy, rolnictwo ekologiczne także się rozwija. W 2011 roku ten sektor był wart 31 miliardów dolarów. Badania takie jak to skupiają się na dobrych praktykach zarządzania, aby poprawić jakość gleby, kontrolować szkodniki i móc otrzymać certyfikat ekologiczny. „Wprowadzając płodozmian i sezonową kontrolę chwastów stworzyliśmy porównanie ekologicznej kukurydzy, soi, owsa i lucerny z ich uprawami konwencjonalnymi” opowiada Delate.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Długoterminowe badania nad agrosystemem (LTAR) prowadzono na 17 akrach uprawy eksperymentalnej. Konwencjonalna była nawożona syntetycznymi nawozami azotowymi, herbicydy i insektycydy w dawkach rekomendowanych przez Uniwesytet Stanowy w Iowa (ISU). Uprawa ekologicznej kukurydzy była wspomagana kompostowany nawóz świński przez pierwszy rok, a później nawóz kurzy. Chwasty zwalczano przez odpowiednie przygotowanie gleby, dłuższe płodozmiany, uprawę roślin ochronnych (tzw. poplon) w okresach pomiędzy uprawą zwykłą (aby zapobiec erozji gleby i dostarczyć próchnicy z azotem), naturalne pestycydy (alleopatia, np. żyto i lucerna) i pielenie ręczne.

Rezultaty dwuletnich badań dowiodły, że plony kukurydzy ekologicznej (120 funtów z akra) były zbliżone do konwencjonalnej (145 funtów z akra). Podobnie było z soją. Ekologicznej lucerny otrzymano 4 tony z akra, przy średniej krajowej dla upraw konwencjonalnych 3,5 tony.

Cynthia Cambardella zajmująca się w badaniu wynikami laboratoryjnymi (USDA-ARS National Lab for Ag and the Environment in Ames) stwierdziła, że gleba w uprawach ekologicznych wiązała więcej organicznego węgla, azotu ogółem, azotu biologicznie aktywnego, węgla w materii organicznej, fosforu, potasu i większą koncentrację wapnia. Kwasowość tej gleby także była niższa. Gęstość, stabilność uprawna i zawartość organicznego azotu były podobne.
Organicznego węgla było odpowiednio o 5,7% więcej, azotu całkowitego 9,5% więcej, azotu ekstrahowanego 14,2% więcej, wapnia 10,8% więcej w glebie upraw ekologicznych.

“Właściwości gleby jako substancji powiązanej z biologiczną aktywnie materią były o 40% wyższe dla ziemi w tych uprawach” podsumowała Cambardella. Generalnie jest ona bardziej funkcjonalna, pozwala efektywniej spożytkować substancje odżywcze, zmienia zawartość azotu i jonów naturalnie oraz wiąże węgiel.

Gleby uprawiane ekologicznie lepiej dostarczają azot roślinom w trakcie ich wzrostu niż dzieje się to w przypadku gleb uprawianych konwencjonalnie z uzyciem nawozów syntetycznych. To wszystko jest zasługą wydłużonego czasu uprawy, roślin ochronnych, roślin strączkowych i zastosowaniu kompostu.
http://www.cornucopia.org/2013/09/study-shows-soil-building-benefits-organic-farming/

Więcej o projekcie (w języku angielskim):

oprac. Małgorzata Górska

fot. www.sxc.hu

Brak postów do wyświetlenia