Dania z jarmużem to znakomity sposób na skorzystanie z właściwości prozdrowotnych tego warzywa, które zachwyca swoimi wartościami odżywczymi oraz dostępnością w okresach, gdy trudno o inne warzywa, zwłaszcza zielone. Jeżeli chodzi o smak, ma zwolenników i przeciwników. Tych pierwszych nie trzeba przekonywać, Ci drudzy być może polubią go w którejś z prezentowanych wersji.
Poniższe inspiracje być może pomogą przygotować Wam fantastyczne danie z jarmużem. Zachęcamy także do zapoznania się z właściwościami odżywczymi jarmużu.
1. Jarmuż z kiełbasą lub boczkiem. Dania z jarmużem z północnych Niemiec
Niemieckie inspiracje intrygują kolorytem, ale nie koniecznie aspektami prozdrowotnymi (dosypywanie cukru do jarmużu!!!) 😉
Późną jesienią lokalne społeczności (i to nie tylko z miasteczek i wsi, ale tez z dużych miast takich jak np. Oldenburg) organizują festyny i wspólne spotkania połączone z wycieczkami krajoznawczymi, grami terenowymi i posiłkiem w lokalnej gospodzie. W zajazdach uczestnicy degustują różne dania z jarmużem, w tym kiełbasę, której jednym z głównych składników jest właśnie jarmuż.
Podczas zakrapianych biesiad wybiera się „jarmużową królowę” lub „jarmużowego króla”. W Osnabrück, Hamburgu i Szlezwiku-Holsztynie, jarmuż jest spożywany z wędzoną wieprzowiną, kiełbasą, kapustą, smażonymi ziemniakami i często posypany cukrem, aby złagodzić gorzkawy smak.
W Meklemburgii, jarmuż jest podawany jako danie zimowe z wędzonym boczkiem, wieprzowiną i gotowanymi ziemniakami.
2. Gulasz z jarmużu, czyli Holandia i boerenkoolstamppot
Zimą w Holandii często spożywa się boerenkoolstamppot, czyli gulasz z jarmużu, ziemniaków oraz wędzonej kiełbasy. Wszystko w gotujemy w zalewie z wody i masła, do której na koniec dodajemy mąkę ziemniaczana i ocet.
3. Ribollita i włoski pomysł na jarmuż
We Włoszech jarmuż jest składnikiem toskańskiej, wiejskiej zupy ribollita z fasolą, ziemniakami, botwinką, cebulą. Zupa najlepiej smakuje odgrzana następnego dnia. Dodaje się do niej, posypany parmezanem, podsmażony na oliwie chleb.
4. Dania i duszony jarmuż na dodatek
W Danii tradycyjnie w Nowy Rok podaje się usmażone ziemniaki, z kawałkiem wędzonego lub peklowanego boczku oraz duszonym jarmużem.
5. Portugalskie dania z jarmużem, jarmuż i caldo verde
Tradycyjna portugalska zupa caldo verde łączy ziemniaki, jarmuż pokrojony w kostkę, oliwę z oliwek, cebulę, czosnek oraz sól i wędzoną pikantną kiełbasę chorizo.
Szukasz więcej pomysłów na potrawy z jarmużem? Sprawdź najlepsze książki kulinarne w najlepszych cenach
Przeczytaj także: Dynia -właściwości i zastosowanie
6. Jarmuż przyda się podczas Halloween. Inspiracja z Irlandii
W Irlandii, podczas w Halloween, jarmuż miesza się z puree ziemniaczanym, cebulą, masłem, mlekiem oraz z wędliną, gotowaną szynką lub wędzonym boczkiem. Tak powstaje danie zwane colcannon.
Zgodnie z tradycją danie podaje się z pierścionkiem lub naparstkiem. W zależności od tego, co „wyłowimy” mamy szansę na zmianę stanu cywilnego lub pozostanie panną lub kawalerem.