Teraz czytasz...
Dania z jarmużem. 6 inspiracji z europejskiej kuchni
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Dania z jarmużem. 6 inspiracji z europejskiej kuchni

Avatar photo

Dania z jarmużem to znakomity sposób na skorzystanie z właściwości prozdrowotnych tego warzywa, które zachwyca swoimi wartościami odżywczymi oraz dostępnością w okresach, gdy trudno o inne warzywa, zwłaszcza zielone. Jeżeli chodzi o smak, ma zwolenników i przeciwników. Tych pierwszych nie trzeba przekonywać, Ci drudzy być może polubią go w którejś z prezentowanych wersji.

Poniższe inspiracje być może pomogą przygotować Wam fantastyczne danie z jarmużem. Zachęcamy także do zapoznania się z właściwościami odżywczymi jarmużu.

1. Jarmuż z kiełbasą lub boczkiem. Dania z jarmużem z północnych Niemiec

Niemieckie inspiracje intrygują kolorytem, ale nie koniecznie aspektami prozdrowotnymi (dosypywanie cukru do jarmużu!!!) 😉

Późną jesienią lokalne społeczności (i to nie tylko z miasteczek i wsi, ale tez z dużych miast takich jak np. Oldenburg) organizują festyny i wspólne spotkania połączone z wycieczkami krajoznawczymi, grami terenowymi i posiłkiem w lokalnej gospodzie. W zajazdach uczestnicy degustują różne dania z jarmużem, w tym kiełbasę, której jednym z głównych składników jest właśnie jarmuż.

Podczas zakrapianych biesiad wybiera się „jarmużową królowę” lub „jarmużowego króla”. W Osnabrück,  Hamburgu i Szlezwiku-Holsztynie, jarmuż jest spożywany z wędzoną wieprzowiną, kiełbasą, kapustą, smażonymi ziemniakami i często posypany cukrem, aby złagodzić gorzkawy smak.

W Meklemburgii, jarmuż jest podawany jako danie zimowe z wędzonym boczkiem, wieprzowiną  i gotowanymi ziemniakami.

2. Gulasz z jarmużu, czyli Holandia i boerenkoolstamppot

Zimą w Holandii często spożywa się boerenkoolstamppot, czyli gulasz z jarmużu, ziemniaków oraz wędzonej kiełbasy. Wszystko w gotujemy w zalewie z wody i masła, do której na koniec dodajemy mąkę ziemniaczana i ocet.

3. Ribollita i włoski pomysł na jarmuż

We Włoszech jarmuż jest składnikiem toskańskiej, wiejskiej zupy ribollita z fasolą, ziemniakami, botwinką, cebulą. Zupa najlepiej smakuje odgrzana następnego dnia. Dodaje się do niej, posypany parmezanem, podsmażony na oliwie chleb.

4. Dania i duszony jarmuż na dodatek

W Danii tradycyjnie w Nowy Rok podaje się usmażone ziemniaki, z kawałkiem wędzonego lub peklowanego boczku oraz duszonym jarmużem.

5. Portugalskie dania z jarmużem, jarmuż i caldo verde

Tradycyjna portugalska zupa caldo verde łączy ziemniaki, jarmuż pokrojony w kostkę, oliwę z oliwek, cebulę, czosnek oraz sól i wędzoną pikantną kiełbasę chorizo.

Szukasz więcej pomysłów na potrawy z jarmużem? Sprawdź najlepsze książki kulinarne w najlepszych cenach

Przeczytaj także: Dynia -właściwości i zastosowanie

6. Jarmuż przyda się podczas Halloween. Inspiracja z Irlandii

W Irlandii, podczas w Halloween,  jarmuż miesza się z puree ziemniaczanym, cebulą, masłem, mlekiem  oraz z wędliną, gotowaną szynką lub wędzonym boczkiem. Tak powstaje danie zwane colcannon.

Zgodnie z tradycją danie podaje się z pierścionkiem lub naparstkiem. W zależności od tego, co „wyłowimy” mamy szansę na zmianę stanu cywilnego lub pozostanie panną lub kawalerem.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.