Teraz czytasz...
Brokuł – 5 faktów, które warto znać
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Brokuł – 5 faktów, które warto znać

Brokuł to zielona kopalnia witamin. Za mistrzów w uprawie i przyrządzaniu tego warzywa uchodzą Włosi, ale Wy również możecie dokonać cudów w kuchni! Poznajcie fakty na temat właściwości zdrowotnych i wykorzystania brokułów. 

Brokuła warto spożywać bez względu na kondycję zdrowotną, niemniej jednak pomocny bywa przy przeziębieniach (zawartość witaminy C). Jego spożywanie zaleca się także kobietom w ciąży (ze względu na kwas foliowy). Małe i smaczne różyczki tej rośliny powinny zagościć także w menu osób zmagających się z osteoporozą (brokuł może pomóc uzupełnić braki wapnia). Dla osób dbających o linię największe znaczenie ma błonnik, który pomaga także w walce ze złym cholesterolem.

Co ważne, z dobrodziejstw brokuła korzystać można niemal przez cały rok. Rośnie on aż do grudnia, dobrze znosi przymrozki a niektórzy smakosze uważają, że właśnie przemrożony smakuje najlepiej. Dowiedz się więcej na temat uprawy brokuła

Brokuł Działa antynowotworowo i wzmacniająco

Naukowcy z University of Kalifornia w Los Angeles odkryli, że zawarty w brokułach (i innych warzywach kapustnych) sulforafan pobudza w komórkach procesy zwalczania wolnych rodników, a w wątrobie produkcję enzymów usuwających rakotwórcze związki. Naukowcy uważają, że brokuły mogą chronić układ odpornościowy przed wieloma chorobami towarzyszącymi starości, jak choroby układu krążenia, zwyrodnienie stawów czy cukrzyca typu II.

Jadanie brokułów chroni przed chorobą wrzodową żołądka. Jej przyczyną jest bakteria Helicobacter pylori, trudna do usunięcia za pomocą antybiotyków. Sulforafan niszczy i bakterię, i jej przetrwalniki. Badania naukowców z Harvard School of Public Health wykazały, że regularne spożywanie brokułów zapobiega rakowi jelita grubego i minimalizuje ryzyko katarakty.

Kopalnia witamin

Mało kto wie, że zielone różyczki brokułów mają więcej witaminy C niż cytrusy (w 100 g znajduje się aż 90 mg tej witaminy, w pomarańczy tylko 50 mg), ponadto brokuł zawiera prowitaminy A, B1, B2, B3, B6, a oprócz tego duże ilości wapnia, potasu, fosforu i żelaza.

Brokuł jest dobrym źródłem błonnika, który wzmaga perystaltykę jelit, a przez to chroni przed nowotworami jelita grubego i odbytnicy. Ma też znaczenie w dietach odchudzających, a z racji dużej ilości kwasu foliowego polecany jest kobietom ciężarnym. Spożywanie bogatych w witaminę K brokułów przeciwdziała utracie masy kostnej. Kwas pentotenowy wzmacnia natomiast centralny system nerwowy, pomaga w przyswajaniu witamin B2 i B12 oraz tworzeniu czerwonych ciałek krwi, działa korzystnie w regeneracji uszkodzonych tkanek i leczeniu chorób skóry.

Najlepszy świeży

Największe znaczenie zdrowotne ma spożywanie brokułów w stanie świeżym. Jednym ze sposobów jest jadanie różyczek maczanych w śmietanie, kwaśnym mleku, jogurcie lub majonezie.

Brokuły dostępne są praktycznie przez cały rok, świetnie nadają się do mrożenia. Nie lubią długiego przechowywania. Po 2-3 dniach w lodówce kwitną, żółkną i tracą wartości. Nie myjmy ich przed włożeniem do lodówki, lepiej zrobić to bezpośrednio przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku. Przeczytaj jak układać żywność w lodówce

Zobacz także


Przyprawy zneutralizują wzdymające właściwości brokuła

Brokuły należą do warzyw wzdymających, ale dodanie przypraw, takich jak czosnek, kminek czy kolendra, ułatwia ich trawienie.

Brokuł jako snack!

Brokuły najzdrowsze są w postaci świeżej. Z powodzeniem można przegryzać je jako przekąskę, tzw. Snack.

Wypróbuj kiełków

Z zalet zdrowotnych brokuła skorzystać można także spożywając go w postaci kiełków. Znakomicie sprawdzają się one jako dodatek do kanapek lub sałatki. Takie kiełki najlepiej wyhodować na domowym parapecie. Jest to bardzo proste. Nasiona przepłukujemy i układamy na kiełkownicy. Namaczać można raz dziennie. Brokuł najlepiej rośnie w stosunkowo ciepłej temperaturze (ok. 22 st. C)

Brokuł – gotuj na parze lub z małą ilością wody

Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów brokuły regenerują układ odpornościowy, mózg i kości. Warto pamiętać, że wszystkie dobroczynne związki (z wyjątkiem sulforafanu) są wrażliwe na obróbkę termiczną, dlatego brokuły najlepiej spożywać w postaci surowej lub po krótkim gotowaniu na parze.

Gotowanie brokułów powinno odbywać się w małej ilości wody (dodaje się zazwyczaj sól i ewentualnie odrobinę cukru) i trwać możliwie krótko (ok. 5 min). Pozostałą wodę (zawiera cenne składniki) można wykorzystać, np. do zup.

Jak kupować brokuły?

Zwracajmy uwagę na kolor i wygląd warzywa. Wybierajmy różyczki nieuszkodzone, liście nie powinny być pożółkłe. Warto zainteresować się warzywami z upraw ekologicznych.

Przechowywanie

Najwięcej wartości odżywczych ma brokuł w stanie świeżym. Jeżeli chcemy go przechowywać powinniśmy skorzystać z zamrażarki, ale nawet w tym wypadku nie powinno to trwać zbyt długo (kwiatostan nie powinien zwiędnąć co nastąpić może po tygodniu). Nie myjmy brokuła przed włożeniem do lodówki, lepiej zrobić to bezpośrednio przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku.

Pesto brokułowe z nasionami pinii

Dania z brokułem

Spróbujcie naszych propozycji:

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.