Kotlety bezsprzecznie kojarzą się z polską kuchnią. W naszych domach są serwowane od pokoleń nie tylko na niedzielny obiad. Najlepiej smakują z ziemniakami oraz świeżo przygotowaną surówką. Ale danie to nie zawsze musi podane w sposób tradycyjny. Można je przyrządzić również z warzyw, np. brokuła.
Jak przygotować kotlety z brokułu i pieczarek?
Składniki:
Przeczytaj także: wegańskie kotlety jaglane z warzywami
Sposób przygotowania:
- Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Pieczarki kroimy, podsmażamy na małej ilości tłuszczu z solą, pieprzem i tymiankiem.
Odlewamy nadmiar wody na sitku, powstałej podczas smażenia. - Ugotowany brokuł przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajka, 3 łyżki płatków
drożdżowych oraz podsmażone w całości pieczarki. Jeśli masa jest za rzadka, należy
dodać więcej płatków drożdżowych. - Forujemy nieduże kotlety, obtaczamy je w płatkach drożdżowych.
- Smażymy na głębszym, rozgrzanym tłuszczu.
- Podajemy z dodatkiem marchewki (paski zrobione obieraczką), posypane orzeszkami
piniowymi.