Teraz czytasz...
Kotlety z brokułu i pieczarek [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Kotlety z brokułu i pieczarek [przepis]

Katarzyna Kosmala

Kotlety bezsprzecznie kojarzą się z polską kuchnią. W naszych domach są serwowane od pokoleń nie tylko na niedzielny obiad. Najlepiej smakują z ziemniakami oraz świeżo przygotowaną surówką. Ale danie to nie zawsze musi podane w sposób tradycyjny. Można je przyrządzić również z warzyw, np. brokuła.

Jak przygotować kotlety z brokułu i pieczarek?

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 5 pieczarek
  • sól, pieprz, tymianek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • tłuszcz do smażenia

Przeczytaj także: wegańskie kotlety jaglane z warzywami

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Pieczarki kroimy, podsmażamy na małej ilości tłuszczu z solą, pieprzem i tymiankiem.
    Odlewamy nadmiar wody na sitku, powstałej podczas smażenia.
  3. Ugotowany brokuł przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajka, 3 łyżki płatków
    drożdżowych oraz podsmażone w całości pieczarki. Jeśli masa jest za rzadka, należy
    dodać więcej płatków drożdżowych.
  4. Forujemy nieduże kotlety, obtaczamy je w płatkach drożdżowych.
  5. Smażymy na głębszym, rozgrzanym tłuszczu.
  6. Podajemy z dodatkiem marchewki (paski zrobione obieraczką), posypane orzeszkami
    piniowymi.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.