Pasztet z cieciorki (tzw. hummus)

Składniki:

400 g cieciorki (tzw. ciecierzycy) bio, 4-5 łyżek masła sezamowego (tahini) bio, 1-2 ząbki czosnku bio, 2-3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, sól morska, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Cieciorkę wypłukać i namoczyć, najlepiej na całą noc, w odpowiedniej ilości wody (tj. 1:3, np. 1 szklanka cieciorki : 3 szklanki wody). Odlać wodę i gotować w świeżej ze szczyptą soli przez ok. 70 minut. Następnie odlać wodę i rozdrobnić cieciorkę blenderem (lub za pomocą innego urządzenia), dodać: masło sezamowe, rozdrobnione ząbki czosnku, sok z cytryny, drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. W trakcie łączenia składników, jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy trochę przegotowanej wody.

W ramach urozmaicenia smaku można dodać do połowy masy pasztetowej dwa małe (wcześniej umyte, obrane ze skórki i pokrojone drobno) pomidory bio.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Pasta powstała z powyższych proporcji starcza na zapełnienie 6-7 słoiczków o pojemności 170-180g. Tak przygotowany pasztet (hummus), nakładany jeszcze ciepły do słoiczków, może być przechowywany od 7-10 dni w lodówce (czy dłużej?- nie wiem – ponieważ wyrabiana przeze mnie partia zwykle znika po 4 dniach)

Pasztet jest bardzo smaczny, pożywny i ma dużo wartości odżywczych (warto wspomnieć, iż cieciorka zawiera znacznie więcej żelaza niż inne fasole). Idealnie nadaje się jako smarowidło na chleb tradycyjnie wypiekany w towarzystwie plastrów pomidora i kiszonego ogórka.

Pastę (rozrzedzając konsystencję) można też traktować jako zdrowy dip do pokrojonych ekologicznych warzyw lub jako nadzienie do gryczanych naleśników.

***

Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler – Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki “Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk”. Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

***

 

 


Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

 

 

Brak postów do wyświetlenia