Doceńmy owoce róży!

Skąd pomysł na to, by przetwarzać owoce róży? Jakie produkty można z niej pozyskać? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Na te i inne pytania odpowiada Agnieszka Michalska, prezes Polska Róża Ernest Michalski Sp. z o. o.

Skąd i kiedy zrodził się pomysł na to, aby uprawiać i przetwarzać różę?

Agnieszka Michalska: Pomysł na uprawę i przetwarzanie róży (Rosa Rugosa), jak każdy dobry pomysł, zrodził się z potrzeby. Ernest Michalski, założyciel firmy Polska Róża, a prywatnie mój dziadek, przez wiele lat zmagał się z niedoborem witaminy C, szkorbutem. To obecnie zapomniana choroba, jednak jeszcze do niedawna mogła prowadzić nawet do śmierci. Jest ona wywołana niedoborem kwasu askorbinowego (witaminy C). Mój dziadek przez wiele lat był leczony syntetyczną witaminą C, jednak nieskutecznie. Jest ona gorzej przyswajalna niż naturalna, dodatkowo w niektórych przypadkach jest całkowicie odrzucana przez organizm. Jego stan zdrowia cały czas się pogarszał. Krwawienie dziąseł nie ustępowało, zmęczenie i słaba odporność były codziennością. Zaczął więc szukać naturalnych źródeł witaminy C. Odnalazł badania Instytutu Linusa Paulinga na temat ważności witaminy C w codziennej diecie człowieka, a także badania polskich naukowców, m.in. z Instytutu Leśnictwa i SGGW na temat owoców róży. Jest to bowiem najlepsze naturalne źródło witaminy C w naszej szerokości geograficznej. Przyrządzony z nich nektar w domowych warunkach pomógł dziadkowi już po trzech tygodniach stosowania i dalej historia sama się już potoczyła.

Jakie produkty można uzyskać z owoców róży?

Róża jest cenna ze względu i na owoce róży, ale też na płatki. Płatki róży najczęściej kojarzymy z pączkami. Tutaj trzeba jednak uważać, ponieważ często są tam dodawane aromaty zamiast prawdziwych płatków. Poza płatkami róży w cukrze, które mogą być właśnie wykorzystywane do pączków lub innych wypieków, produkujemy syrop z płatków róży. W Arabii Saudyjskiej jest on bardzo lubiany jako dodatek do ciepłego mleka. Owoce róży przetwarzamy na sok. Jest to nasz główny produkt ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Gwarantujemy 450 mg naturalnej, owocowej witaminy C w 100 ml soku. Jest to witamina, która pochodzi tylko i wyłącznie z wytłoczonych owoców. Poza sokiem mamy w ofercie również syropy na bazie soku z owoców róży oraz konfiturę różaną.

Jeżeli słodzicie Państwo kawę, spróbujcie zamiast cukru dodać właśnie płatki róży. Nadaje do kawie niesamowitego aromatu

Jeżeli chodzi o różnego rodzaju syropy, ich wybór jest duży, ale jakość zróżnicowana. Czym kierować się podczas zakupów?

Najważniejszy jest skład. Składniki są pisane w kolejności od tych, których w produkcie jest najwięcej. Sprawdzamy, czy nie ma tam żadnej chemii, żadnych niepotrzebnych dodatków, aromatów, barwników i oczywiście syropu glukozowo-fruktozowego. Na pierwszych dwóch miejscach w syropie powinny znaleźć się cukier i sok z danego owocu. Im krótszy skład, tym lepiej. Sok NFC (not from concentrate) jest również bardziej wartościowy niż ten odtworzony z koncentratu. Proces koncentracji soku wymaga użycia długotrwale wysokiej temperatury, która pozbawia napój wielu składników odżywczych. Najważniejsza w syropie jest zawartość soku, np. malinowego. Niektóre dostępne na rynku syropy mają go zaledwie 1-2%! A im więcej soku w syropie, tym więcej owoców.

Jakie są różnice pomiędzy ekologiczną a konwencjonalną uprawą i przetwórstwem róży?

Róża owocowa, potocznie zwana dziką różą, jest dość łatwa w uprawie. Nie lubi chemii, więc czy w uprawie ekologicznej, czy konwencjonalnej należy jej unikać. Główną różnicą między tymi dwoma metodami są nawozy, które są stosowane. Przy uprawie ekologicznej używamy tych naturalnych, z certyfikatem. Jako firma posiadamy własną plantację ekologiczną róży owocowej w Kotlinie Kłodzkiej, gdzie wszystkie zabiegi agrotechniczne są wykonywane ręcznie. Płatki i owoce róży są także zbierane w ten sposób. Mamy dzięki temu gwarancję wyboru jedynie najwyższej jakości surowca. Płatki i owoce są zresztą na tyle delikatne, że nie da się ich w żaden inny sposób zebrać.

W ofercie Polskiej Róży pojawiają się również przetwory z innych owoców, np. rokitnika czy czarnego bzu. Stawiacie na witaminowe bomby. Dlaczego?

W ofercie posiadamy wiele soków i przetworów z innych owoców. Wszystkie wybieramy według jednego klucza. Muszą to być owoce o wyraźnych walorach zdrowotnych, dostępne naturalnie w Polsce. Jak wynika z historii firmy, powstała ona, by dostarczyć produkty stanowiące źródło naturalnych witamin i mikroelementów.

Rokitnik – mało znany cud natury

Czarny bez, rokitnik, aronia, żurawina – są to owoce trochę zapomniane, jednak w ostatnim czasie powracające do łask. Nasi przodkowie często robili z nich przetwory, które jesienią i zimą trzymały ich przy zdrowiu. W obecnych czasach, gdy każdy jest zabiegany i zestresowany, szczególnie ważna jest dieta oparta na naturalnych, zdrowych składnikach. Nikt nie ma czasu, żeby samemu zbierać owoce, np. czarnego bzu, a następnie je przetwarzać, pakować w słoiki i pasteryzować. I tu z pomocą przychodzimy my, dostarczając domowe produkty. Szczególnie w czasie zbliżającej się zimy, dieta bogata w witaminy, a szczególnie witaminę C jest bardzo ważna. Systematyczne budowanie odporności pomoże walczyć z chorobami. Proszę pamiętać, że soki to naturalne produkty. Nie są lekami, więc jeżeli ktoś już jest chory, ciężko się będzie nimi wyleczyć. Są natomiast źródłem mnóstwa witamin, które wspomogą nasz organizm na tyle, że sam poradzi sobie z przeziębieniem zanim jeszcze pojawią się pierwsze objawy infekcji. Znajomi często się mnie pytają, jak to jest, że nie choruję na grypę, nie mam zimą kataru. Odpowiedź jest prosta, codziennie piję sok z owoców róży.

Więcej informacji na temat firmy Polska Róża

Dziękuję za rozmowę.