Teraz czytasz...
Jak rolnictwo ekologiczne pomaga rozwijać tereny wiejskie?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Jak rolnictwo ekologiczne pomaga rozwijać tereny wiejskie?

56% mieszkańców Unii Europejskiej żyje na terenach wiejskich (w Polsce jest to ok. 38 proc. mieszkańców). Sytuacja panująca w tych regionach nie jest więc sprawą marginalną. Członkowie IFOAM przekonują, że rolnictwo ekologiczne można wykorzystać jako narzędzie stymulujące wzrost zatrudnienia i poziomu życia na terenach wiejskich.

Rolnictwo ekologiczne to szansa dla małych gospodarstw?

Rolnictwo ekologiczne to szansa dla mniejszych, wielokierunkowych (tzn. nie nastawionych na produkcję wyłącznie jednego surowca) gospodarstw. Na rynku konwencjonalnym jest im coraz trudniej funkcjonować, chociażby dlatego, że nie są w stanie zapewnić dużych dostaw. Specyfika rynku ekologicznego jest trochę inna. Poza tym coraz więcej rolników z małych gospodarstw (zwłaszcza tych położonych w okolicach aglomeracji wiejskich)przekonuje się do sprzedaży bezpośredniej. Eksperci z IFOAM zwracają uwagę, że wiele przedsiębiorstw z branży ekologicznej stara się udzielać wsparcia swoim dostawcom. Organizowane są szkolenia dla rolników ekologicznych i ich rodzin, ponadto firmy pomagają w przeprowadzaniu inwestycji. Z jednej strony korzystnie wpływa to na sytuację na wsi, a z drugiej przedsiębiorstwa wykorzystują fakt udzielanego wsparcia w swoich kampaniach marketingowych.

Pomoc udzielana rolnikom uprawnia przedsiębiorstwa do komunikowania konsumentom tzw. „wartości dodanych”, które otrzymują z produktem. Coraz więcej klientów (i to nie tylko w Zachodniej Europie”) przywiązuję uwagę do takich informacji – zalicza się ich do grupy LOHAS (Lifestyle Of Health And Sustainability – Zdrowy i Zrównoważony Styl Życia). Temat LOHAS rozwiniemy w innych publikacjach.

Nowi mieszkańcy wsi

Co ciekawe, jak zauważają eksperci z IFOAM, statystyki wykazują, że rolnictwo ekologiczne przyciąga na wieś nową generację rolników. Badania wskazują, że średni wiek rolnika ekologicznego jest dużo niższy niż konwencjonalnego, często też rolnicy ekologiczni są lepiej wykształceni. Wśród nich jest także wielu rolników z pierwszego pokolenia. Szkolenia, które towarzyszą procesom zmiany gospodarstwa konwencjonalnego w ekologiczne są natomiast świetną okazją do odświeżenia i rozprzestrzeniania wiedzy rolniczej.

Dowiedz się jak rozpoznać żywność ekologiczną

Ekoturystyka

Rolnictwo ekologiczne pozytywnie wpływa na kształtowanie się krajobrazu wsi. Co więcej, wraz z rozwojem tych metod produkcji intensywnie rozwija się także ekologiczna agroturystyka. Dzieje się to nie tylko w okolicach dużych miast i na terenach atrakcyjnych turystycznie, choć na pewno takie właśnie tereny są najbardziej sprzyjające. Z gospodarstwami ekologicznymi bardzo często współpracują organizacje pozarządowe działające na rzecz rozwoju i aktywizacji terenów wiejskich. Efektem są różnego rodzaju akcje, happeningi, festyny sprawiające, że wieś „żyje”.

Rolnictwo ekologiczne jest największym i najpełniejszym systemem zrównoważonej produkcji żywności, który posiada podobne zasady w każdej części Europy. Dzięki temu niezwykle łatwo zamieścić go regionalnych strategiach i realizować w ramach Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich. IFOAM stara się także zachęcać Komisję Europejską, by rolnictwo ekologiczne odgrywało coraz większą rolę we Wspólnej Polityce Rolnej.

 

Opracowanie: Karol Przybylak
Źródła: http://www.ifoam-eu.org/positions/factsheets/ruraldevelopment.php,

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.