Pasta słonecznikowa z cebulą i jabłkiem BIO

blank

Składniki:

700-800 g łuskanych ziaren słonecznika
600 g musu /przecieru jabłkowego
cebula (6 sztuk średnich)
olej słonecznikowy bio
ok. 500 ml wody
70 ml soku z cytryny bio
pieprz bio, sól morska

Sposób przygotowania:

Wyłuskane ziarna słonecznika mielimy w młynku  (jeśli ktoś nie dysponuje młynkiem, może w trakcie przygotowywania pasty rozdrobnić słonecznikowe ziarna blenderem).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Cebule obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na oleju słonecznikowym.

Dodajemy przecier jabłkowy (można kupić gotowy bio lub po prostu zetrzeć kilka jabłek bio na tarce i chwilę podgotować), przegotowaną wodę i zmielone ziarna słonecznika (lub jw. – wrzucamy ziarna i rozdrabniamy je przy pomocy blendera).

Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem – i zostawiamy na kilka minut na średnim ogniu.
Po schłodzeniu – idealne smarowidło na domowy razowiec – dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, bezmięsnej, czy mających problemy z cholesterolem … a w zasadzie dla każdego – kto chce spróbować czegoś nowego.Ciepłą pastę wkładamy do słoiczków (z powyższych proporcji ok. 9-10, takich 200 gramowych) i przechowujemy w lodówce.

Polecam – smacznego!

Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 

 


Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!


 

 

Brak postów do wyświetlenia