W dniach 22-25.05.2025 r. w Warszawie odbędzie się konferencja, która skupi się na prezentacji najnowszych badań i inicjatyw związanych z turystyką kulinarną w Polsce. Celem tego spotkania jest stworzenie platformy do wymiany doświadczeń i wypracowanie wspólnej strategii promocji polskiej kuchni oraz związanych z nią tradycji. Co w programie?
Turystyka kulinarna jako formuła promocji polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego
Celem konferencji jest ochrona i promocja niematerialnego dziedzictwa kulturowego, ze szczególnym uwzględnieniem tradycji kulinarnych. Ma to wzmocnić działania edukacyjne, które podniosą świadomość o znaczeniu dziedzictwa kulturowego dla tożsamości regionalnej.→ To może Cię zainteresować: Turystyka kulinarna i prognozy rozwoju na 2024 r. Otwarcie na rolnictwo ekologiczne i technologię?Konferencja ma też stworzyć platformę do wymiany wiedzy i doświadczeń, która przyczyni się do zachowania ciągłości tradycji kulinarnych i ich popularyzacji. Będzie to dobra okazja do rozmowy o roli polskiej żywności w kontekście dziedzictwa kulturowego, ze szczególnym uwzględnieniem trendu „od pola do stołu”. Uczestnicy będą mogli zapoznać się z wynikami najnowszych badań oraz podzielić się swoimi doświadczeniami w zakresie organizacji wydarzeń związanych z turystyką kulinarną. Wśród prelegentów i prowadzących warsztaty znajdą się czołowi eksperci, którzy inspirują do wdrażania ciekawych i innowacyjnych rozwiązań.Konferencja będzie doskonałą okazją do wymiany doświadczeń i nawiązania nowych kontaktów biznesowych.Dla kogo?
Wydarzenie skierowane jest do szerokiego grona odbiorców:- przedstawicieli sektora turystycznego i samorządów lokalnych,
- przedstawicieli regionalnych organizacji turystycznych, stowarzyszeń, biur podróży, organizatorów i animatorów wydarzeń turystycznych,
- producentów i dystrybutorów żywności tradycyjnej,
- osób odpowiedzialnych za zarządzanie i prowadzenie bazy hotelarskiej, agroturystycznej i gastronomicznej,
- osób zainteresowanych rozwojem lokalnym, tworzeniem i wykorzystywaniem lokalnych marek turystycznych i kształtowaniem kanonu kuchni polskiej,
- przedstawicieli nauki, badaczy, dydaktyków,
- nauczycieli szkół średnich, studentów, uczniów branżowych szkół średnich.
Program konferencji
Dzień pierwszy – 22 maja 2025- 9:00 – 10:00 – Rejestracja uczestników.
- 10:00 – Rozpoczęcie konferencji.
- Przemówienia powitalne: dr inż. Piotr Dominik, dr hab. Krzysztof Celuch, prof. SGTiHVistula (JM. Rektor), podziękowanie dla prof. dr hab. Elżbiety Biernackiej.
- 10:00 – 11:00 – Blok wprowadzający.
- Wystąpienia: p. dyrektor Izabela Stelmańska (UM Mazowsza), dr inż. Piotr Dominik (10 lat konferencji o turystyce kulinarnej).
- Wykład wprowadzający: dr hab. prof. UW Małgorzata Durydiwka (Uniwersytet Warszawski).
- Wystąpienia towarzyszące:
- dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Uniwersytet SWPS) – Wpływ turystyki kulinarnej na promocję polskiego dziedzictwa kulinarnego.
- dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek (AWF, Poznań) – Pokolenie Alfy-Boomersi: dla kogo podróże inspirowane polskim smakiem i dziedzictwem?.
- dr Olga Smoleńska (UMK Toruń) – Przegląd produktów i obiektów turystyki kulinarnej w Polsce.
- dr inż. Katarzyna Korzeń (Polski Klaster Enoturystyczny, EnoPortal.pl) – Enoturystyka w Polsce – stan aktualny i perspektywy rozwoju.
- dr Mikołaj Niedek (NiKiDW) – Koła Gospodyń Wiejskich a dziedzictwo kulinarne regionów.
- 12:00 – 12:30 – Przerwa kawowa.
- 12:30 – 14:00 – Debata panelowa + dyskusja.
- Udział przedstawicieli (zaproszeni): dr Dominik Borek (MSiT), Marek Cieśliński (MRiRW), Marek Lewera (MEN), Donata Jaworska (MKiDN), Małgorzata Wilk-Grzywna (POT), dr Mikołaj Niedek (NIKiDW).
- Prowadzenie: dr Piotr Dominik, dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek.
- 14:00 – 15:00 – Lunch w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
- 15:00 – 18:00 – Sesja referatowa I (krótkie wystąpienia).
- Prowadzenie: dr hab. Prof. SGTiHVistula Teresa Skalska, dr Piotr Kociszewski.
- Wystąpienia m.in. na tematy: promocja regionalnych produktów kulinarnych, turystyka kulinarna w gospodarstwach agroturystycznych i Aglomeracji Wałbrzyskiej, dziedzictwo kulinarne powiatu poznańskiego i Torunia (piernik, marcepan), wsparcie lokalnych producentów (Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego, Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego – Projekt BASCIL), edukacja młodego pokolenia o przyprawach, tradycyjne potrawy regionu Kociewie, Warszawa jako destynacja turystyki kulinarnej, kierunki rozwoju turystyki kulinarnej w Warszawie.
- 19:00 – Inauguracja Wawrzynu Polskiej Turystyki Kulinarnej (Kino Iluzjon) + kolacja integracyjna (Stolica Cafe).
- (Wymagane zapisy, koszt 250 zł).
- Wystąpienie wprowadzające: dr inż. Piotr Dominik – Wawrzyn Polskiej Turystyki Kulinarnej.
- Projekcja filmu „Flisak” – reż. Ryszard Kruk.
- Dyskusja na temat filmu i wykorzystania kultury flisackiej w turystyce kulinarnej.
- 9:00 – 10:30 – Wydarzenie towarzyszące: Debata na temat strategii polskiej turystyki kulinarnej.
- 10:30 – Rozpoczęcie II dnia konferencji.
- 10:30 – 14:00 – Sesja referatowa II.
- Prowadzenie: prof. dr hab. Ewa Czarniecka- Skubina, dr Marlena Pielak.
- Wystąpienia m.in. na tematy: kuchnia jarska w polskiej tradycji i gastronomii, nowe trendy w turystyce kulinarnej (bioróżnorodność, ekologia), promocja polskiej żywności regionalnej i lokalnej oraz dziedzictwa kulturowego (Dwór w Mościbrodach), uwarunkowania zdrowotne wybranych polskich kuchni regionalnych, upowszechnianie i promocja kuchni regionalnej w wioskach tematycznych Polski Wschodniej, promocja serowarstwa farmerskiego i zagrodowego, inkluzja neuroróżnorodności w promocji turystyki kulinarnej, wydarzenia kulinarne w Polsce okiem dziennikarza, plince – specjał kuchni warmińsko-mazurskiej, Warming jako styl życia, kuchnia w zamku w Łańcucie (online), media społecznościowe jako narzędzie promocji dziedzictwa kulinarnego (online).
- 13:00 – 14:00 – Lunch w Dworze Mościbrody.
- 14:00 – 16:00 – Warsztaty (wymagane zgłoszenia).
- Warsztat 1: Jak instytucje kultury mogą wykorzystywać dziedzictwo kulinarne i tworzyć produkt turystyki kulinarnej (dla placówek kultury) – prowadzenie: Aleksandra Chabiera.
- Warsztat 2: Od agroturystyki do turystyki kulinarnej – doświadczenia z praktyki własnej (dla rolników, producentów, LGD, ODR) – prowadzenie: Grażyna Dereń.
- 16:30 – Podsumowanie konferencji i zakończenie wydarzenia.