Teraz czytasz...
Sałatka z kiełkami słonecznika

Sałatka z kiełkami słonecznika

Agnieszka Gotówka
sałątka z kiełkami, kurczakiem i mandarynką w szklanej misce

Sałatka z kiełkami to bardzo zdrowy wybór pod warunkiem, że kiełki są świeże i odpowiednio przechowywane. Jeśli jednak o to zadbamy, zyskujemy smaczne i pożywne danie w sam raz do pracy lub na drugie śniadanie.

Sałatka z kiełkami. Dlaczego warto?

Kiełki to bogactwo witamin i minerałów. Znajdziesz w nich m.in. witaminy C, E, z grupy B, a także żelazo, magnez, wapń i cynk. Są też źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, daje uczucie sytości i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Te zielone roślinki to również bogactwo antyoksydantów (chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają odporność). A, i kolejna dobra wiadomość: mają niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii.

Wśród najzdrowszych kiełków wymienia się kiełki lucerny (lekkostrawne, delikatne w smaku), rzodkiewki (pikantne, z dużą dawką witaminy C), brokułu (zawierają sulforafan o silnych właściwościach przeciwutleniających), soczewicy i fasoli mung (sycące, dobre źródło białka roślinnego).

Kiełki słonecznika. Dlaczego to dobry wybór?

Kiełki słonecznika to jedne z najbardziej odżywczych i uniwersalnych kiełków. Mają mnóstwo wartości zdrowotnych. Są bogate w witaminę E (naturalny antyoksydant), magnez, cynk i selen. Dostarczają też białko roślinne. Wspierają pracę serca i pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry i włosów. Wspierają metabolizm i wzmacniają odporność.

W smaku są lekko orzechowe, delikatnie słone i bardzo soczyste. Młodsze kiełki są bardziej chrupiące i delikatne, starsze mają bardziej wyrazisty, roślinny posmak. Można je dodawać do sałatek (przepis niżej 👇), kanapek (zamiast sałaty lub jako dodatkowy składnik z pastą warzywną, jajkiem, twarożkiem), wrapów i tortilli (dodają im chrupkości i świeżości), koktajli warzywnych (pasują zwłaszcza do zielonych smoothie). Można też jeść je na surowo. A jak je uprawiać?

rozłożone kiełki słonecznika na białym tle
Kiełki słonecznika to jedne z najbardziej odżywczych i uniwersalnych kiełków.

W pierwszej kolejności kup dobrej jakości nasiona, najlepiej ekologiczne (→ tu piszemy, gdzie kupować nasiona na kiełki). Zalej je wodą i zostaw na 8-12 h. Odcedź i dokładnie przepłucz. Wsyp do słoika lub wyłóż na kiełkownicy. Jeśli wybrałeś pierwszą opcję, przepłukuj nasiona dwa razy dziennie i zapewnij stały odpływ wody. Kiełki w kiełkownicy delikatnie podlewaj (najlepsza do tego jest butelka z atomizerem).

Kiełki słonecznika są gotowe do jedzenia po 4-6 dniach. Zbierz je, przepłucz, przełóż do szklanego naczynia i przechowuj w lodówce. Każdego dnia pamiętaj, by je przepłukać i odsączyć nadmiar wody. Kiełki mają być wilgotne, ale nie mogą pływać w wodzie, bo zaczną pleśnieć.

→ Sprawdź, jak wyhodować kiełki krok po kroku

Jak zrobić sałatkę z kiełkami słonecznika?

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • kiełki słonecznika
  • 4 mandarynki
  • miks sałat
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • olej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

By przygotować sos, potrzebujesz:

  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 cm startego korzenia imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczkę miodu

Przygotowanie

  • Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż z sosem sojowym, solą, pieprzem i przetartym przez praskę czosnkiem. Możesz też dodać chili, jeśli lubisz pikantny smak.
  • Mandarynki obierz i porozdzielaj na cząstki.
  • Składniki sosu wymieszaj i odstaw.
  • Do miski wyłóż miks sałat, ułóż mandarynki i podsmażone, lekko ostudzone mięso.
  • Posyp sałatkę zarumienionymi ziarnami sezamu i wyłóż kiełki słonecznika.
  • Polej całość wcześniej przygotowanym sosem.

Autorką tego przepisu i zdjęcia głównego jest Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”.

Zobacz także
Zdjęcie przedstawia składniki do przygotowania ogórków małosolnych: dwa słoiki z ogórkami, ogórki gruntowe, koper, czosnek, sól i pieprz.małosolnych: dwa słoiki z ogórkami, koprem i czosnkiem, obok miseczka z solą, ogórki, koper, czosnek i korzeń chrzanu.

Przepis na sałatkę ze słonecznika znajdziecie też w najnowszym numerze Biokuriera (2/2025 (82). Serdecznie zachęcamy do lektury 😊

Na pierwszym planie znajduje się okładka czasopisma ekologicznego zatytułowanego "biokurier.pl". Pod tytułem widnieje mniejszy napis: "czasopismo o ekologicznym stylu życia".

Z czym łączyć kiełki słonecznika?

Kiełki słonecznika są bardzo uniwersalne i pasują do wielu potraw: od śniadań, przez sałatki, po dania obiadowe.

Na kanapce lub toście możesz połączyć je z:

  • pastą jajeczną lub jajkiem na twardo,
  • hummusem i pieczoną papryką,
  • awokado i pomidorem,
  • twarożkiem i rzodkiewką,
  • wędzonym łososiem lub tuńczykiem.

W sałatkach dobrze smakowo komponują się z fetą, pomidorami i oliwkami (styl grecki),  grillowanym kurczakiem i rukolą, burakiem, serem kozim i orzechami włoskimi, mango, ciecierzycą i świeżą kolendrą, a także z ogórkiem, papryką i jogurtowym dressingiem. We wrapach i tortilla można połączyć je z warzywami i pastą z fasoli, falafelem i sosem tahini lub z grillowanym tofu i warzywami stir-fry.

Sprawdzą się też jako dekoracyjny dodatek do kremowej zupy z dyni lub brokułów, miski „buddha bowl” z kaszą, warzywami i jajkiem sadzonym oraz do stir-fry z ryżem lub makaronem ryżowym. Pamiętaj jednak, że do dań gorących kiełki słonecznika dodajemy zawsze na końcu, tuż przed podaniem.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.