Teraz czytasz...
Sandacz z cukinią i kiełkami

Sandacz z cukinią i kiełkami

Katarzyna Kosmala
Na białym talerzu leży porcja smażonego sandacza, otoczonego grillowanymi plasterkami cukinii i połówkami czerwonych pomidorków koktajlowych. Całość posypana jest świeżymi kiełkami i przyprawami. W tle, po lewej stronie, stoi biały dzbanek z bukietem białych kwiatów alstremerii i zielonymi liśćmi. Za talerzem, po prawej stronie, znajduje się mała, okrągła miseczka wypełniona kiełkami. Tło stanowi szara, marmurkowa powierzchnia stołu oraz pionowo ułożone, szare deski imitujące drewno. Oświetlenie jest jasne, podkreślające teksturę ryby i warzyw.

Sandacz z kiełkami to ciekawe i zdrowe połączenie, które łączy delikatne, chude mięso ryby z wartościami odżywczymi młodych roślin. Taki duet nie tylko świetnie smakuje, ale również wspiera trawienie i dostarcza organizmowi cennych składników. 

Kiełki: czy to dobry dodatek do ryby?

Kiełki są bombą witaminową i mineralną, a przy tym lekkostrawnym dodatkiem do codziennej diety. Zawierają skoncentrowane ilości składników odżywczych, m.in. witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, wapń, magnez i błonnik. Dzięki temu wspierają odporność, poprawiają trawienie i dodają energii. Kiełki są również źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek (→ polecamy sałatkę z kiełkami słonecznika), zup czy dań głównych. To też dobry dodatek do ryb.

→ Przeczytaj również: Jak siać kiełki?

W zależności od rodzaju ryby i sposobu jej przygotowania, możesz dobrać odpowiedni typ kiełków. Te delikatniejsze dodawaj do ryb gotowanych lub duszonych, ostrzejsze do smażonych czy pieczonych. Kiełki sprawdzą się też jako składnik sałatek podawanych do ryby.

Jakie kiełki do sandacza?

Do sandacza najlepiej pasują kiełki o delikatnym, lekko pikantnym lub orzeźwiającym smaku, które nie zdominują subtelnego smaku ryby, lecz go podkreślą. Odpowiednie będą:

  • kiełki rzodkiewki – mają lekko pikantny smak,
  • kiełki pora – delikatnie cebulowe w smaku, dodają świeżości,
  • kiełki brokułu – łagodne, lekko orzechowe, bardzo zdrowe i uniwersalne w smaku,
  • kiełki groszku – słodkie i chrupiące, pasują szczególnie do dań z dodatkiem cytrusów lub ziołowego masła,
  • kiełki lucerny – neutralne w smaku.

Jeśli sandacz jest podawany na zimno lub w lekkiej wersji np. z cytryną czy masłem ziołowym, wybierz kiełki delikatniejsze (lucerna, brokuł). Do wersji smażonej lub pieczonej możesz dodać coś z bardziej wyrazistego, np. kiełki rzodkiewki.

→ Przeczytaj również: Jak wyhodować kiełki?

Zobacz także
ciasto dyniowe w kawałkach

Sandacz z kiełkami [przepis]

Składniki

  • 4 filety z sandacza
  • mąka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • dowolne kiełki

Sposób przygotowania

  • Cukinię pokrój na szatkownicy. Cebule posiekaj w kostkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojoną cukinię i podsmaż do miękkości. Dopraw solą i pieprzem.
  • Zdejmij cukinie z patelni. Dodaj drugą łyżkę masła. Filety oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i smaż na rozgrzanym maśle na dużym ogniu z dwóch stron.
  • Na talerzu ułóż podsmażoną cukinię, a na niej usmażoną rybę i posyp kiełkami.

Przepis pierwotnie ukazał się w drukowanym czasopiśmie Biokurier, który można również przeczytać on-line.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.