Sandacz z kiełkami to ciekawe i zdrowe połączenie, które łączy delikatne, chude mięso ryby z wartościami odżywczymi młodych roślin. Taki duet nie tylko świetnie smakuje, ale również wspiera trawienie i dostarcza organizmowi cennych składników.
Kiełki: czy to dobry dodatek do ryby?
Kiełki są bombą witaminową i mineralną, a przy tym lekkostrawnym dodatkiem do codziennej diety. Zawierają skoncentrowane ilości składników odżywczych, m.in. witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, wapń, magnez i błonnik. Dzięki temu wspierają odporność, poprawiają trawienie i dodają energii. Kiełki są również źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek (→ polecamy sałatkę z kiełkami słonecznika), zup czy dań głównych. To też dobry dodatek do ryb.
→ Przeczytaj również: Jak siać kiełki?
W zależności od rodzaju ryby i sposobu jej przygotowania, możesz dobrać odpowiedni typ kiełków. Te delikatniejsze dodawaj do ryb gotowanych lub duszonych, ostrzejsze do smażonych czy pieczonych. Kiełki sprawdzą się też jako składnik sałatek podawanych do ryby.
Jakie kiełki do sandacza?
Do sandacza najlepiej pasują kiełki o delikatnym, lekko pikantnym lub orzeźwiającym smaku, które nie zdominują subtelnego smaku ryby, lecz go podkreślą. Odpowiednie będą:
- kiełki rzodkiewki – mają lekko pikantny smak,
- kiełki pora – delikatnie cebulowe w smaku, dodają świeżości,
- kiełki brokułu – łagodne, lekko orzechowe, bardzo zdrowe i uniwersalne w smaku,
- kiełki groszku – słodkie i chrupiące, pasują szczególnie do dań z dodatkiem cytrusów lub ziołowego masła,
- kiełki lucerny – neutralne w smaku.
Jeśli sandacz jest podawany na zimno lub w lekkiej wersji np. z cytryną czy masłem ziołowym, wybierz kiełki delikatniejsze (lucerna, brokuł). Do wersji smażonej lub pieczonej możesz dodać coś z bardziej wyrazistego, np. kiełki rzodkiewki.
→ Przeczytaj również: Jak wyhodować kiełki?
Sandacz z kiełkami [przepis]
Składniki
- 4 filety z sandacza
- mąka
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- dowolne kiełki
Sposób przygotowania
- Cukinię pokrój na szatkownicy. Cebule posiekaj w kostkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojoną cukinię i podsmaż do miękkości. Dopraw solą i pieprzem.
- Zdejmij cukinie z patelni. Dodaj drugą łyżkę masła. Filety oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i smaż na rozgrzanym maśle na dużym ogniu z dwóch stron.
- Na talerzu ułóż podsmażoną cukinię, a na niej usmażoną rybę i posyp kiełkami.
Przepis pierwotnie ukazał się w drukowanym czasopiśmie Biokurier, który można również przeczytać on-line.