Skórka owocowa [przepis]

Skórka owocowa to dobra propozycja na deser.

Przepisów na wartościowe i smaczne dania u nas nie brakuje. Staramy się prezentować receptury sezonowe, przygotowane z najlepszych polskich warzyw i owoców. Tak jest i tym razem. Skórka owocowa to prawdziwy hit. Stanowi świetną przekąskę dla dużych i małych. 


Przepis pochodzi z najnowszej książki Katarzyny Jankowskiej “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów“.

Według podanej receptury można przygotować przekąskę z dowolnych owoców, a nawet z warzyw.

Skórka owocowa ze śliwek to znakomite źródło błonnika, witaminy C, żelaza i potasu. 

Skórka owocowa – jak ją przygotować?

  • Czas przygotowania: 30 min (+ suszenie)
  • Ilość: 2 prostokąty (38 x 33 cm)

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek bez pestek lub jabłek
  • 5 łyżek wody

Przygotowanie:

  1. Śliwki myjemy, oczyszczamy z pestek, przekrawamy na pół, umieszczamy w większym garnku.
  2. Dolewamy wodę, garnek przykrywamy i gotujemy śliwki.
  3. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10 min, odkrywamy garnek i kolejne 5 min gotujemy bez przykrycia, aż śliwki będą całkowicie miękkie, a nadmiar wody wyparuje.
  4. Owoce blendujemy na purée, zestawiamy z ognia.
  5. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia, owocowe purée wylewamy po połowie na każdą z nich i rozsmarujemy łyżką na cienkie warstwy.
  6. Obie blaszki wkładamy do piekarnika i suszymy w temperaturze 70°C w opcji z termoobiegiem, proces trwa ok. 5 h.
  7. Od czasu do czasu otwieramy ostrożnie drzwi piekarnika, aby wypuścić parę.
  8. Gotową skórkę delikatnie odrywamy od papieru, układamy na desce, kroimy w paski o długości 5 cm, zwijamy w rulony.
  9. Rulony kroimy na krótsze kawałki.

5 faktów na temat błonnika

Wskazówki:

Czas suszenia zależy od grubości skórki. Im grubszą warstwę śliwkowego purée rozłożymy, tym dłużej będziemy suszyć. 


Autorem przepisu jest Katarzyna Jankowska.