Sałatka szpinakowa z gruszką [przepis]

Sałatka szpinakowa z gruszką

Sałatka szpinakowa z gruszką to bardzo dobra propozycja na upalne dni. Pełne witamin danie świetnie smakuje. Może być osobnym daniem lub dodatkiem do grilla. Sprawdzi się tez w plenerze. Zabierz ją ze sobą na wycieczkę!

Sałatka szpinakowa z gruszką. Jak ją przygotować?

Sałatka szpinakowa z gruszką jest gotowa w 10 min. Przygotujesz ją z łatwo dostępnych składników. To rewelacyjny przepis na lato, kiedy z powodu upalnych dni słabnie apetyt.

Sałatka szpinakowa z gruszką

Sałatka szpinakowa z gruszką [przepis]

Autorką przepisu na sałatkę szpinakową z gruszką jest Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek "Mama Alergika Gotuje".
Przepis ukazał się w drukowanym numerze Biokuriera 3/2021, gdzie pisaliśmy m.in. o zielonych warzywach, które warto włączyć do diety.
Zachęcamy Was również do prenumeraty naszego pisma. Bądźcie na bieżąco!
Czas przygotowania 10 min
Porcje 2
Kalorie 179 kcal

Składniki
  

  • 100 g  świeżych liści szpinaku
  • 1  słodka, twarda gruszka
  • kiść czerwonych winogron (najlepiej bez pestek)
  • nasiona pinii (lub orzechy włoskie, jeśli dozwolone)
  • ocet balsamiczny lub sok z cytryny
  • olej lniany lub oliwa z oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie
 

  • Umyj dokładnie liście szpinaku, odetnij ogonki, a liście włóż do miski.
  • Gruszkę umyj i obierz ze skórki, pokrój w plasterki, dodaj do szpinaku.
  • Winogrona dokładnie umyj, pojedyncze grona przetnij na pół i dodaj do sałatki.
  • Orzeszki pinii upraż na suchej patelni, przesyp do miski.
  • Sałatkę skrop olejem i octem balsamicznym lub sokiem z cytryny, posól do smaku.

Zachęcamy Was również do sięgnięcia po drukowany numer Biokuriera 3/2021, w którym znajdziecie wiele ciekawostek oraz prozdrowotnych faktów. Piszemy przystępnym językiem w oparciu o naukowe źródła. Nasze artykuły wyróżnia rzetelność i aktualność.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Zajrzycie również do archiwalnych numerów.

Brak postów do wyświetlenia