Teraz czytasz...
Ragoût z brukselką [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Ragoût z brukselką [przepis]

Ragoût z brukselką, na którą obecnie trwa sezon, to sycące danie warzywne, które może być jedzone solo, z dodatkiem sosu na bazie jogurtu naturalnego, lub jako dodatek do mięs. Smakuje na zimno i na ciepło.

Składniki na 3 porcje:

  • 350 g ziemniaków
  • 100 g marchewki
  • 250 g brukselki
  • 150 g papryki żółtej lub zielonej
  • 50 g cebuli
  • 10 g oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 250 ml wody
  • natka pietruszki
  • sól, papryka słodka i ostra, pieprz do smaku

jak gotować brukselkę

Jak ugotować brukselkę, by nie była gorzka (kliknij i przeczytaj).

Jak przygotować ragoût z brukselką?

  1. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce.
  3. Brukselkę przekroić na pół, większą na ćwiartki.
  4. Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z marchewką.
  5. Dodać paprykę, ziemniaki, brukselkę. Wlać wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż brukselka i ziemniaki zrobią się miękkie.
  6. Pod koniec dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, doprawić.
  7. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Wartość odżywcza na 100 g:

  • 56 kcal
  • 1,7 g białka
  • 1 g tłuszczu
  • 10,7 g węglowodanów

Autorką przepisu jest Svetlana Ovsyankina, autorka książki “Fit przepisy od baletnicy sezonowo”.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.