Teraz czytasz...
Kiszone pomidory [przepis]

Kiszone pomidory [przepis]

Sezon na pomidory powoli dobiega końca. Przetwarzamy je więc na różne sposoby. Przygotowujemy z nich domowe ketchupy i sosy. Dobrym pomysłem jest też ich ukiszenie. Jak zatem przygotować najlepsze w smaku kiszone pomidory? 

By przygotować kiszone pomidory* potrzebujesz:

  • dowolną ilość pomidorów twardych, najlepiej podłużnych
  • 4 podłużne kawałki chrzanu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2  listki laurowe
  • 6 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 koszyczek kopru z ziarnkami

Zalewa:

  • 1 l gorącej przegotowanej wody
  • 2 płaskie łyżki soli

*Składniki na 1 słoik (700 ml)

https://biokurier.pl/jedzenie/wiesz-co-jesz/passata-a-pulpa-pomidorowa-roznice-tkwia-w-szczegolach/

Kuchnia

Kiszone pomidory – jak je przygotować?

Pomidory myjemy. Nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką. Do każdego słoika wkładamy połowę porcji dodatków. Układamy pionowo pomidory i dodajemy drugą połowę dodatków. Całość zalewamy gorącą zalewą sporządzoną z wody i soli. Słoiki zakręcamy i odwracamy na ściereczkę do góry dnem, pozostawiamy na 4 do 5 dni w ciepłym miejscu. Następnie wynosimy do piwnicy.

https://biokurier.pl/dom-i-ogrod/ogrod-ekologiczny/pomidor-zwyczajny-w-ogrodzie-i-na-dzialce-jak-uprawiac-go-bez-dodatku-chemii/

Takie pomidory nadają się do sporządzenia różnych dań, np. zup. Stanowią też świetny dodatek do potraw.

Autorką przepisu jest Jadwiga Smolińska. Przepis na kiszone pomidory pochodzi z książki „Kuchnia jak u mamy. Domowe smaki Jadzi”. Książka do kupienia jest na stronie Wydawnictwa Gaj oraz w naszym sklepie.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.