Kiszone pomidory [przepis]

blank

Sezon na pomidory powoli dobiega końca. Przetwarzamy je więc na różne sposoby. Przygotowujemy z nich domowe ketchupy i sosy. Dobrym pomysłem jest też ich ukiszenie. Jak zatem przygotować najlepsze w smaku kiszone pomidory? 

By przygotować kiszone pomidory* potrzebujesz:

  • dowolną ilość pomidorów twardych, najlepiej podłużnych
  • 4 podłużne kawałki chrzanu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2  listki laurowe
  • 6 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 koszyczek kopru z ziarnkami

Zalewa:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
  • 1 l gorącej przegotowanej wody
  • 2 płaskie łyżki soli

*Składniki na 1 słoik (700 ml)

Passata a pulpa pomidorowa. Różnice tkwią w szczegółach!

Kuchnia

Kiszone pomidory – jak je przygotować?

Pomidory myjemy. Nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką. Do każdego słoika wkładamy połowę porcji dodatków. Układamy pionowo pomidory i dodajemy drugą połowę dodatków. Całość zalewamy gorącą zalewą sporządzoną z wody i soli. Słoiki zakręcamy i odwracamy na ściereczkę do góry dnem, pozostawiamy na 4 do 5 dni w ciepłym miejscu. Następnie wynosimy do piwnicy.

Pomidor zwyczajny w ogrodzie i na działce. Jak uprawiać go bez dodatku chemii?

Takie pomidory nadają się do sporządzenia różnych dań, np. zup. Stanowią też świetny dodatek do potraw.

Autorką przepisu jest Jadwiga Smolińska. Przepis na kiszone pomidory pochodzi z książki „Kuchnia jak u mamy. Domowe smaki Jadzi”. Książka do kupienia jest na stronie Wydawnictwa Gaj oraz w naszym sklepie.

Brak postów do wyświetlenia