Czekoladowa pianka truskawkowa [przepis]

Chyba nie ma osoby, która mogłaby oprzeć się połączeniu truskawki z czekoladą. Ten smaczny deser jest idealny na lato. Nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale też daje prawdziwe orzeźwienie w upalny dzień. Czekoladowa pianka truskawkowa wydaje się trudna do zrobienia? Nic bardziej mylnego!


Letni deser na upalne dni

Sezon na truskawki powoli dobiega końca. Teraz na straganach królują maliny, porzeczki, morele, za chwilę pojawią się leśne owoce. To zatem ostatni dzwonek, by przygotować słodką ucztę z udziałem truskawek, polskiego symbolu wczesnego lata.

Czekoladowa pianka truskawkowa – sposób przygotowania

Śmietanę przełożyć na patelnie, dodać połamaną na kostki czekoladę i stale mieszając, rozpuścić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Szklankę truskawek zblendować, resztę truskawek pokroić na plastry.

Do zblendowanych truskawek, dodać stopioną czekoladę, żelatynę, a na końcu białka (bardzo delikatnie!) i wymieszać. Plasterki truskawek ułożyć w pucharkach i napełniać przygotowaną masą, co jakiś czas przekładając plastrami truskawek. Odstawić na godzinę do lodówki.

Przed podaniem deser można posypać startą na tarce czekoladą.

Dlaczego warto sięgać po świeże truskawki?

Truskawki są niezwykle popularne w Polsce. Mają orzeźwiający smak i wyjątkowy aromat. Zawierają mnóstwo witaminy C oraz witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Obecne w nich pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmu oraz pozytywnie wpływają na florę bakteryjną.

W truskawkach sporo jest wapnia i fosforu, które to pierwiastki są niezbędne, by kości były mocne i zdrowe. Poprawiają też pracę mięśni. Dzięki zawartości żelaza, chronią przed anemią, wzmacniają organizm i pozytywnie wpływają na cerę.

Po truskawki można sięgać, będąc na diecie odchudzającej. Jeść je mogą też cukrzycy, gdyż zawierają łatwo przyswajalne cukry.