Teraz czytasz...
Prawidłowe przechowywanie żywności. Co warto wiedzieć?

Prawidłowe przechowywanie żywności. Co warto wiedzieć?

Agnieszka Gotówka

Prawidłowe przechowywanie żywności ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale też zasobność naszego portfela. Wielu z nas popełnia jednak na tym polu wiele błędów.

Z pewnością przyczyniła się do tego faktu zmiana sposobu naszego życia i rozwój technologii. Dawniej w domach znajdowały się ciemne piwnice, kopce lub spiżarnie, w których przechowywano warzywa i owoce przez wiele miesięcy. Dzisiaj trudno o tego typu pomieszczenia, np. w blokach. Warto jednak wiedzieć, że są produkty, które nie lubią chłodnego wnętrza lodówki, a inne z kolei wręcz się tego domagają, by były świeże i pełne witamin. Jak zatem prawidłowo przechowywać żywność?

Przechowujemy pieczywo

Pszenny, drożdżowy chleb najszybciej traci swoją naturalną chrupkość i delikatny smak. Po kilku godzinach potrafi być już czerstwy. Dłużej świeże pozostaną bochenki z mąki żytniej, przygotowane na bazie zakwasu. By jednak niczym nie zepsuć smaku chleba, warto pieczywo przechowywać w lnianym worku lub drewnianym chlebaku. Postawione powinny być one w zacienionym miejscu. Cały sekret tkwi bowiem w odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Pojemnik, w którym przechowujemy chleb i bułki nie może dopuszczać do pieczywa wilgoci, jednak musi również pozwolić tę wilgoć odprowadzić z samego chleba. Dotyczy to zwłaszcza jeszcze ciepłego pieczywa.

Chleb sprzedawany jest często w foliowej torebce, warto zatem po przyjściu do domu go z niej wyciągnąć. Jeśli nie jest to możliwe, dobrze jest zrobić w opakowaniu kilka małych dziurek, w przeciwnym razie pieczywo nie tylko straci swój smak, ale może również szybko spleśnieć.

Z powodzeniem chleb można zamrozić, a co zrobić z czerstwego chleba?

Warzywa i owoce

To właśnie ich przechowywanie często jest z naszej strony nieodpowiednie. Bardzo często bowiem wkładamy wszystkie zakupione warzywa i owoce do lodówki. To błąd. Zimna nie lubią pomidory i ogórki, które ułożone na półce chłodziarki tracą swój smak i aromat, szybciej się również psują. Dobrze natomiast czują się w plecionym koszyku ustawionym w zacienionym miejscu.

Ziemniaki i buraki również nie wymagają przechowywania w lodówce. Można je trzymać w wiaderku lub specjalnym worku, umieszczając je z dala od światła słonecznego.

Cebulę i czosnek można ułożyć w koszyku lub zapleść w niezwykle efektowny warkocz i powiesić w kuchni lub spiżarni.

Marchew, pietruszka i seler mogą być ułożone w lodówce (w dolnej szufladzie), ale tylko przez krótki czas. Jeśli mamy większą ilość tych warzyw, możemy położyć je w piwnicy, przysypując piaskiem.

Do lodówki zawsze wkładamy z kolei warzywa i owoce, które zostały przez nas napoczęte. Więcej na ten temat w artykule „Jak przechowywać żywność w lodówce” (kliknij w tytuł, by przeczytać).

Idea zero waste. Dla planety jestem naprawdę supersyfiarzem!

Owoce sezonowe, takie jak poziomki, jagody, truskawki, jeżyny, winogrona, dłużej zachowują swój smak i soczystość, gdy są przechowywane w zimnie. Należy jednak pamiętać, że nie mogą one znajdować się w lodówce dłużej niż 48 godzin. Do 4 dni w chłodziarce mogą pozostać gruszki, wiśnie, czereśnie i śliwki.

Uwaga! Żadnych warzyw i owoców nie należy przechowywać w foliowym worku, nawet jeśli zostały one tak zapakowane przez producenta.

Owoce egzotyczne

Mango, ananas i banan często bywają chowane do lodówki, choć tak naprawdę wcale tego nie potrzebują.

By zachować świeżość wystarczy im suche i ciepłe miejsce. Podobne preferencje ma również arbuz, choć trudno nam sobie wyobrazić jego smak bez wcześniejszego schłodzenia owocu. W chłodziarce jednak pozbywamy arbuza antyoksydantów, a więc niezwykle cennych dla naszego organizmu przeciwutleniaczy.

W temperaturze pokojowej można również przechowywać owoce cytrusowe.

Niską temperaturę lubi kiwi, stąd też można je z powodzeniem umieścić w lodówce.

Sprawdź nasze sposoby na wykorzystanie przejrzałych bananów

Wędliny

Długo smaczne pozostaną wędliny, które owinięte będą pergaminem, nie każdy ma jednak do niego dostęp. Alternatywą mogą być zatem pojemniki próżniowe, w których umieszczać możemy nie tylko wędliny pokrojone w plastry, ale i te kupione w kawałku. Nigdy nie należy przechowywać wędlin w workach foliowych lub w folii aluminiowej.

W lodówce dłużej świeże pozostaną: podsuszana kiełbasa, kabanosy, salami, szynki długo dojrzewające (np. szynka parmeńska) oraz wędliny typu kindziuk.

Jajka

Jajka zachowują świeżość przez długi czas (nawet do trzech tygodni), jeśli są przechowywane w lodówce (na półce w drzwiach). W gospodarstwach wiejskich duże ilości jaj trzyma się w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach. Należy je myć dopiero przed użyciem, nigdy wcześniej.

Istnieje dobry sposób na to, by sprawdzić, czy jajko jest świeże. Wystarczy zanurzyć je w wodzie i obserwować: gdy wypłynie – jest stare, gdy natomiast opadnie na dno: można z powodzeniem je spożyć.

Miód

Jego pozytywny wpływ na zdrowie jest nieoceniony, by jednak na dłużej pozostał świeży należy go przechowywać w odpowiedni sposób. Warto tutaj nadmienić, że prawdziwy miód zawsze ulega krystalizacji i nie jest to oznaką psucia się tego pszczelego rarytasu. Po przelaniu do słoików miód powinien być umieszczony w ciemnej szafie, z dala od promieni słonecznych. Nigdy nie należy trzymać miodu na parapecie, w pobliżu kaloryfera czy pieca. Jeśli przechowujemy go w piwnicy, trzymajmy słoiki w dużej odległości od rury z przepływającą ciepłą wodą. Optymalna temperatura dla miodu to +18°C, w cieple zaś produkt ten zaczyna fermentować i rozpoczyna się proces psucia: na jego powierzchni może pojawić się nalot i pleśń.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Warzywa i owoce należy myć pod bieżącą wodą bezpośrednio przed spożyciem. Jeśli mamy taką możliwość, warto żywność mrozić. Dzięki temu zachowamy ich smak, ale – co najważniejsze – również wartości odżywcze. Do zamrażarki z powodzeniem można również włożyć pierogi, ciasto francuskie, knedle czy ciasta (np. makowiec czy sernik).

W lodówce dobrze jest również trzymać oleje i oliwy, ale również masło (trzymane poza chłodziarką szybko jełczeje).

Jeśli dobrze przechowujemy żywność, nie tylko dbamy o nasze zdrowie, ale i o portfel. Często bowiem wyrzucamy nienapoczęte przez nas produkty tylko dlatego, że sposób ich przechowywania nie był prawidłowy, w wyniku czego uaktywnił się proces gnicia. Wyniki badań jednoznacznie wskazują, że marnowanie żywności jest nagminne: w Polsce wyrzuca się do kosza blisko 6 mln ton żywności (gospodarstwa domowe są odpowiedzialne za marnowanie ponad 2 mln ton odpadów żywnościowych). Warto zatem nie tylko robić zakupy z głową, ale i w sposób prawidłowy przechowywać zakupioną przez nas żywność.

Czytajmy informacje o przydatności do spożycia na etykietach

Zwracajcie uwagi na terminy używane na opakowaniach:

Należy spożyć do – po upływie tej daty żywność może zaszkodzić. Nie powinno się jej jeść, nawet jeśli wygląd i zapach się nie zmieni.

Najlepiej spożyć przed – ten termin oznacza datę minimalnej trwałości. Po tym terminie produkt może być cały czas bezpieczny do spożycia, ale trzeba ocenić jego wygląd, smak, zapach.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.