Teraz czytasz...
Majonez z aquafaby (przepis)

Majonez z aquafaby (przepis)

Agnieszka Gotówka
majonez z aquafaby

Majonez z aquafaby to sposób na przygotowanie wegańskiego sosu, idealnego do kanapek i sałatek. Zrobisz go bez problemu z łatwo dostępnych składników. 

Wegański majonez z aquafaby

Produktów wegańskich przybywa. Dieta roślinna bowiem jest coraz popularniejsza. W sklepach dostępne są  zamienniki wędlin i nabiału, pojawiają się też roślinne alternatywy innych produktów. Jednym z nich jest majonez wegański.

Majonez z aquafaby trudno odróżnić od jego tradycyjnego odpowiednika. Jest gładki i lśniący, do tego lżejszy, ale tak samo dobry. Nie ma żadnego posmaku ciecierzycy, stąd można go wykorzystać na wiele różnych sposobów, m.in. przygotowując sałatki. Majonez bez jajek sprawdzi się też w diecie alergików. Jest też zdecydowanie prostszy w przygotowaniu niż majonez z ziemniaka czy majonez z fasoli.

woda z ciecierzycy
Woda z ciecierzycy (aquafaba) to podstawa wegańskiego majonezu

Jak zrobić wegański majonez?

Przepis na wegański majonez opracowała Edyta Stępczyńska, autorka książki „Wegańska Kuchnia Polska„. Podstawowym składnikiem jest tu woda po ciecierzycy (aquafaba). Możesz też wykorzystać ją do zrobienia wegańskich wypieków.

Jeśli więc gotujesz ciecierzycę, np. by zrobić domowy hummus, nie wylewaj wody, tylko zrób z niej roślinny majonez. To tez baza do zrobienia różnego rodzaju sosów i dipów, np. do pieczonych ziemniaków i roladek z tortilli.

Przepis na wegański majonez

Majonez z aquafaby

Majonez z aquafaby (przepis)

Wegański majonez przyda się do sałatek i jako dodatek do kanapek. Możesz co prawda kupić gotowy produkt, ale zdecydowanie lepszy smak osiągniesz, przygotowując go samodzielnie.
Potrzebna jest jedynie woda po ciecierzycy, kilka podstawowych składników oraz blender.
Przepis na wegański majonez z aquafaby pochodzi z książki Edyty Stępczyńskiej "Wegańska Kuchnia Polska". Kliknij, by kupić ją na stronie Wydawnictwa Gaj.

Składniki
  

  • 1/2 szklanki wody z cieciorki pozostałej z ugotowania ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok. 1/4 soli jajecznej kala namak
  • ok. 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 lub 1,5 szklanki oleju rzepakowego lub winogronowego

Przygotowanie
 

  • Do wysokiego naczynia dodaj wszystkie składniki (na początek daj tylko jedną szklankę oleju).
  • Rozpocznij blendowanie.
  • Kontynuuj je do momentu, aż masa zrobi się biała i gęsta.
  • Gdyby nie była wystarczająco gęsta, dolej jeszcze trochę oleju.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Majonez roślinny (wskazówki)

  • Jeśli długo blendujesz i majonez nie gęstnieje, za to zaczyna się robić ciepły, wstaw go do lodówki. Gdy ponownie będzie zimny, dolej jeszcze trochę oleju i chwilę blenduj, powinien się bardzo szybko ubić.
  • Przygotowany według tego przepisu majonez możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
  • W oparciu o ten przepis możesz też przygotować majonez z mleka sojowego. Po wlaniu mleka, dodaniu soli i musztardy zblenduj je chwilę, a później dodawaj do pojemnika po trochu olej, cały czas mieląc, aż zacznie się robić majonez.
  • Sok z cytryny możesz zastąpić niewielką ilością octu. Do smaku można też dodać niewielką ilość syropu klonowego, erytrolu lub ksylitolu.

Przeczytaj więcej na temat: jogurty roślinne

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.