Majonez z aquafaby to sposób na przygotowanie wegańskiego sosu, idealnego do kanapek i sałatek. Zrobisz go bez problemu z łatwo dostępnych składników.
Wegański majonez z aquafaby
Produktów wegańskich przybywa. Dieta roślinna bowiem jest coraz popularniejsza. W sklepach dostępne są zamienniki wędlin i nabiału, pojawiają się też roślinne alternatywy innych produktów. Jednym z nich jest majonez wegański.
Majonez z aquafaby trudno odróżnić od jego tradycyjnego odpowiednika. Jest gładki i lśniący, do tego lżejszy, ale tak samo dobry. Nie ma żadnego posmaku ciecierzycy, stąd można go wykorzystać na wiele różnych sposobów, m.in. przygotowując sałatki. Majonez bez jajek sprawdzi się też w diecie alergików. Jest też zdecydowanie prostszy w przygotowaniu niż majonez z ziemniaka czy majonez z fasoli.
Jak zrobić wegański majonez?
Przepis na wegański majonez opracowała Edyta Stępczyńska, autorka książki „Wegańska Kuchnia Polska„. Podstawowym składnikiem jest tu woda po ciecierzycy (aquafaba). Możesz też wykorzystać ją do zrobienia wegańskich wypieków.
Jeśli więc gotujesz ciecierzycę, np. by zrobić domowy hummus, nie wylewaj wody, tylko zrób z niej roślinny majonez. To tez baza do zrobienia różnego rodzaju sosów i dipów, np. do pieczonych ziemniaków i roladek z tortilli.
Przepis na wegański majonez
Majonez z aquafaby (przepis)
Składniki
- 1/2 szklanki wody z cieciorki pozostałej z ugotowania ciecierzycy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ok. 1/4 soli jajecznej kala namak
- ok. 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 lub 1,5 szklanki oleju rzepakowego lub winogronowego
Przygotowanie
- Do wysokiego naczynia dodaj wszystkie składniki (na początek daj tylko jedną szklankę oleju).
- Rozpocznij blendowanie.
- Kontynuuj je do momentu, aż masa zrobi się biała i gęsta.
- Gdyby nie była wystarczająco gęsta, dolej jeszcze trochę oleju.
Majonez roślinny (wskazówki)
- Jeśli długo blendujesz i majonez nie gęstnieje, za to zaczyna się robić ciepły, wstaw go do lodówki. Gdy ponownie będzie zimny, dolej jeszcze trochę oleju i chwilę blenduj, powinien się bardzo szybko ubić.
- Przygotowany według tego przepisu majonez możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
- W oparciu o ten przepis możesz też przygotować majonez z mleka sojowego. Po wlaniu mleka, dodaniu soli i musztardy zblenduj je chwilę, a później dodawaj do pojemnika po trochu olej, cały czas mieląc, aż zacznie się robić majonez.
- Sok z cytryny możesz zastąpić niewielką ilością octu. Do smaku można też dodać niewielką ilość syropu klonowego, erytrolu lub ksylitolu.
Przeczytaj więcej na temat: jogurty roślinne