Teraz czytasz...
Książki dla cukrzyka – gdzie szukać ciekawych i inspirujących przepisów?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Książki dla cukrzyka – gdzie szukać ciekawych i inspirujących przepisów?

Książki dla cukrzyka

Książki dla cukrzyka to cenne źródło wiedzy. Pacjenci z cukrzycą muszą ze szczególną uwagą przyglądać się swojej diecie. W ich bowiem przypadku ma ona istotne znaczenie. Na szczęście posiłki diabetyków wcale nie muszą być nudne i monotonne. Wydano wiele inspirujących książek kucharskich, w którym podpowiedzi żywieniowe dedykowane są cukrzykom. Przedstawiamy trzy ciekawe propozycje!

„Książka kucharska dla diabetyków” Louise Hamilton

To ciekawa propozycja dla wszystkich, którzy dopiero wchodzą w świat cukrzycowej diety. Autorka publikuje w swojej książce nie tylko przepisy stosunkowo proste do przygotowania, ale również porady dotyczące zdrowego stylu życia. Do ich opracowania zaprosiła specjalistów. Dr med. Mette Axelsen oraz dr med. Hilde Brekke z Sahlgrenska Akademin przy Uniwersytecie w Göteborgu podpowiadają, jak efektywnie zmniejszyć masę ciała oraz co robić, by czuć się dobrze mimo choroby.

Louise Hamilton ma 40-letnie doświadczenie w gotowaniu. Gdy rozpoznano u niej cukrzycę typu 2 postanowiła wydać książkę z przepisami, które pomogą innym diabetykom komponować posiłki. Na początku jest to bowiem zadanie bardzo trudne. Każdą recepturę autorka opatrzyła dodatkowymi informacjami, takimi jak: wartość energetyczna jednej porcji, wartość odżywcza (ilość białka, węglowodanów i tłuszczy).

Louise Hamilton w swojej książce zmieściła 67 przepisów, które ułożyła następująco: śniadanie (na dzień roboczy oraz na weekend lub inny wolny dzień), obiad, kolacja, warzywa na ciepło, smakowite dodatki (surowe przystawki, sosy i dipy).

„Kuchnia polska dla diabetyków” oraz „Kuchnia świata dla diabetyków” Doroty Drozd

To prawdziwa encyklopedia wiedzy o cukrzycy dla przeciętnego odbiorcy oraz zbiór przepisów na dania smaczne i proste.

Ogromną zaletą książki są bardzo dokładne wyliczenia różnorodnych wskaźników przy poszczególnych recepturach (wymienników węglowodanowych, kaloryczności, indeksów glikemicznyych).

Autorka, doświadczona pielęgniarka w zakresie leczenia skutków cukrzycy, we wstępie zaznacza, że adresuje swoje książki do każdego, komu bliskie jest zdrowe i racjonalne odżywianie się. Stąd inspirujące przepisy w obu publikacjach mogą okazać się ciekawe nie tylko dla cukrzyków, ale i tych osób, którym bliskie jest przesłanie „Jesteś tym, co jesz”.

Ogromną zaletą książek Doroty Drozd jest prosty język. Autorka w mało skomplikowany sposób tłumaczy, jak samodzielnie obliczyć wymiennik białkowo-tłuszczowy, czym są hipoglikemia i hiperglikemia oraz kiedy mierzyć poziom cukru.

W książce „Kuchnia polska dla diabetyków” treści zostały ułożone następująco:

– Coś na ząb, czyli śniadania, przystawki, przekąski i kolacje,
– Bardziej treściwe, czyli zupy i dania główne,
– Dla zdrowia i urody, czyli koktajle i soki,
– Małe co nieco, czyli desery.

Z kolei w książce„Kuchnia świata dla diabetyków” autorka proponuje dania kuchni włoskiej, francuskiej, greckiej, niemieckiej, holenderskiej, chińskiej, japońskiej i żydowskiej, i według tego podziału ułożyła przepisy.

Obok receptur Dorota Drozd umieszcza niekiedy ciekawostki lub podpowiedzi. Szybkie wyszukanie interesującego przepisu umożliwi tematyczny spis potraw.

Zobacz także

sałatka z rukolą

„Smaczne potrawy dla diabetyków” Jane Frank

Książka wykfalifikowanej dietetyczki nie jest może kolorowa i pełna unikalnych zdjęć, ale za to można w niej znaleźć mnóstwo informacji na temat cukrzycy, zwłaszcza typu 2. Ogromną jej zaletą są wywiady przeprowadzone z diabetykami, którzy zechcieli opowiedzieć historię swojej choroby wskazując, jak wpłynęła ona na ich życie.

Jane Frank dużo miejsca poświęca zasadom zdrowego stylu życia. Podpowiada, jakie ćwiczenia fizyczne wykonywać i w jaki sposób radzić sobie z cukrzycą, wspomagając proces leczenia.

Przepisy, jakie znaleźć można w omawianej książce są proste, a ich przygotowanie w większości nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Produkty potrzebne do gotowania czy pieczenia kupić można w niemal każdym sklepie spożywczym.

Każdy przepis autorka opatrzyła istotnymi dla diabetyka informacjami, podając w ramce wartości procentowe białka, węglowodanów i tłuszczów. W sposób opisowy zanotowała indeks i ładunek glikemiczny (niski, średni, wysoki). Z kolei na marginesach znaleźć można podpowiedzi i rady na temat zakupów oraz informacje dotyczące wartości odżywczych danego produktu.

Z roku na rok rośnie liczba osób dotkniętych cukrzycą typu 2 (nazywaną również insulinoniezależną). To problem zdrowotny o zasięgu globalnym, który dotyka coraz młodsze osoby. Na szczęście można go kontrolować dzięki przestrzeganiu zasad zdrowej i zbilansowanej diety.

Przeczytaj wywiad: Sukces sportowy jest możliwy mimo cukrzycy

Oprac. Agnieszka Gotówka 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.