Teraz czytasz...
Kamut – co warto wiedzieć o „zbożu faraonów”?

Kamut – co warto wiedzieć o „zbożu faraonów”?

Kamut (Triticum turanicum) to dawna, antyczna odmiana pszenicy durum. Uprawiano go w starożytnej Mezopotamii i Egipcie. Tak jak orkisz, samopsza czy płaskurka, dobrze nadaje się do uprawy ekologicznej, choć raczej nie w polskim klimacie.

Kamut wyglądem przypomina ryż basmati, a to przez swoją brązową osłonkę ziarna. Zboże to cenione jest za słodki, lekko orzechowy smak.

Jest szczególnie polecany do:

  • wypieku pieczywa oraz ciast,
  • wytwarzania domowych makaronów,
  • jako dodatek do zup i kasz oraz sałatek.

Wartościowy skład, przyjazny alergikom

Kamut ma około 30% więcej białka niż pszenica, jest bogaty w:

  • selen o działaniu antyoksydacyjnym,
  • cynk dla ogólnej odporności organizmu,
  • kwasy tłuszczowe, dlatego jest uważany za zboże wysokoenergetyczne
    magnez dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego,
    a z witamin: kwas foliowy oraz niacynę i inne witaminy z grupy B.

Kamut jest doceniany przez alergików, ponieważ w znacznie mniejszym stopniu niż powszechnie uprawiana pszenica odmian przemysłowych przyczynia się do powstawania reakcji alergicznych. Dzieje się tak najprawdopodobniej dlatego, że organizm człowieka jest lepiej przystosowany do przyswojenia białek obecnych w tych starych odmianach zbóż.

Czy kamut zawiera gluten?

Zboże to zawiera gluten, więc nie jest polecane osobom z celiakią.

Zobacz także


Kamut – indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny to około 27.

Mąka z pszenicy kamut

Właściwie przygotowana mąka z ziaren kamutu zachowuje właściwie wszystkie właściwości. Z powodzeniem może zastąpić zwykłą mąkę pszenną w większości przepisów, można z niej przyrządzić :

Przeczytaj również: Samopsza – odkrywamy na nowo

Jak gotować? Krok po kroku

  • 1 szklankę opłukanych ziaren moczyć przez noc, gotować w 3 szklankach wody ze szczyptą soli przez 40-45 minut aż zmiękną
  • w szybkowarach można gotować 1 szklankę kamutu z 1 i 1/2 szklanki wody
  • na parze gotujemy szklankę kamutu z 2 i 1/2 szklanki wody, gotowanie trwa około 1 godzinę

Ciekawostką jest, że słodki sok z kamutu można znaleźć w paryskich barach ekologicznych, gdzie nazwany jest Magicznym eliksirem faraonów. Przypisuje się mu działanie odświeżające i regenerujące.

Przeczytaj także: Amarantus – właściwości i wykorzystanie

Kamut ekologiczny – jak poznać?

Unijny znak ekoliścia na etykiecie gwarantuje, że kamut pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych. Dowiedz się więcej jak oznakowane są produkty ekologiczne.

Kamut a khorasan?

Jeżeli na etykiecie znajdziecie nazwę khorasan to również macie doczynienia z kamutem, to jedna z jego zagranicznych nazw.

Przeczytaj także o innych egzotycznych ziarnach: Canihua – andyjskie ziarenka, które mają moc!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.