Kamut (Triticum turanicum) to dawna, antyczna odmiana pszenicy durum. Uprawiano go w starożytnej Mezopotamii i Egipcie. Tak jak orkisz, samopsza czy płaskurka, dobrze nadaje się do uprawy ekologicznej, choć raczej nie w polskim klimacie.
Kamut wyglądem przypomina ryż basmati, a to przez swoją brązową osłonkę ziarna. Zboże to cenione jest za słodki, lekko orzechowy smak.
Jest szczególnie polecany do:
- wypieku pieczywa oraz ciast,
- wytwarzania domowych makaronów,
- jako dodatek do zup i kasz oraz sałatek.
Wartościowy skład, przyjazny alergikom
Kamut ma około 30% więcej białka niż pszenica, jest bogaty w:
- selen o działaniu antyoksydacyjnym,
- cynk dla ogólnej odporności organizmu,
- kwasy tłuszczowe, dlatego jest uważany za zboże wysokoenergetyczne
– magnez dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego,
a z witamin: kwas foliowy oraz niacynę i inne witaminy z grupy B.
Kamut jest doceniany przez alergików, ponieważ w znacznie mniejszym stopniu niż powszechnie uprawiana pszenica odmian przemysłowych przyczynia się do powstawania reakcji alergicznych. Dzieje się tak najprawdopodobniej dlatego, że organizm człowieka jest lepiej przystosowany do przyswojenia białek obecnych w tych starych odmianach zbóż.
Czy kamut zawiera gluten?
Zboże to zawiera gluten, więc nie jest polecane osobom z celiakią.
Kamut – indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny to około 27.
Mąka z pszenicy kamut
Właściwie przygotowana mąka z ziaren kamutu zachowuje właściwie wszystkie właściwości. Z powodzeniem może zastąpić zwykłą mąkę pszenną w większości przepisów, można z niej przyrządzić :
- ciasta,
- naleśniki,
- pieczywo,
- makaron
- pizzę.
Przeczytaj również: Samopsza – odkrywamy na nowo
Jak gotować? Krok po kroku
- 1 szklankę opłukanych ziaren moczyć przez noc, gotować w 3 szklankach wody ze szczyptą soli przez 40-45 minut aż zmiękną
- w szybkowarach można gotować 1 szklankę kamutu z 1 i 1/2 szklanki wody
- na parze gotujemy szklankę kamutu z 2 i 1/2 szklanki wody, gotowanie trwa około 1 godzinę
Ciekawostką jest, że słodki sok z kamutu można znaleźć w paryskich barach ekologicznych, gdzie nazwany jest Magicznym eliksirem faraonów. Przypisuje się mu działanie odświeżające i regenerujące.
Przeczytaj także: Amarantus – właściwości i wykorzystanie
Kamut ekologiczny – jak poznać?
Unijny znak ekoliścia na etykiecie gwarantuje, że kamut pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych. Dowiedz się więcej jak oznakowane są produkty ekologiczne.
Kamut a khorasan?
Jeżeli na etykiecie znajdziecie nazwę khorasan to również macie doczynienia z kamutem, to jedna z jego zagranicznych nazw.
Przeczytaj także o innych egzotycznych ziarnach: Canihua – andyjskie ziarenka, które mają moc!