Ciasto szybkie i proste w wykonaniu, a do tego smaczne, wilgotne i stosunkowo niedrogie – sprawdźcie propozycję podesłaną przez Agnieszkę Szeffler – Grudkowską. Smacznego!
Składniki:
• 5 jaj
• ¾ szkl. cukru trzcinowego
• cukier waniliowy
• 2 szkl. mąki z samopszy
• 200ml oleju do smażenia/gotowania
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 płaska łyżeczka sody
• 4 łyżki rumu
• cynamon
• 4-5 jabłek
Sposób przygotowania:
Jaja łączymy z cukrem trzcinowym i waniliowym, następnie ubijamy mikserem na puch. Dodajemy olej i rum – miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą – dosypujemy do masy jajecznej i miksujemy na najwolniejszych obrotach.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem tortownicę; układamy na nim pokrojone w plastry jabłka i posypujemy cynamonem.
Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 170-180stopni (do tzw. suchego patyka; lepiej sprawdzić przed wyciągnięciem blaszki).
Smacznego!
autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska