Prezentujemy kolejny pomysł na wykorzystanie samopszy, czyli starego gatunku zbóż – przodka pszenicy. Samopsza zalicza się do grupy jednych z najwcześniej uprawianych gatunków zbóż. Ma liczne prozdrowotne właściwości.
Więcej dowiecie się w artykule: Samopsza
A oto przepis na naleśniki z samopszy na mleku ryżowym z kaszą gryczaną i serkiem owczym. Autorką jest nasza czytelniczka, Agnieszka Szeffler – Grudkowska
Składniki:
1,5 szkl. mąki z samopszy
0,5 litra „mleka” ryżowego
3 jaja bio
szczypta soli himalajskiej
na farsz:
szkl. ugotowanej wcześniej, niepalonej kaszy gryczanej bio
2-3 cebule bio
100-150g serka owczego
przyprawa w której skład wchodzą: suszone pomidory, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi
natka pietruszki
olej do smażenia (np. słonecznikowy)
Sposób przygotowania:
Składniki „naleśnikowe” miksujemy dobrze na jednolitą, gładką masę. Do farszu: obrać, umyć, pokroić w kostkę cebule, podsmażyć – dodać kaszę gryczaną, po wystudzeniu – dodać pokruszony serek owczy, sól himalajską, przyprawę pomidorowo-czosnkowo-czarnuszkową.
Smażymy naleśniki, wykładamy farsz i zawijamy.
Smaczne danie obiadowe, dobrze smakuje z ogórkiem małosolnym, ketchupem.
Tak samo dobre po odgrzaniu następnego dnia – SMACZNEGO!