Naleśniki z samopszy na mleku ryżowym. Z kaszą gryczaną i serkiem owczym

blank

 

Prezentujemy kolejny pomysł na wykorzystanie samopszy, czyli starego gatunku zbóż – przodka pszenicy.

Samopsza zalicza się do grupy jednych z najwcześniej uprawianych gatunków zbóż. Ma liczne prozdrowotne właściwości. Więcej dowiecie się w artykule:Samopsza – na nowo odkrywamy stare „chlebowe” zboże

A oto przepis na naleśniki z samopszy na mleku ryżowym z kaszą gryczaną i serkiem owczym. Autorką jest nasza czytelniczka, Agnieszka Szeffler – Grudkowska

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Składniki:

1,5 szkl. mąki z samopszy
0,5 litra „mleka” ryżowego
3 jaja bio
szczypta soli himalajskiej

na farsz:

szkl. ugotowanej wcześniej, niepalonej kaszy gryczanej bio
2-3 cebule bio
100-150g serka owczego
przyprawa w której skład wchodzą: suszone pomidory, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi
natka pietruszki
olej do smażenia (np. słonecznikowy)

Sposób przygotowania:

Składniki „naleśnikowe” miksujemy dobrze na jednolitą, gładką masę. Do farszu: obrać, umyć, pokroić w kostkę cebule, podsmażyć – dodać kaszę gryczaną, po wystudzeniu – dodać pokruszony serek owczy, sól himalajską, przyprawę pomidorowo-czosnkowo-czarnuszkową.

Smażymy naleśniki, wykładamy farsz i zawijamy.

Smaczne danie obiadowe, dobrze smakuje z ogórkiem małosolnym, ketchupem.

Tak samo dobre po odgrzaniu następnego dnia – SMACZNEGO!

Brak postów do wyświetlenia